Life

Greșeala enormă pe care o fac toți românii care stau la bloc. Cine plătește, de fapt, dacă te inundă vecinul. Ce responsabilități are vinovatul în 2024

Cum trebuie să procedezi atunci când vecinul îți inundă apartamentul. Pașii pe care trebuie să îi urmeze tot cei care locuiesc la bloc
13.01.2024 | 10:00
Greseala enorma pe care o fac toti romanii care stau la bloc Cine plateste de fapt daca te inunda vecinul Ce responsabilitati are vinovatul in 2024
Cum trebuie să procedezi atunci când vecinul îți inundă apartamentul. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Locuitul la bloc vine la pachet cu fel de fel de responsabilități și provocări. Dincolo de faptul că ar putea deveni supărător să dai mereu nas în nas cu vecinii, mai există o serie de situații neplăcute și neprevăzute. Se întâmplă, uneori, ca vecinii să se inunde între ei, însă, niciunul să nu știe cum trebuie să procedeze legal.

Cum trebuie să procedezi dacă ai fost inundat de vecini

Înainte de a te decide să te muți la bloc, trebuie să iei în considerare o serie de factori extrem de importanți. Dincolo de structura blocului și de alte detalii fizice evidente, trebuie să te aștepți și la situații neplăcute.

ADVERTISEMENT

De cele mai multe ori, astfel de evenimente sunt foarte imprevizibile. Pentru că apar atunci când locatarii se așteaptă cel mai puțin, nu este de mirare că mulți dintre ei nu știu cum să reacționeze.

Unul dintre cele mai nefericite astfel de evenimente este atunci când te trezești că te-a inundat vecinul. De asemenea, poate exista riscul și ca tu să inunzi pe cel care stă sub tine și, astfel, să fii cel care provoacă un episod neplăcut.

ADVERTISEMENT

Pot exista cazuri și mai grave, atunci când mai multe apartamente sunt afectate. De obicei, asta se întâmplă atunci când sunt probleme mai grave, iar apartamentele sunt toate pe aceeași coloană.

O soluție foarte eficientă care te poate scăpa de astfel de tragedii este încheierea unei polițe de asigurare. În cuprinsul acestei polițe, trebuie neapărat să fie specificate și inundațiile. Atunci, în cazul în care vecinii sunt destul de înțelegători, totul se poate rezolva pe cale amiabilă, fără prea mult scandal.

ADVERTISEMENT

Cine plătește pagubele materiale atunci când vecinul vinovat refuză să facă asta

Atunci când treci printr-o astfel de situație, nu doar vecinul are de suferit, ci și tu. Însă, pentru ca acest incident să fie mai ușor de depășit, trebuie să ții cont de câteva detalii. În plus, dacă acționezi conform acestor pași, riscul ca situația să se agraveze este mult mai mic.

În primul rând, dacă tu ești cel inundat de către vecin, trebuie să afli care este sursa inundației. Odată descoperită, este foarte important ca apa să fie oprită. După ce ai respectat acești pași, afli cine este vinovatul și îți evaluezi paguba materială.

ADVERTISEMENT

Pentru ca evaluarea pagubei să fie una cât mai realistă și mai credibilă, este recomandat să faci poze la fața locului. Acestea vor contribui ca dovezi pentru recuperarea pagubei.

În cazul în care nu ai poliță de asigurare, situația stă un pic diferit. Primul pas într-o astfel de situație este anunțarea asociației de proprietari. Acesta va fi responsabilă pentru întocmirea unui proces verbal prin care se constată toate pagubele.

După ce se semnează procesul de către toate persoanele prezente, următorul pas este apelarea la o firmă de evaluare care estimează valoarea pagubei. Dacă vecinul nu este deloc cooperant și refuză să își plătească daunele cauzate, singura variantă este acționarea lui în instanță.

În cazul în care vecinul își recunoaște vina, acesta trebuie să scrie o declarație pe care o semnează atât el, cât și persoanele păgubite. De asemenea, potrivit Legii nr. 196/2008, poți cere să fii despăgubit din fondul de reparații al Asociației de proprietari.

ADVERTISEMENT
Tags: