News

Negocierile dintre sindicate şi conducerea STB au eşuat. De vineri, transportul public bucureştean riscă să fie paralizat de greva generală

Luna septembrie riscă să înceapă cu o grevă generală în transportul public de suprafaţă din Capitală. Ultima rundă de negocieri dintre sindicalişti şi guvern s-a soldat cu un eşec.
31.08.2023 | 14:34
Negocierile dintre sindicate si conducerea STB au esuat De vineri transportul public bucurestean risca sa fie paralizat de greva generala
Există riscul ca de vineri autobuzele STB să rămână în depou Foto: stbsa.com
ADVERTISEMENT

Negociatorii din partea sindicaliştilor şi reprezentanţii guvernului nu au reuşit să ajungă la un numitor comun în ceea ce priveşte revendicările angajaţilor STB, astfel că declanşarea conflictului de muncă pare iminentă.

20 de luni de la ultima grevă generală a STB

Potrivit unor surse, propunerea guvernului la revendicările salariale ale sindicaliştilor a fost aceea de a include aceste majorări sub formă de sporuri, lucru neacceptat de reprezentanţii angajaţilor. Actualul contract colectiv de muncă al angajaților expiră pe 31 august, iar negocierile cu guvernul s-au purtat pe parcursul ultimelor şase săptămâni.

ADVERTISEMENT
Simulare cu creşterile salariale ale angajaţilor STB, 2023 vs. 2024
Simulare cu creşterile salariale ale angajaţilor STB, 2023 vs. 2024
Foto: Fanatik

După ultima rundă de negocieri sindicaliştii s-au întâlnit cu directorul general al STB, Adrian Criţ. Ultima grevă a angajaţilor STB a avut loc la începutul anului trecut şi a durat cinci zile.

Practic, greva STB de anul trecut a început în data 20 ianuarie și a durat cinci zile, fiind sistată în momentul în care ce conducerea STB a anunțat că angajează șoferi, iar cei care nu se întorc la muncă vor fi penalizaţi cu sancțiuni care merg până la desfacerea contractului de muncă.

ADVERTISEMENT

În urmă cu două luni, directorul general Adrian Criţ era de părere că angajaţii STB nu ar avea de ce să intre în grevă. “Salariul mediu net este de 1.000 de euro în companie şi un şofer câştigă în medie 5.400 de lei, adică 1.100 euro”, spunea acesta.

Pe de altă parte, joi, 31 august, după negocieri, STB SA nu a făcut nicio referire la discuțiile cu sindicatele însă a publicat pe site câteva modificări temporare  legate de traseul unor autobuze. “Cu ocazia organizării evenimentului cultural dedicat Zilei Limbii Romȃne, din cadrul proiectului „Străzi Deschise – Bucureşti Promenadă Urbană”, sâmbătă, 02.09.2023, ȋntre orele 07:00-23:00, circulația rutieră va fi restricționată pe Șos. Kiseleff, pe tronsonul cuprins ȋntre Str. Arh. Ion Mincu și Piața Victoriei”, anunţă STB.

ADVERTISEMENT

În aceste circumstanţe,  STB SA va modifica circulația autobuzelor de pe liniile 205 și 783 pe toată durata zilei de sâmbătă, astfel:

Linia 205 va funcţiona pe traseul de bazǎ ȋntre terminalul „Străuleşti” şi Piața Arcul de Triumf, apoi pe un traseu modificat pe sensul de mers spre Piața Unirii, pe Bd. Mareșal Constantin Prezan, Bd. Aviatorilor, Piața Victoriei, Bd. Lascǎr Catargiu, Bd. Gheorghe Magheru, Bd. Nicolae Bǎlcescu, Bd. I.C. Brătianu, Piața Unirii. Circulația autobuzelor liniei 205 nu va fi modificată pe sensul opus.

ADVERTISEMENT

Linia 783 va funcţiona pe traseul de bază între terminalul „Aeroportul Henri Coandă” şi Piața Arcul de Triumf, apoi pe un traseu modificat pe sensul de mers spre Piața Unirii, pe Bd. Mareșal Constantin Prezan, Bd. Aviatorilor, Piața Victoriei, Bd. Lascǎr Catargiu, Bd. Gheorghe Magheru, Bd. Nicolae Bǎlcescu, Bd. I.C. Brătianu, Piața Unirii. Circulația autobuzelor liniei 783 nu va fi modificată pe sensul opus.

ADVERTISEMENT