News

Greșeala din OUG legată de salarii care i-a inflamat pe profesori: ”O bătaie de joc”

Ce greșeală apărută miercuri în OUG legată de salarii i-a revoltat pe profesori. Un lider de sindicat cataloghează eroarea drept ”o bătaie de joc”
13.12.2023 | 15:01
Greseala din OUG legata de salarii care ia inflamat pe profesori O bataie de joc
O greșeala din OUG legată de mărirea de salarii i-a revoltat pe profesori: ”O bătaie de joc”. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Greșeala sesizată miercuri în OUG legată de salarii care i-a inflamat pe profesori. Textul prezentat miercuri de Ministerul Finanțelor în celebra ”ordonanță trenuleț” a trezit stupoare și revoltă în rândul cadrelor didactice.

O greșeala din OUG legată de mărirea de salarii i-a revoltat pe profesori: ”O bătaie de joc”

În urmă cu două zile, luni, 11 decembrie, ministrul educației, Ligia Deca, anunța pe pagina ei de Facebook că, de la 1 ianuarie, salariilor profesorilor vor crește cu 13%. Ea mai puncta că o altă majorare, de 7%, va avea loc de la 1 iunie.

ADVERTISEMENT

La două zile distanță, surpriză uriașă din partea Guvernului! Cele 13% procente promise de Ligia Deca aveau să devină doar 8. În proiectul de Ordonanță de urgență prezentat de Ministerul Finanțelor se scria, negru pe alb, că profesorii vor primi o majorare salarială de numai 8% de la 1 ianuarie 2024. Vorbim de o valoare foarte mică, una care nu acoperă nici măcar rata inflației pentru acest an, estimată la 10%.

Această informație a trezit nedumerire în mass-media. Din fericire pentru sutele de mii de profesori din țară, această precizare din OUG s-a dovedit a fi o simplă eroare făcută de funcționarii din Ministerul Finanțelor.

ADVERTISEMENT

Pus să comenteze cele 8 procente prevăzute în OUG, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Eduaţie “Spiru Haret”, Marius Nistor, a avut o reacție foarte dură la televiziunea Digi24. Sindicalistul a susținut că astfel de erori sunt ”o bătaie de joc la adresa a 300.000 de angajați din Educație”. Nistor a adăugat că ”persoanele în cauză ar trebui sancționate foarte drastic“.

”A ieșit o variantă eronată, dar asta e inacceptabil din partea unor funcționari, dacă nu chiar mai mult decât funcționari. O bătaie de joc la adresa salariaților. Dacă a fost intenționată eroarea înseamnă că persoanele în cauză ar trebui sancționate foarte drastic. Câtă vreme Ministerul Educației a transmis aseară Ministerului Finanțelor anexele pentru toate categoriile de salariați, cineva își permite să vină cu altceva decât s-a discutat.

ADVERTISEMENT

Indiferent cine, funcționar din Ministerul de Finanțe sau chiar ministrul de Finanțe, ar trebui să răspundă cu funcția pentru ce s-a întâmplat. Nu e prima dată când proiecte de acte normative pleacă pe surse creând presiuni în rândul salariaților”, a spus Nistor.

Ministrul finanțelor, Marcel Boloș, și-a cerut scuze pentru eroare

Într-o reacție avută imediat după apariția acestei erori, ministrul finanțelor, Marcel Boloș, și-a cerut scuze în fața profesorilor. A precizat că o variantă corectată a fost urcată pe site-ul oficial. Boloș explică această greșeală pe care o pune pe seama oboselii funcționarilor din subordine care ”lucrează la foc continuu de 24 de ore”.

ADVERTISEMENT

”A fost o greșeală a colegilor care au încărcat pe site o variantă mai veche care a fost în OUG. Ea este corectată și pusă pe site. Avem acum varianta cea corectă, de 13%, cu data de 1 ianuarie, apoi cu 7% de la 1 iunie.

O să demarez cercetările de rigoare pe tema asta pentru colegii care au făcut această eroare. Nu se pune problema vreunei intenții din partea Ministerului. Colegii lucrează la foc continuu de 24 de ore. Să admitem că pot să existe și astfel de greșeli.

Îmi cer scuze pentru această eroare. Angajamentele Guvernului ni le duce la bun sfârșit fără nicio discuție. Banii sunt alocați în buget. Nu se pune în discuție să nu se crească salariile cu acel procent”, a spus Boloș, la același post de televiziune.

ADVERTISEMENT
Adrian Cristea, la momentul adevărului » Ce regret imens are după despărțirea de...
Adrian Cristea, la momentul adevărului » Ce regret imens are după despărțirea de femeia care a spus: „L-am luat pe Adi care era nimeni, nimic”
”Unde este soția mea? Te rog, sun-o!” A izbucnit în lacrimi și a...
”Unde este soția mea? Te rog, sun-o!” A izbucnit în lacrimi și a recunoscut: ”Îmi place alcoolul”
Averea descoperită în bagajul de cală al unui bărbat, în Aeroportul Henri Coandă....
Averea descoperită în bagajul de cală al unui bărbat, în Aeroportul Henri Coandă. Românul se întorcea din Spania. FOTO
Divorț cu scandal! Soția îl amenință, după ce fotbalistul nu i-a mai dat...
Divorț cu scandal! Soția îl amenință, după ce fotbalistul nu i-a mai dat bani ca să-și cumpere apartament
VIDEO Autostrada Moldovei - prima autostradă a României pe care se lucrează integral....
VIDEO Autostrada Moldovei - prima autostradă a României pe care se lucrează integral. Autoritățile însă avertizează
Cum a fost descoperită povestea de iubire dintre profesorul de sport din Ploieşti...
Cum a fost descoperită povestea de iubire dintre profesorul de sport din Ploieşti şi adolescenta de 14 ani. Cei doi aveau o relaţie de anul trecut
Cum sunt tratați românii la o școală din Ungaria. Un vlogger din România...
Cum sunt tratați românii la o școală din Ungaria. Un vlogger din România a filmat totul VIDEO
A plătit 90.000 de euro pentru o datorie de 100 de euro. Cum...
A plătit 90.000 de euro pentru o datorie de 100 de euro. Cum s-au folosit trei români din Spania de alți patru conaționali
Incredibil ce a apărut la mormântul Mioarei Roman la 9 zile după deces!...
Incredibil ce a apărut la mormântul Mioarei Roman la 9 zile după deces! Oana Roman a rămas uimită...
Mari controverse în bucătărie. E bun sau nu acest delicios ingredient
Mari controverse în bucătărie. E bun sau nu acest delicios ingredient
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe...
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe internet! FOTO
Mantea, probleme mari de sănătate după ce a ales Divinitatea în locul tratamentul...
Mantea, probleme mari de sănătate după ce a ales Divinitatea în locul tratamentul medicamentos pentru boala cumplită de care suferă
Transnistria nu poate fi apărată fizic decât cu „armament strategic”, adică arsenalul nuclear,...
Transnistria nu poate fi apărată fizic decât cu „armament strategic”, adică arsenalul nuclear, spune un propagandist rus
Ce a făcut Jador după descalificarea de la „Survivor All Stars”. Artistul a...
Ce a făcut Jador după descalificarea de la „Survivor All Stars”. Artistul a revenit în România