News

Greșeala pe care mulți români au făcut-o la autorecenzare. Două milioane de oameni vor repeta recensământul

Circa două milioane de chestionare, dintre cele 11 milioane completate online în etapa de autorecenzare, au fost invalidate. O greșeală făcută de mulți români îi va face să repete procesul.
16.06.2022 | 07:15
Greseala pe care multi romani au facuto la autorecenzare Doua milioane de oameni vor repeta recensamantul
Două milioane de români vor repeta recensământul. Ce greșeală au făcut în procesul de autorecenzare. Sursa foto: INS
ADVERTISEMENT

Procesul de autorecenzare s-a încheiat vineri, 27 mai. Conform datelor oficiale, peste jumătate din populația României a completat online, formularul de recensământ.

Două milioane de români vor repeta recensământul. Ce greșeală au făcut în procesul de autorecenzare

Dintre cei 11 milioane de cetățeni care au recurs la această soluție aflată la îndemână, aproximativ două milioane sunt într-o situație destul de ingrată.

ADVERTISEMENT

Deși au completat formularul online, aceștia vor fi obligați să reia de la zero procesul, de această dată cu recenzorii care vor veni fizic din ușă în ușă la nivel național.

Chestionarele acestora au fost declarate invalide întrucât nu au fost completate corect. Acum, oamenii aflați în această postură spun că ar fi trebuit să fie anunţaţi că au greşit şi că nu au timp să aştepte recenzorii acasă.

ADVERTISEMENT

Cei care au completat chestionarul online şi vor să verifice dacă aceasta a fost înregistrat pot să intre pe site-ul recensamantromania.ro, cel pe care s-au şi autorecenzat.

Pe platformă se află o secţiune “Verificare autorecenzarii dupa 7 zile” şi trebuie să introducă CNP-ul. În cazul în care chestionarul a fost completat corect vor primi o dovadă de autorecenzare. În caz contrar, va apărea un mesaj privind neefectuarea autorecenzării.

ADVERTISEMENT

În realitate, mulți români nu au verificat acest lucru şi nu ştiu că datele lor au fost introduse în baza de date.

În ciuda faptului că au primit un mail de mulțumire pentru participare, acesta nu confirmă validarea datelor şi vor trebui să aştepte recenzorul acasă, scrie observatornews.ro.

ADVERTISEMENT

În ceea ce-i privește pe reprezentanții statului, cei de la Institutul Naţional de Statistică (INS) admit că a fost o ”scăpare” în configurarea platformei, care a permis autorecenzarea incompletă.

În această perioadă, recenzorii vor merge din uşă în uşă până în data de 17 iulie şi sunt obligaţi să se întoarcă dacă nu găsesc pe cineva acasă.

Neatenția care a dus la multe invalidări ale procesului de autorecenzare

Un recenzor din Capitală spune că cele mai multe cazuri de autorecenzare invalidă vin dintr-o simplă neatenţie.

”Mulţi oameni s-au născut în alt judeţ, au venit imediat la Bucureşti şi când au fost întrebaţi dacă au locuit altundeva în afară de Bucureşti ei răspund că nu, dar trebuie trecut da pentru că s-au născut altundeva. Nu permite sistemul altceva şi automat chestionarul este invalidat”, explică el pentru sursa citată.

Părinţii au omis, în foarte multe situații, să completeze datele copiilor. Platforma a permis, totuşi, trimiterea chestionarului incomplet, iar cei care s-au trezit nerecenzaţi au primit cândva chiar şi un email de mulţumire.

”Platforma a fost prevăzută cu nişte chei de control, dar probabil a fost o scăpare, a fost un buton acolo care permitea transmiterea chestionarului inclusiv cu anumite atenţionări. Dar o luăm ca pe o învăţătură şi, pe viitor, la următorul recensământ, să remediem această problemă”, a declarat Bogdan Drăghia, purtător de cuvânt RPL.

Acum, cu perioada legală de autorecenzare trecută, INS spune că nu poate oferi din nou accesul pe platformă celor care s-au autorecenzat incomplet pentru că ar trebui să creeze o nouă baza de date, iar posibilităţile tehnice nu permit acest lucru.

”Nu avem cum să modificăm acele chestionare, este evident. Dar recenzorul vine de mai multe ori la aceeaşi adresă, în cazul în care nu găseşte pe nimeni acasă”, mai spune același Bogdan Drăghia.

ADVERTISEMENT