Fotbal intern

Graţierea lui Gică Popescu, PRO şi CONTRA! Opiniile FAMILIEI, POLITICIENILOR şi RIVALILOR!

Condamnările din Dosarul Transferurilor au lăsat fără replică lumea fotbalului, dar şi a fanilor fotbalului românesc. Cea mai contestată decizie a fost cea dată lui Gică Popescu, fostul mare...
08.03.2014 | 12:18

Condamnările din Dosarul Transferurilor au lăsat fără replică lumea fotbalului, dar şi a fanilor fotbalului românesc. Cea mai contestată decizie a fost cea dată lui Gică Popescu, fostul mare internaţional, protagonist al celei mai importante performanţe ale naţionale, atingerea sferturilor de finală a Campionatului Mondial din 1994.

Popescu a primit o condamnare la 3 ani, o lună şi 10 zile de închisoare de executare pentru evaziune fiscală şi spălare de bani şi confiscarea sumei de 75.000 de dolari pentru transferul lui Sănmărtean şi un milion de dolari pentru mutarea lui Florin Bratu. Decizia instanţei a fost considerată drept una exagerată, existînd ipoteza ca “Baciul” să fie doar o victimă a lui Ioan Becali, astfel că dincolo de durerea familiei şi a celor apropiaţi, s-a născut ideea iniţierii unei petiţii cu scopul ca fostul jucător al Barcelonei să fie graţiat de către preşedintele României, Traian Băsescu.

ADVERTISEMENT

Diferiţi oameni ai fotbalului, figuri emblematice din alte sporturi, politicieni, dar şi suporteri sînt dispuşi să semneze pentru ca Popescu să fie eliberat. Aşa cum era de aşteptat, opiniile care înclină spre acordarea încrederii justiţiei nu au întîrziat să apară, chiar dacă cei care le împărtăşesc au un trecut comun cu Gică Popescu, împărţind chiar şi vestiarul.

Familia îl plînge, el îşi păstrează calmul

După închiderea celor 8 condamnaţi, atenţia presei a fost captată de comportamentul acestora în cumpăna trăită după gratii. După mărturiile deţinuţilor care au fost martori la încarcerarea lor, Gică Popescu a avut un comportament bun la Penitenciarul Poarta Albă şi şi-a tratat colegii de sector într-un mod respectuos, în ciuda mîhnirii depline. Acesta a beneficiat de drepturile pe care le au toţi deţinuţii, a stat la rînd pentru a vorbi cu familia şi a-şi primi bunurile necesare pînă a fi transferat într-o altă celulă.

ADVERTISEMENT

Durerea în rîndul familiei este una fără margini, fotoreporterii ziarului Click au surprins scene emoţionante cu soţia “Baciului”, Luminiţa Popescu, izbucnind în lacrimi la ieşirea din curtea penitenciarului.

luminita popesculuminita popescu 2

De departe cea mai afectată persoană din familia lui Popescu este chiar mama sa, care îl plînge încă de cînd a aflat sentinţa. “Ne-a sunat să ne zică să fim tari, că el ştie să se descurce, şi să avem grijă de sănătate, pentru că amîndoi avem probleme. Cred că nu merita copilul meu o asemenea pedeapsă. O palmă de la Dumnezeu de nu vă pot spune, ne-a pus pe toţi pe butuci. Nu merita la cît a fost de bun şi de conştiincios, la cîte a făcut pentru România. Mai bine ne pedepsea pe noi Dumnezeu. Nici nu am mîncat, nici nu am dormit. E dureros, a lăsat singuri doi copii, soţia”, a declarat femeia pentru România TV.

ADVERTISEMENT

“Păcat de Gică că suferă acolo. Cît a muncit peste hotare să-şi facă un nume şi dintr-o dată l-a pierdut”, a fost şi reacţia lui Costică Popescu, tatăl fotbalistului.

Prieten desăvîrşit, Gheorghe Hagi a trăit clipe importante din viaţa sa alături de cel supranumit “Baciul” şi a rămas fără cuvinte după ce a aflat că fostul său coleg de la naţională va trebui să îşi petreacă următorii trei ani în spatele gratiilor. “Eu nu pot să cred nici acum, cînd vorbim noi, că el se află la închisoare. Pur şi simplu sînt şocat, nu-mi revin. Aşa trăiesc eu de cînd am auzit această veste cumplită. Credeţi că merită puţin respect Gică Popescu? Măcar puţin respect? Eu zic că da”, a mărturisit  “Regele” pentru Libertatea.

ADVERTISEMENT

Susţinători chiar şi în politică

Demersul iniţiat de preşedintele clubului Dunărea Calafat, Gicu Balaci, de a da naştere unei petiţii cu obiectivul ca Traian Băsescu să-l graţieze pe Popescu, a luat o amploare incredibilă la nici 48 de ore de cînd a fost încarcerat cel care se pregătea se devină preşedintele FRF.

Ideea a fost propagată în diverse fabrici şi uzine din Calafat, acolo unde au fost împărţite tabele pentru semnăturile necesare graţierii, pentru ca mai apoi totul să fie transpus în mediul online. Ideea a fost îmbrăţişată şi de membri importanţi din politică, printre care Valeriu Zgonea şi Crin Antonescu, liderul PNL a emis chiar şi un comunicat prin intermediul organizaţiei pe care o conduce.

“Cred că Gică Popescu trebuie privit prin prisma rezultatelor şi beneficiilor pe care le-a adus României de-a lungul timpului, iar în asemenea momente ar trebui să fim solidari. Astfel, fac un apel la toţi cei care s-au bucurat şi s-au simţit mîndri cî sînt români atunci cînd Gică Popescu juca sub culorile echipei naţionale, să se alăture acestui demers de strîngere de semnături pentru graţiere.

Consider că sînt momente în care trebuie să învăţăm să ne preţuim simbolurile naţionale şi să luam atitudine atunci cînd acestea traversează clipe dificile ale vieţii lor”, afirma liderul PNL, într-un comunicat al partidului în care precizează se pronunţă în nume personal.

Şi fostul mare tenismen român, Ilie Năstase este dispus să semneze pentru ca bunul său prieten să fie în libertate. Fostul număr 1 ATP a făcut vineri o vizită condamnaţilor la Poarta Alba şi i-a îmbărbătat pentru clipele pe care le trăiesc.  “Dacă eram într-o ţară civilizată, că nu sîntem încă, opinia publică avea ceva de spus. La noi e greu, ne mişcăm greu, obişnuim să le facem rău oamenilor de valoare din România, iar non-valorile prevalează. Cred că Gică nu poate fi băgat în aceeaşi oală cu ceilalţi, cu unii care au omorît oameni sau alte chestii. Se vrea să-l pedepsim pe Gică Popescu, dar el nu merită. Nu s-a ţinut cont de ce a făcut el pentru Romania”, a fost mesajul dur al lui Năstase la Sport.ro.

Şi rivalul e de partea lui

După retragerea din activitate, fundaşul de fier al naţionalei a cochetat tot cu lumea fotbalului, însă în meserii diferite. Popescu a respins din start varianta antrenoratului şi s-a îndreptat către impresariat, devenind aliat al fraţilor Becali. Nu după mult timp, “Baciul” a abandonat statului de agent de jucători şi a încercat să-l detroneze de la şefia FRF pe Mircea Sandu. Iniţial, din echipa lui Popescu au făcut parte foştii colegi, Ionuţ Lupescu şi Florin Prunea, însă alianţa celor trei s-a destrămat, cei doi migrînd spre Sandu.

Lupescu şi Popescu au avut atunci un schimb dur de replici, care a lăsat urme adînci şi pînă în prezent. Chiar şi aşa, rănile s-au vindecat după mulţi ani. “Am semnat şi eu petiţia în această dimineaţă. Este un gest normal făcut pentru un fost coleg de la echipa naţională timp de zece ani. Sînt amintiri care nu se şterg, indiferent de lucrurile care ne-au separat în ultima perioadă. Ar fi foarte frumos ca Gică Popescu să fie graţiat de domnul Băsescu, este o chestie omenească, m-aş bucura mult să fie eliberat. În rest, nu vreau să comentez în nici un fel decizia justiţiei”, a fost declaraţia lui Lupescu pentru FANATIK.RO.

Iftime şi Moldovan, de partea justiţiei

Decizia judecătorilor nu a fost criticată de toată lumea fotbalului, preşedintele lui FC Botoşani, Valeriu Itime şi antrenorul Rapidului, Viorel Moldovan consideră că decizia instanţei trebuie respectată indiferent de numele condamnatului. “Îmi pare rău pentru cei 8, dar dacă citiţi rechizitoriul o să vedeţi că s-au furat bani, mulţi bani. A fost o săptămînă normală, iar cine a greşit a plătit. Nu pot să cred că a fost vreo influenţă politică, uitaţi-vă ce s-a scris în rechizitoriu. Legea e lege pentru toţi, iar dacă trebuie să faci puşcărie, faci şi cu asta basta”, este declaraţia prin care exultă oficialul moldovenilor.

Tehnicianul giuleştean este mai puţin vehement, dar îi acordă tot sprijinul fostului internaţional. “Pentru Gică Popescu, sincer îmi pare foarte rău. Mi-a fost coleg, am mâncat o pîine împreună, am trăit satisfacţii cu el, am avut mari bucurii. Dar există o vorbă, cum îţi aşterni aşa dormi. Îmi pare sincer rău, dar nu am ce face. Nu am avut niciun şoc”, a mărturisit fostul atacant al naţionalei într-o conferinţă de presă.

ADVERTISEMENT