News

Grindina a făcut prăpăd în Alba. Localități acoperite de gheață în doar 10 minute

Localități din județul Alba a fost acoperită de un strat de gheață în doar 10 minute de ploaie cu grindină. Zona, sub cod galben până la miezul nopții
02.04.2023 | 17:12
Grindina a facut prapad in Alba Localitati acoperite de gheata in doar 10 minute
Grindina a acoperit străzile Sursa foto: ProAlba
ADVERTISEMENT

Natura s-a dezlănțuit duminică după-masa în județul Alba. O ploaie torențială a făcut prăpăd în cartierul Cetate din Alba Iulia, dar și în localitățile Micești și Ocna Mureș, unde grindina a făcut ravagii.

Grindina a făcut prăpăd în Alba

Ploaia torențială are a căzut peste Alba Iulia a măturat totul în cale, iar șuvoaiele de apă au acoperit străzile. La Micești și Ocna Mureș, grindina a făcut prăpăd, distrugând pomii deja înfloriți, dar și florile de primăvară.

ADVERTISEMENT

Cantitățile de apă au fost semnificative și au fost însoțite de fulgere. Meteorologii avertizează că ploi și temperaturi scăzute vor fi până săptămâna viitoare. Județul Alba se află sub cod galben de inundații și ploi abundente, până la miezul nopții de luni.

Și în Caraș-Severin, gospodăriile au inundate, iar pompierii intervin încă de aseară pentru scoaterea apei din curți. Pericolul de inundații este crescut pe mai mult râuri din țară.

ADVERTISEMENT

Hidrologii au ridicat gradul de alertă pentru județele Caraș-Severin și Timiș unde la această oră este în vigoare un cod portocaliu. Meteorologii nu vin cu vești bune nici pentru săptămâna viitoare și anunță că ploile vor continua.

Urmează zile cu vreme rece și precipitații

Potrivit meteorologilor, România va fi afectată în zilele următoare de o furtună care s-a format în Oceanul Atlantic și a măturat Europa. Aceasta va ajunge pe teritoriul țării noastre aducând un val de frig, vânt puternic și precipitații care se pot transforma în ninsoare.

ADVERTISEMENT

“La sud de țara noastră evoluează un ciclon, denumit de meteorologi Mathis. Asociat acestui ciclon va fi un front atmosferic care va pătrunde în țara noastră începând de luni și va aduce precipitații, la început în sudul teritoriului, apoi acestea se vor extinde și în restul țării.

Vorbim despre ploi în sud ce se vor transforma în lapoviță și ninsoare pe parcursul nopții, dar și pe parcursul zilei de marți, mai ales la munte, dar și în zonele joase din jumătatea de nord a teritoriului.

ADVERTISEMENT

De asemenea, o masă de aer rece va cuprinde țara noastră, iar dacă temperaturile, pe parcursul zilei de luni, vor mai fi, în sud, apropiate de cele normale ale acestei perioade, […], pe parcursul zilei de marți nu vom vorbi de temperaturi mai mari de 13-14 grade Celsius”, a declarat Iris Răducanu, meteorolog ANM pentru Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT