Sport

Gruia, teren minat pentru FCSB. Roș-albaștrii n-au nicio victorie în play-off pe terenul lui CFR Cluj. Ce blestem se poate rupe după 7 ani

CFR Cluj e „bestia nera” pentru FCSB, în special atunci când joacă pe teren propriu, așa cum se va întâmpla duminică, 17 aprilie, de la ora 20:30 în derby-ul etapei a cincea din play-off-ul Casa Pariurilor Liga 1.
16.04.2022 | 22:19
Gruia teren minat pentru FCSB Rosalbastrii nau nicio victorie in playoff pe terenul lui CFR Cluj Ce blestem se poate rupe dupa 7 ani
FCSB n-a mai câștigat pe terenul lui CFR Cluj din 10 august 2014. FOTO: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

FCSB a dezvolat un complex în fața lui CFR Cluj, echipa cu care se bate la titlu în ultimele cinci sezoane. Dacă vor să spargă gheața și să nu-i lase pe ardeleni să cucerească încă un campionat, roș-albaștrii trebuie mai întâi să se impună în confruntarea din Gruia.

FCSB vrea să rupă blestemul meciurilor din Gruia. Ultimul titlu al roș-albaștrilor se leagă de ultima victorie pe terenul lui CFR Cluj

Înaintea derby-ului de duminică, FCSB este pe locul 2 în Casa Pariurilor Liga 1, la cinci puncte în spatele liderului CFR Cluj. Echipa patronată de Gigi Becali pare să fi uitat însă cum este să câștigi în Gruia.

ADVERTISEMENT

Ultima victorie a lui FCSB pe terenul lui CFR Cluj a fost obținută în urmă cu opt ani, când echipa încă se numea „Steaua” și era condusă de pe bancă de Costel Gâlcă. Mai mult, ultimul succes al roș-albaștrilor coincide și cu ultimul titlu câștigat, la finalul sezonului 2014-2015. Singurul gol al meciului disputat pe 10 august 2014 a fost marcat de Cristi Tănase, în minutul 15.

Acel meci din Gruia s-a jucat înainte de un episod de tristă amintire pentru fanii roș-albaștrilor, dubla cu Ludogoreț (n.r. – 19 august și 27 august 2014) din play-off-ul UEFA Champions League. Gigi Becali are și acum coșmaruri din cauza returului cu bulgarii.

ADVERTISEMENT

„Erau alte vremuri atunci. Da, meciurile pe care le țin minte sunt cele cu Middlesbrough și cel care îmi vine în memorie acum, ar mai fi cel cu Ludogorets. Meciul cu Ludogorets nu îl uit până la moarte, eram calificați în minutul 92, un singur corner.

Vedeți ce înseamnă, 2 centimetri dacă era mingea mai așa, eram noi un alt club acum. Mai încasam 20-30 de milioane, coeficient. Eram în pușcărie, când l-a eliminat pe portar, băieții din celulă au sărit în sus de bucurie, eu parcă aveam emoții, am țipat: ‘Liniște, liniște!’. Parcă simțeam ceva și s-a întâmplat”, a declarat Gigi Becali, la Pro Arena.

ADVERTISEMENT

Dacă între timp a devenit coșmarul lui FCSB, la vremea ultimei victorii a roș-albaștrilor în Gruia, CFR Cluj era ea cea care avea un complex față de rivala din București. După succesul cu 1-0 al fotbaliștilor antrenați de Gâlcă, ardelenii rămâneau fără victorie din 2005 contra lui FCSB.

CFR Cluj și FCSB, echipele de start la ultima victorie a roș-albaștrilor în Gruia

  • CFR Cluj: Felgueiras – Susici, Larie, I. Rada, Camora – Christian, Monroy – Deac, Negruţ, Jazvici – Tade; Rezerve: Vîtcă, Jaime, Muniru, Fl. Costea, Jakolis, Guima, Ivanovski; Antrenor: Vasile Miriuță
  • FCSB: Arlauskis – Rîpă, Szukala, Varela, Latovlevici – Prepeliţă, N. Stanciu – Ad. Popa, Chipciu, Cr. Tănase – Keşeru; Rezerve: Cojocaru, Luchin, L. Filip, G. Iancu, Pîrvulescu, I. Neagu, Vîlceanu; Antrenor: Constantin Gâlcă
ADVERTISEMENT

FCSB, fără victorie la Cluj în play-off

Astfel, FCSB nu a reușit să se impună niciodată pe terenul lui CFR Cluj de când Casa Pariurilor Liga 1 se joacă în sistem play-off și play-out. Ardelenii nu s-au clasat în top 6 la prima ediție, cea din 2016, când titlul a fost câștigat de Astra, dar le-au făcut apoi zile fripte roș-albaștrilor în 2017, 2018, 2019, 2020 și 2021. Ultimii patru ani, toate campionatele au fost câștigate de „feroviari”.

Cu o victorie în Gruia în weekend, FCSB nu doar că ar rupe blestemul deplasărilor la Cluj, dar ar și relansa în totalitate lupta la titlu și ar putea spera ca istoria să se repete și, după un succes pe terenul CFR-ului, să cucerească primul ei titlu după șapte ani de secetă.

Roș-albaștrii au fost umiliți de CFR Cluj în sezonul regulat, când campioana n-avea antrenor pe bancă

Chiar și ultima deplasare în Gruia este una de coșmar pentru FCSB, cea din turul sezonului regulat. Era doar al doilea meci al lui Edi Iordănescu în calitate de antrenor al roș-albaștrilor, care pierdeau pe terenul campioanei cu scorul de 1-4.

CFR Cluj s-a impus de o asemenea manieră în derby-ul disputat pe 29 august 2021, în ciuda faptului că nu a avut un „principal” pe banca tehnic. Ardelenii au fost conduși atunci de Ovidiu Ceclan (52 de ani), antrenor la grupele de copii și junori ale campioanei.

Motivul pentru care s-a apelat la această variantă a fost dat de faptul că Marius Șumudică tocmai plecase de la echipă, care urma să fie preluată de Dan Petrescu a doua zi după derby-ul cu FCSB.

  • 2 victorii are FCSB în ultimele 20 de derby-uri cu CFR Cluj, ambele la București

  • (P) Cota BETANO pentru CFR Cluj – FCSB: 3,55 este cota pentru „2 solist”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT