Life

Greșeala pe care mulți șoferi o fac când schimbă banda. Ce scrie, de fapt, în Codul Rutier și ce amenzi usturătoare pot primi

Ce greșeală fac mulți șoferi când schimbă banda de circulație? Ce apare, de fapt, în Codul Rutier și nu se respectă de către unii conducători auto?
08.04.2024 | 18:04
Greseala pe care multi soferi o fac cand schimba banda Ce scrie de fapt in Codul Rutier si ce amenzi usturatoare pot primi
Cum se face corect depășirea unui autovehicul. Sursa foto: DailyDriven
ADVERTISEMENT

Cum se face corect trecerea de pe o bandă pe cealaltă, în timpul circulației cu mașina? Ești obligat să acorzi prioritate în momentul când șoferul din față semnalizează schimbarea benzii pe care se află?

Cum facem corect trecerea de pe o bandă pe cealaltă

Atunci când suntem la volanul mașinii trebuie să fim foarte prudenți. Sunt mulți șoferi care nu respectă foarte bine regulile de circulație, fie din neștiință, fie în mod intenționat. Cum neatenția sau nepăsarea costă, apare riscul producerii unui accident rutier.

ADVERTISEMENT

De exemplu, o coliziune poate avea loc în clipa în care conducătorii auto trec pe banda de lângă ei imediat după ce au semnalizat stânga sau dreapta, fără a se mai asigura dacă au această posibilitate. În această situație, tu, care te afli în spate, vei fi obligat să acorzi prioritate?

Potrivit regulamentului din Codului Rutier, doar cel care semnalizează este obligat să acorde prioritate celui din spate, adică se va asigura că spațiul pe care vrea să pătrundă este eliberat și că nu-și pune viața în pericol.

ADVERTISEMENT

”Conducătorul de vehicul care execută o manevră de schimbare a direcției de mers, de ieșire dintr-un rând de vehicule staționate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulație sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp și să se asigure că o poate face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”, potrivit art. 54(1) din Codul Rutier actualizat.

Cum se face corect o depășire?

Pentru a nu te afla în postura în care riști să faci accident rutier sau să-l avertizezi pe cel care te-a determinat să pui brusc frână, este important să cunoști definiția depășirii și să-ți imaginezi cum ar avea loc. Nu uita, totodată, să vizualizezi imagini video, care te fac să înțelegi mai bine.

ADVERTISEMENT

”Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial”, mai apare în art. 5, din legea 195/2002.

Atenție, nu reprezintă depășire și faptul că un șofer de pe banda apropiată circulă mai rapid decât tine. Aceasta este devansare. Totodată, nu uitați să reveniți pe bandă, după ce ați efectuat depășirea.

ADVERTISEMENT

”Nu constituie depăşire, în sensul alin. (1), situaţia în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în acelaşi sens de circulație”, mai apare în articolul menționat.

Conducătorii auto care vor schimba banda ilegal riscă o amendă în valoare de 330 sau 495 lei. Sancțiunea se poate majora dacă depășirea se va face neregulamentar, mai exact, poate trece de 1000 de lei.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut...
Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut sex cu doi elevi minori. Ce îi scria unuia dintre tinerii de 15 ani VIDEO
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când au văzut spectacolul unic: "Dumnezeule! Am vrut să plâng"
Meseriile pe care le au cei doi băieţi ai lui Florin Răducioiu: Nu...
Meseriile pe care le au cei doi băieţi ai lui Florin Răducioiu: Nu trebuie să le fie ruşine! Aş fi vrut să facă mai mult!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
LUPTE VIOLENTE! Tancurile dărâmă tot în CALEA LOR. E ALERTĂ de RĂZBOI
LUPTE VIOLENTE! Tancurile dărâmă tot în CALEA LOR. E ALERTĂ de RĂZBOI
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu,...
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Vlăduța Lupău, surpriză pentru soțul ei. Cum i-a dat vestea despre a doua...
Vlăduța Lupău, surpriză pentru soțul ei. Cum i-a dat vestea despre a doua sarcină
Bomba bombelor în showbiz! S-a căsătorit în mare secret! Avem toate detaliile!
Bomba bombelor în showbiz! S-a căsătorit în mare secret! Avem toate detaliile!
„Atacul fulger al lui Putin trezește Europa”. Cum s-a transformat invazia rusă în...
„Atacul fulger al lui Putin trezește Europa”. Cum s-a transformat invazia rusă în Ucraina într-o „provocare epocală” pentru regiune | Analiză
Zodia care va plânge cu lacrimi amare în weekend. Va avea parte de...
Zodia care va plânge cu lacrimi amare în weekend. Va avea parte de un mare ghinion