News

Gravidele din Suceava se tem pentru viața lor: „Suntem priviți ca și cum am fi ciumații țării”

01.04.2020 | 19:01
Gravidele din Suceava se tem pentru viata lor Suntem priviti ca si cum am fi ciumatii tarii
ADVERTISEMENT

Spitalele din Suceava nu mai fac față, astfel că femeile gravide ar putea fi nevoite să nască acasă. O femeie a povestit chinul prin care a trecut până când a reușit să-și facă o serie de analize de rutină la o clinică privată.

Situație critică pentru gravide

O gravidă din Suceava a explicat calvarul prin care trec femeile care sunt nevoite să nască în această perioadă în Moldova.

ADVERTISEMENT

„Au fost denumite câteva spitale care pot prelua cazurile de urgență, dar acestea nu mai fac față, așadar urgență e doar când se declanșează nașterea.

Nu ne primește nicăieri în țară pentru că venim din Suceava, suntem priviți ca și cum am fi ciumații țării. Autoritățile ne-au sugerat să naștem acasă, să căutăm moașe care pot să ne ajute”, a explicat femeia pentru Mediafax.

ADVERTISEMENT

Varianta nașterii acasă este primitivă și nu le mulțumește pe femeile gravide, care au lansat un apel pentru autorități:Să ia o măsură, să redeschidă maternitatea, sau să denumească o altă maternitate care să preia toate cazurile gravidelor din Suceava”.

Nașterea acasă, extrem de periculoasă

Conform președintelui Asociației Mame pentru Mame, Ana Măița, nașterea acasă nu este o variantă demnă de luată în seamă în anul 2020.

ADVERTISEMENT

Ce le-aș spune tuturor gravidelor de azi care se gândesc la nașterea acasă, le înțeleg perfect, dar nu este o decizie pe care să o ia în pripă, de frică, e o decizie de viață și de moarte. Cea mai bună decizie e să meargă să nască la spital”, a declarat Măița.

În caz de urgență, gravidele vor fi redirecționate la spitalele din Fălticeni, Rădăuți, Botoțani sau Iași, însă femeile nu trebuie să se aștepte la un confort deosebit în aceste situații.

ADVERTISEMENT
Tags: