De-a lungul ultimului secol, pe scena comediei din România, fie că vorbim de teatru sau film, s-au perindat foarte mulți actori talentați. Printre ei se află, fără îndoială, și Grigore Vasiliu Birlic.
Pe 24 ianuarie se vor împlini 118 ani de la nașterea celui numit de mulți ”Charlie Chaplin al românilor”.
Actor de teatru și film, Grigore Vasiliu Birlic a fost unul dintre cei mai mari artiști de comedie din țara noastră. Criticii de comedie îl descriu ca un om cu un talent dincolo de limitele firii, cu o dragoste de teatru inegalabilă.
Născut în 1905 la Fălticeni, acesta s-a remarcat ca un actor al vremurilor lui: al satirei, farsei și comediei. S-a adaptat perfect și anilor primelor filme cu audiență de masă și al remarcabilelor piese ale teatrului radiofonic, care ajungeau în casele tuturor românilor.
În cariera sa impresionantă, Birlic a strălucit pe scenă în cele 13 personaje jucate din opera lui Ion Luca Caragiale.
De remarcat rolurile în piesele ”D-ale carnavalului”, ”Conu Leonida față cu reacțiunea” și ”O scrisoare pierdută”.
A mai fost prezent în piesele ”Avarul și Burghezul gentilom” de Molière, ”Bădăranii” de Carlo Goldoni, ”Egor Bulicov” de Maxim Gorki, ”Revizorul” de Nikolai Gogol, ”Oameni care tac” de Alexandru Voitin sau ”Nunta lui Krecinski” de Suhovo-Kobalin.
Avea evoluții aparte pe scenă. Prestațiile sale erau caracterizate de un puternic timbru personal și de o intonație inimitabilă. În plus, a mai jucat în peste 25 de filme, într-o epocă în care numărul realizărilor cinematografice era redus.
Printre rolurile care l-au făcut celebru se numără:
Grigore Vasiliu Birlic a fost un uriaș al teatrului și filmului de comedie din România. Un alt mare actor, Radu Beligan, îl consideră un ”geniu al comediei, al umorului românesc”, așezându-l alături de Constantin Tănase.
Multe voci spun că umorul și fizionomia sa l-ar fi putut propulsa într-o carieră internațională de excepție. A avut ghinionul să trăiască într-o perioadă dificilă a României.
Deși e aproape imposibil de crezut, Grigore Vasiliu Birlic a fost la un pas de a nu ajunge actor. Pentru a intra la Conservatorul de Artă Dramatică din Cernăuți a dat 7 examene.
Motivul pentru care a fost admis cu greu la actorie era un defect de vorbire. Chiar Birlic l-a explicat mai târziu: ”eram peltic și scuipam când vorbeam”.
În mod ironic, defectul din anii de studiu s-a transformat într-unul dintre atuurile actorului de comedie.
Grigore Vasiliu Birlic a murit pe 14 februarie 1970, la București, fiind înmormântat în Cimitirul Bellu.
Cu puțin timp înainte de ultima suflare, Birlic a avut o ultimă dorință. I-a cerut impresarului Gaby Michăilescu să reia pentru public piesa de succes care l-a consacrat: ”Birlic”, la care a fost și regizor.
Pe scenă, alături de acesta, au jucat actori de mare renume cum ar fi: Silvia Dumitrescu-Timică, Alexandru Giugaru, Petre Ștefănescu-Goangă, Nicolae Gărdescu, Vasilica Tastaman sau Antonescu-Cărăbuș.