Life

Greșeala pe care o fac mii de români. De ce nu este recomandat să combini aspirina, paracetamolul și ibuprofenul

Adevăratul motiv pentru care paracetamolul nu trebuie combinat cu ibuprofenul sau aspirina. Care sunt recomandările specialiștilor
18.01.2024 | 14:27
Greseala pe care o fac mii de romani De ce nu este recomandat sa combini aspirina paracetamolul si ibuprofenul
De ce nu trebuie să combini Paracetamolul cu aspirina. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Din păcate, mulți români sunt adepți unui principiu extrem de greșit când vine vorba de medicamentație. Foarte multe pastile sunt luate fără consultarea medicului specialist, ceea ce, uneori, poate duce la complicații grave. Una dintre combinațiile nocive la care apelează românii este cea dintre paracetamol, aspirină și ibuprofen.

Care sunt cele mai periculoase combinații de pastile

Sezonul rece de iarnă este perioada în care tot mai mulți români se confruntă cu gripa și răceala. Aparent afecțiuni banale, multă lume alege să le trateze simplu, acasă, fără să apeleze la ajutorul și la recomandările medicului specialist.

ADVERTISEMENT

Primele semne de gripă sunt strănutul, congestia nazală, febra, dar și tusea. Printre cele mai comune cauze care pot duce la astfel de afecțiuni sezoniere se numără contactul cu persoane deja infectate sau igiena necorespunzătoare.

Cei care se confruntă cu astfel de stări în sezonul rece, trebuie să fie foarte atenți la modul în care tratează răceala sau gripa. Există unele cazuri care se pot trata acasă, dar și cazuri în care prezentarea la medic este obligatorie.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește categoriile vulnerabile, precum bătrânii sau persoanele care suferă și de alte boli, vizita la medic este necesară. În schimb, cei mai tineri pot gestiona singuri, acasă astfel de probleme.

Când se pot administra, totuși, paracetamolul, ibuprofenul și aspirina împreună

Foarte important pentru cei care aleg să se vindece singuri, fără să apeleze la medicul specialist, este modul în care își administrează medicamentația. Pentru că foarte multe persoane iau pastile ”după ureche”, se expun la anumite riscuri pe care nici măcar nu le bănuiesc.

ADVERTISEMENT

O combinațiie periculoasă de pastile este cea dintre paracetamol, ibuprofen și aspirină. Luate toate în același timp, aceste pastile pot face mai mult rău decât bine. Potrivit dcmedical.ro, fiecare dintre aceste pastile are rolul ei în vindecare gripei sau a răcelii.

Paracetamolul poate fi administrat atunci când există febră. Este un inflamator care se ia, de obicei, când încă de la primele simptome de febră și disconfort. Însă, acesta trebuie administrat cu mare atenție.

ADVERTISEMENT

Foarte importantă este doza în care o persoană ia paracetamol. Dacă se administrează o cantitate mult prea mare, se poate ajunge la intoxicație. Ba mai mult, dacă în timp ce se administrează paracetamol se consumă și alcool, gradul de toxicitate crește.

”Dacă fac febră pot să iau o paracetamol. Dar atenție, nu iau paracetamol fără număr, pentru că s-ar putea să vorbim de intoxicație. Dacă în momentul în care sunt răcit și consum alcool în cantitate mare, iau și paracetamol, riscul de toxicitate crește”, a declarat medicul Adrian Marinescu, potrivit dcmedical.ro.

De asemenea, aspirina administrată în cantități mari poate duce la probleme digestive. Dacă se mai combină cu paracetamol sau alt antiinflamator, în corpul nostru nu se produce nicio reacție benefică. Totuși, pot fi luate împreună, dar în doze moderate.

”Dacă luăm aspirină într-o doză foarte mică, sigur nu ridică probleme dacă n-avem niște afecțiuni digestive preexistente, dar de obicei nu facem așa. Mai luăm și paracetamol și aspirină și antiinflamator și nu are nicio logică.”, a mai spus medicul, pentru sursa menționată.

ADVERTISEMENT
Tags: