Life

Greșeala banală pe care o fac mai toți românii iarna. De ce nu trebuie să îți încarci telefonul mobil când intri în casă de la frig

Greșeală banală pe care foarte mulți români o fac în perioada iernii când își încarcă telefonul mobil. Ce trebuie să evitați
07.01.2023 | 08:00
Greseala banala pe care o fac mai toti romanii iarna De ce nu trebuie sa iti incarci telefonul mobil cand intri in casa de la frig
Tot ce trebuie să știi despre încărcarea telefonului tău la temperaturi scăzute. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Greșeala banală pe care o fac mai toți românii în timpul iernii are legătură cu încărcarea telefonului mobil. Ar trebui să ținem cont de niște detalii atunci când vrem să ne asigurăm că dispozitivul are bateria full.

Greșeala banală pe care o fac românii la încărcarea mobilului

Dacă ai iPhone, cu siguranță ai observat că atunci când telefonul tău a stat mult timp la frig, bateria acestuia cedează mult mai ușor.

ADVERTISEMENT

Ce faci însă când ajungi acasă? Mai bine aștepți înainte de a-l pune la încărcat. Iar aceeași regulă se aplică și în cazul altor dispozitive precum tabletele, atunci când le achiziționăm, iar curierul le aduce în casă, afară fiind destul de frig.

Motivul? Dacă alegem să încărcăm bateriile litiu-ion atunci când ele sunt sub punctul de îngheț, riscăm să reducem permanent capacitatea totală de funcționare a acestora.

ADVERTISEMENT

Adevărul despre bateriile smartphone-urilor

Iar asta nu este tot. Încărcarea unei astfel baterii, în astfel de condiții poate deveni și un real pericol. Este o greșeală banală, dar una care ne poate costa enorm. Specialiștii spun că există riscul ca bateria să explodeze, iar dacă nu se întâmplă asta, cu siguranță ea va fi afectată, iar asta se va vedea în timp.

Explicația? Bateria litiu-ion este formată din două părți, catodul și anodul. Ele acționează precum niște bureți pentru ionii litiu, iar în momentul în care telefonul, deci practic bateria, este utilizată, litiul trece de la nod la catod.

ADVERTISEMENT

În timpul acești proces, cea mai mare parte a litiului părăsește anodul și ajunge să se odihnească în catod, iar mai apoi bateria este „descărcată” și vei vedea dispozitivul oprit.

Atunci când îți încarci telefonul, litiul se deplasează de la catod înapoi la anod, iar când majoritatea litiului ajunge înapoi la anod, dispozitivul este încărcat.

ADVERTISEMENT

Telefonul poate deveni un real pericol

Ce se întâmplă când încarci o bateria aflată sub punctul de îngheț? Lucrurile sunt destul de simple. Anodul nu mai poate să absoarbă litiul, în timp ce litiul acoperă anodul.

Adunarea de lichid afectează anodul și forțează puțin lucrurile. Drept urmare, există șanse ca bateria telefonului tău să se defecteze în mod neașteptat. Așadar, o greșeală banală, însă una menită să ne scoată bani serioși din buzunar.

De asemenea, se poate produce și o explozie sau un incendiu la acel nivel. Atenție însă pentru că această situație se produce doar dacă bateria este încărcată la temperaturi de sub zero grade.

Cât timp temperatura este peste pragul înghețului, încărcarea poate fi una sigură. Chiar și așa însă, studiile nu au demonstrat care este nivelul sigur la care o baterie litiu-ion trebuie să fie încărcată.

Pentru a proteja bateria telefonului tău, nu doar temperatura contează, ci și aplicațiile de pe el. Ai grijă ca nu cumva să ai anumiți consumatori care îți descarcă telefonul mai repede decât în mod normal.

ADVERTISEMENT
Tags: