News

Greva generală de la STB este iminentă. Sindicatele au notificat conducerea companiei despre conflictul care va paraliza Bucureștiul

Greva generală pare iminentă la STB. Directorul instituției anunță că sindicatele au notificat conducerea companiei despre conflictul de muncă.
05.09.2023 | 12:36
Greva generala de la STB este iminenta Sindicatele au notificat conducerea companiei despre conflictul care va paraliza Bucurestiul
Angajații STB se pregătesc de grevă generală. Care sunt revendicările sindicaliștilor. Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
ADVERTISEMENT

Angajații Societății de Transport București (STB) sunt deciși să intre în grevă generală, după ce negocierile pe tema contractului colectiv de muncă au stagnat în ultima perioadă.

Angajații STB se pregătesc de grevă generală. Care sunt revendicările sindicaliștilor

Într-un interviu acordat celor de la RFI, directorul STB, Adrian Criț, anunță că a primit o notificare din partea sindicaliștilor, vizavi de începerea conflictului colectiv de muncă.

ADVERTISEMENT

Liderii sindicali spun că s-au săturat de promisiuni neîndeplinite și amenință cu greva generală, dacă nu primesc salarii mai mari. În acest moment, un șofer STB câștigă peste 6.600 de lei net pe lună. Au apărut informații conform cărora sindicaliștii au cerut și un așa-numit ”spor de burduf”.

”Impactul bugetar, urmare a solicitărilor sindicatului reprezentativ, e de circa 123 de milioane de lei pe an. E o sumă pe care STB nu şi-o permite astăzi. Noi ne dorim să negociem în continuare.

ADVERTISEMENT

E adevărat că ieri (n.r. luni) am primit o notificare din partea sindicatului, vis-a-vis de începerea conflictului colectiv de muncă. Potrivit legislaţiei privind protecţia socială, noi suntem obligaţi să răspundem în trei zile solicitărilor sindicatului, urmând ca după aceea probabil să intrăm într-o zonă de conciliere cu reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Bucureşti”, a spus Criț.

Șeful STB este de părere că angajații companiei primesc salarii destul de mari în comparație cu situația la nivel naţional. ”Salariul mediu brut pentru prima jumătate a anului, urmare a depunerii sitaţiilor financiare, e de 8.000 de lei. Vă daţi seama? Sunt nişte salarii destul de ok la nivelul societăţii.

ADVERTISEMENT

Tot urmare a analizei efectuate pe prima jumătate a anului, salariul mediu net pentru şoferii şi manipulanţii de la tramvaie este de 6.616 lei. E o realitate cu care ne confruntăm. Pe lângă drepturile salariale suplimentate foarte mult, sunt şi alte solicitări, care de asemenea impactează bugetul societăţii şi aş exemplifica majorarea numărului de zile de concediu cu două zile pentru fiecare categorie de personal, tichete sociale mărite, tichete de masă mărite”, a mai explicat directorul.

Explicații privind așa-numitul ”spor de burduf”

Adrian Criț a fost întrebat dacă este adevărat că sindicaliștii STB au cerut ”spor de burduf”. ”Nu l-aş numi aşa. E adevărat că s-a solicitat ca şoferii care conduc vehicule cu o lungime mai mare să beneficieze de sporuri suplimentare de linie.

ADVERTISEMENT

Eu consider că pregătirea profesională a şoferilor e aceeaşi, şoferii se schimbă pe vehicule, nu e nici un şofer proprietarul vehiculului şi, atâta vreme cât cu toţii conduc pe aceleaşi linii, nu văd de ce să apară diferenţieri”, a explicat el.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Escrocii sunt din ce în ce mai inventivi. Care sunt noile metode puse...
Escrocii sunt din ce în ce mai inventivi. Care sunt noile metode puse la cale pentru a păcăli persoane naive
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Vin ploile. Meteorologii anunţă averse în fiecare zi pentru următoarele două săptămâni. Prognoza...
Vin ploile. Meteorologii anunţă averse în fiecare zi pentru următoarele două săptămâni. Prognoza pe regiuni în perioada 13 - 26 mai
Cristi Borcea, dezvăluiri fără precedent despre fiica secretă pe care o are dintr-o...
Cristi Borcea, dezvăluiri fără precedent despre fiica secretă pe care o are dintr-o relaţie extraconjugală! Cu ce se ocupă tânăra
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a...
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a cumpărat proprietatea
Modificarea regulilor RCA. Șoferii ar putea primi o listă cu ateliere service agreate...
Modificarea regulilor RCA. Șoferii ar putea primi o listă cu ateliere service agreate de asigurători
Ce MOȘTENIRE a primit Catinca Roman de la Mioara Roman. Ce a dezamăgit-o...
Ce MOȘTENIRE a primit Catinca Roman de la Mioara Roman. Ce a dezamăgit-o cel mai tare. Nu i-a fost rușine să spună asta!
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu...
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie