Este sezonul în care gospodinele se pregătesc pentru masa sărbătorilor de iarnă. Meniul trebuie să fie unul bogat de Crăciun sau de Revelion, iar din el nu trebuie să lipsească deliciosul cozonac, care se prepară după diferite rețete, lăsate de străbunicile noastre.
Cozonacul trebuie făcut cu multă grijă, iar pașii din rețetă nu trebuie ignorați, căci altfel nu vă alegeți cu un produs prea comestibil. Orice detaliu se ia în calcul dacă îți dorești să pui pe masa de sărbători un cozonac prin care să-i surprinzi nu doar pe cei dragi, ci și pe musafiri.
Un cozonac are nevoie mai întâi de toate de un aluat. Gospodinele trebuie să-l frământe bine pentru un rezultat de invidiat. Răbdarea este un factor cheie în acest pas, căci în grabă totul se va altera, conform celebrei zicale, ”graba strică treaba”.
Ca să obținem un cozonac demn de aprecieri și care nu doar să pară ci și să fie foarte gustos, trebuie să alegem mai întâi de toate o făină bună. Cea recomandată de către bucătari are codul ”000”, care se găsește în orice magazin/supermarket. Desigur, ideal ar fi una cernută, direct de la moară.
Odată ce ați făcut rost de o făină de grâu de calitate, fiți precauți/precaute să nu fie rece, ci la temperatura camerei. De asemenea, când începi să o amesteci cu apa și drojdia, nu adăuga atunci și sarea. Ingredientele necesare pentru un cozonac pufos nu sunt deloc sofisticate.
Un kilogram de făină, 14 grame de drojdie uscată sau 40 de grame de drojdie proaspătă, 10 gălbenușuri, coaja de la o lămâie și o portocală, 250-300 grame de zahăr, 400 ml de lapte cald, 150 grame de unt moale, 50 ml de ulei, un pachet mic de vanilie sau o păstaie de vanilie, 1 praf de sare sau, după gust, stafide, rahat, cacao, nucă, fructe confiate și un ou pentru uns sunt ingredientele.
Primul pas este să bateți ouăle, adică gălbenușurile, iar peste ele adăugați un sfert de linguriță de sare. Atenție, se separă albușurile de gălbenuș. Ulterior, într-un vas se pune o lingură de făină peste care se toarnă laptele clocotit și astfel se opărește făin. Apoi, se va lăsa deoparte, după care:
”Punem galbenusurile la batut, adaugam si zaharul, batem totul impreuna, pana cand se dizolva complet zaharul. Cand zaharul se dizolva comple trebuie sa obtinem o crema foarte frumoasa din galbenusuri si zahar. Dupa ce s-a racit faina pe care am oparit-o, adaugam si drojdia sfaramata si amestecam totul foarte bine.
Amestecam pana drojdia s-a dizolvat bine. O lasam asa, la temperatura camerei si asteptam sa creasca. Faina oparita va mentine cozonacul mult timp sa nu mucegaiasca, iar pentru faptul ca facem plamada separat putem verifica si cat de buna este drojdia pe care o folosim. Cum se framanta cozonacul la robot? In bolul robotului, peste galbenusurile batute, punem maiaua, aromele, coaja de lamaie si faina.
Pornim framantarea folosind cea de-a doua viteza a robotului. Framantarea la robot dureaza 10 minute. Adaugam treptat si untul. Cand aluatul are textura lobului urechii putem opri framantarea. Ne ungem mana cu ulei si adunam aluatul de pe marginea bolului. Lasam aluatul la dospit, intr-un loc cald, pentru jumatate de ora”, potrivit pofta-buna.com
După ce a crescut aluatul, se întinde câte puțin din el, cu ajutorul unei sucitor, iar deasupra întindeți cu o lingură compoziția pe care ați pregătit-o. Învăluiți cozonacii, așezați-i în tigăile de copt și introduceți-i la cuptor pentru o oră, la o temperatură de 160-170 de grade.