News

Greșeala uriașă pe care o fac toți românii după ce mănâncă. Medicul Vlad Ciurea atrage atenția

Medicul Vlad Ciurea atrage atenția despre greșeala mare pe care o fac toți românii după ce mămâncă. „Persoanele mediteraneene au inventat un lucru foarte bun”
24.02.2024 | 22:27
Greseala uriasa pe care o fac toti romanii dupa ce mananca Medicul Vlad Ciurea atrage atentia
Vlad Ciurea spune că după masa de prânz corpul are nevoie de o perioadă de relaxare / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Mulți români preferă o siestă imediat după ce mănâncă. Dar a merge la culcare imediat după o masă copioasă nu este întotdeauna indicat.

Siesta de după masă, dar cum?

În primul rând, statul întins face ca alimentele să ajungă mai greu în intestine și să stagneze în stomac, ceea ce încetinește digestia. Acest lucru va face ca somnul să fie mai dificil și mai puțin odihnitor.

ADVERTISEMENT

Și asta nu e tot: statul întins va favoriza și refluxul de acid în esofag. Acest tip de reflux, care este foarte neplăcut, se caracterizează printr-o senzație de arsură în gât.

În continuare, refluxul de acid gastric poate duce la apnee în somn, ceea ce crește riscul de accident vascular cerebral. De fapt, unele studii arată că persoanele care au așteptat mai mult de două ore după masă înainte de a adormi și-au redus foarte mult riscul de accident vascular cerebral.

ADVERTISEMENT

„După ce ai fost la masă, mergi și stai liniștit puțin!”

Medicul Vlad Ciurea recomandă un timp de așteptare de 30 de minute înainte de siesta de după masă. Activitățile fizice intense imediat după masă sunt și ele contraindicate pentru că pot afecta digestia.

Vlad Ciurea spune că după masa de prânz corpul are nevoie de o perioadă de relaxare. „Persoanele mediteraneene au inventat un lucru foarte bun, probabil o să ajungem și noi acolo. Această siestă… După ce ai fost la masă, mergi și stai liniștit puțin! Fie te odihnești, fie stai puțin în casă”, a spus Ciurea, potrivit Gândul.

ADVERTISEMENT

Avantajele siestei luate la timpul potrivit sunt că îmbunătățesc starea de spirit, reduc stresul, oboseala și cresc randamentul organismului.

Câtă apă trebuie băută pe zi?

Un alt aspect punctat de renumitul medic este corecta hidratare a organismului. Apa este esențială pentru buna funcționare a organismului: ea hidratează toate celulele noastre și le furnizează minerale și oligoelemente.

ADVERTISEMENT

Apa este esențială pentru viață, constituind aproximativ 60% din greutatea corpului uman: sângele, celulele care formează țesuturile noastre (mușchi, grăsime și organe), secrețiile etc.

În medie, un adult pierde între 1,5 și 2 litri de apă pe zi prin respirație, digestie și transpirație. Chiar și în timpul perioadelor de inactivitate. Acești 1,5 până la 2 litri trebuie să fie refăcuți. Potrivit doctorului Vlad Ciurea, apa plată este cea mai recomandată formă de a ne hidrata.

„La apă, trebuie băută apă continuu, cel puțin 2 litri de apă pe zi, poate și mai mult, pentru că, cu cât devenim mai în vârstă, din nefericire, Cu atât pH-ul nostru se schimbă dintr-un pH alcalin, de la copilul ăla minunat care aleargă care este frumos, cu vârsta, cu supărările, cu tracasările, se transformă dintr-un organism alcalin într-unul acid. Iar dacă ai intrat în regim acid, atunci apar toate bolile”, spune Vlad Ciurea.

Un adult sănătos are nevoie de aproximativ 35 ml de apă pe kilogram de greutate corporală în fiecare zi. Iată care sunt recomandările generale ale oamenilor de știință.

Astfel, o persoană care cântărește 50 kg are nevoie de 1,7 litri, de 2,1 litri pentru o persoană care cântărește 60 kg, de 2,4 litri pentru o persoană care cântărește 70 kg și de 2,8 litri pentru o persoană care cântărește 80 kg. Regula de bază ar fi: cu cât un organism este mai greu, cu atât de mai multă apă are nevoie.

 

ADVERTISEMENT