Life

Ingredientul secret care ajută cozonacul să crească. E mai important ca drojdia

Ce trebuie să faci pentru ca aluatul de cozonac să crească. Ingredientul care te ajută să pui pe masa de Crăciun cel mai pufos desert
10.12.2023 | 16:18
Ingredientul secret care ajuta cozonacul sa creasca E mai important ca drojdia
Ingredientul care ajută cozonacul să crească mai mult ca niciodată Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Cozonacul este unul dintre deserturile care nu lipsește de pe masa de sărbători a românilor. În această perioadă, gospodinele frământă mii de cozonaci după diverse rețete. Însă, toate trebuie să știe că există un ingredient care face ca acesta să crească ca prin minune.

Cum să faci aluatul de cozonac să crească mai mult ca niciodată

Cozonacul este unul dintre deserturile pe care gospodinele adoră să îl prepare. Rețeta lui este una destul de simplă, însă ingredientele sunt cele care fac diferența. Pentru ca un cozonac să fie pufos și gustos, există un secret pe care nu multe gospodine în cunosc.

ADVERTISEMENT

De obicei, pentru ca aluatul să crească și să fie ușor de proporționat se folosește drojdie. Fie că vorbim de drojdia la plic, uscată, fie de cea umedă, ambele ajută ca aluatul să crească foarte repede.

Nu multe gospodine știu faptul că există un ingredient mult mai bun decât drojdia. Și acesta face ca aluatul să crească considerabil, astfel că toți cozonacii vor fi la fel de pufoși și gustoși.

ADVERTISEMENT

Gospodinele care vor să îi dea pe spate de invitații de la masa de Crăciun cu cozonacii lor trebuie să fie foarte atente la un aspect. Și anume, la cantitatea de zahăr pe care aleg să o pună în desert.

Nu multă lume știe că zahărul este cel care influențează foarte mult creșterea aluatului. Cu cât se pune mai mult zahăr în compoziție, cu atât aluatul va crește mai greu și va fi mai tare.

ADVERTISEMENT

Dacă se pune o cantitate mică de zahăr, atunci aluatul devine mult mai aerisit și crește mult mai repede. În plus, se recomandă dozarea zahărului pentru a evita problemele de sănătate.

Desertul a devenit un lux pentru românii care, acum, au la dispoziție metoda de plată în rate

Gospodinele care nu vor să petreacă timp în bucătărie, trebuie să știe că au și varianta de a cumpăra cozonaci din comerț. Deși nu sunt la fel de gustoși ca cei copți în casă, pot fi o variantă acceptabilă pentru persoanele cărora nu le place să gătească sau sunt în criză de timp.

ADVERTISEMENT

Așa cum era de așteptat, în magazine oferta este diversă. De la cozonaci simpli, la cozonaci cu cremă și fructe exotice, toți sunt prezenți pe rafturi. Prețurile diferă și ele, în funcție de greutatea fiecăruia, de brand și de ingredientele folosite.

Astfel, un cozonac în magazine poate costa de la 40 de lei, până la sute de lei. Din cauza că zahărul s-a scumpit cu 60%, desertul preferat de români a ajuns un lux.

De asemenea, există și platforme online care permit achiziționare de cozonaci în rate. Din cauza prețului exagerat de mare, acesta poate fi achitat în trei, șase sau mai multe rate.

ADVERTISEMENT