News

Greșeala uriașă pe care mulți români o fac atunci când pleacă în concediu. Mii de turiști și-au transformat vacanța într-un coșmar

Ce greșeală majoră fac mulți români atunci când vor să plece în concediu. Mii de turiști, nevoiți să-și amâne sau să-și anuleze vacanțele.
26.06.2023 | 22:51
Greseala uriasa pe care multi romani o fac atunci cand pleaca in concediu Mii de turisti siau transformat vacanta intrun cosmar
Ce documente de călătorie uită românii sau nu știu despre ele. Sursa foto: pixabay
ADVERTISEMENT

Este sezonul vacanțelor și mulți români își fac entuziasmați bagajele pentru a pleca în concediu peste hotare. Însă, atunci când ajung în aeroport sau la granițe, cu mașina, unii dintre ei află că nu mai pot sosi în destinația dorită. Totul, din cauza unei greșeli pe care o comit din neatenție sau chiar din neștiință.

Ce greșeală fac mulți români atunci când își cumpără bilete pentru vacanță în străinătate

Mii de turiști s-au trezit în situația de a-și anula sau a-și amâna pe repede înainte vacanța programată în străinătate. La punctele de trecere a frontierei au aflat că nu dețin toate documentele necesare călătoriei. Părinții însoțiți de copii se lovesc adesea de această problemă.

ADVERTISEMENT

Mulți părinți nu știu faptul că cel mic are nevoie de pașaport sau de procură pentru a putea trece granița. Potrivit autorităților, anul acesta 1.800 de vacanțe s-au terminat la frontieră, iar anul trecut, din 6.000 de concedii anulate, 5.000 erau tocmai din această cauză, a lipsei actelor pentru minori.

” (…)Aproximativ 5.000 au fost cetăţeni români minori din diferite motive: fie nu au avut document valabil de călătorie, fie însoţitorul nu a prezentat procură din partea părinţilor, a unuia dintre aceştia sau a reprezentantului legal. Sau am avut situaţii de cetăţeni care s-au prezentat doar cu o copie”, a transmis Cătălin Rusu, inspectorul general al Poliției de Frontieră, potrivit Observator.

ADVERTISEMENT

Ce documente are nevoie un minor pentru a trece granița

Tot Cătălin Rusu spune că nu este suficient să te prezinți la frontieră, ca părinte, doar cu certificatul de naștere al copilului. Legea este destul de clară: minorii cu vârste de și peste 14 ani pot călători în orice țară a UE, doar cu buletinul. Restul, sub 14 ani, au nevoie de pașaport. De altfel, în ambele situații, copiii trebuie să fie alături de părinți, iar dacă unul dintre aceștia lipsește, este necesară procură de la notar, nu mai veche de 3 ani.

Totodată, toți minorii, și adulții, deopotrivă, au nevoie obligatoriu de pașaport dacă destinația vizată nu face parte din UE. Dacă mergeți peste Ocean, viza iar este un document foarte important. Informați-vă și despre condițiile referitoare la sănătate, căci unele țări solicită vaccinuri împotriva diferitor boli.

ADVERTISEMENT

”În special pentru destinaţiile din America Latină, precum Brazilia sau în anumite ţări de pe continentul african, e nevoie de câteva vaccinuri în special cel contra febrei galbene”, a transmis și Traian Bădulescu, agent de turism.

Ce documente sunt necesare și pentru românii care călătoresc peste hotare cu mașina

Turiștii români care au stabilit să meargă în vacanță cu mașina trebuie la fel să aibă cu ei toate documentele. Altfel, nu vor fi lăsați să se deplaseze mai departe. Permisul de conducere valabil sau certificatul de înmatriculare sunt printre cele mai importante acte.

ADVERTISEMENT

”Conducătorul trebuie să prezinte permisul de conducere valabil și corespunzător categoriei din care face parte vehiculul condus, certificatul de înmatriculare al autovehiculului și dovada inspecției tehnice periodice, valabilă la momentul prezentării în punctul de trecere a frontierei.  Iar daca mașina nu aparține conducătorului auto, o împuternicire din partea proprietarului autoturismului”, a declarat și Raluca Stan, de la Poliția de Frontieră.

ADVERTISEMENT