News

Exclusiv. Gruparea Orban nu va vota Guvernul Ciucă. Circa 15-20 de parlamentari se pregătesc să plece din PNL

Liberalii disidenți din jurul lui Ludovic Orban sunt hotărâți să nu voteze pentru instalarea unui guvern PNL cu sprijinul PSD, dar sunt împărțiți în ce privește rămânerea în partid.
25.10.2021 | 15:13
Exclusiv Gruparea Orban nu va vota Guvernul Ciuca Circa 1520 de parlamentari se pregatesc sa plece din PNL
Premierul desemnat Nicolae Ciucă nu va avea voturile parlamentarilor PNL fideli lui Orban/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Aproape  o treime dintre parlamentarii liberali nu vor vota pentru acordarea încrederii Parlamentului în guvernul lui Nicolae Ciucă, în cazul în care acesta se va baza pe susținerea PSD.

Potrivit unor surse din partid, circa 40 de parlamentari se vor opune alianței, deschise sau disimulate, cu PSD, însă în privința plecării din PNL, mulți ezită încă, astfel că Ludovic Orban poate conta, în momentul de față, doar pe 15-20 de parlamentari, dacă va pleca din partid.

ADVERTISEMENT

Cei care ezită speră încă la formarea unui curent împotriva lui Florin Cîțu, speranțele lor fiind alimentate de faptul că lideri PNL neutri până acum în disputele interne, precum Dan Motreanu, îi cer președintelui partidului să-și asume responsabilitatea pentru construirea viitoarei majorități.

Sciziunea PNL, la un pas de realizare

Deși scrisoarea deschisă din 5 octombrie prin care s-a cerut refacerea coaliției cu USR și UDMR într-un guvern condus de către Ludovic Orban a fost semnată de 40 de parlamentari PNL, în momentul de față doar aproximativ jumătate sunt hotărâți să plece din partid și să înființeze o nouă formațiune liberală.

ADVERTISEMENT

Eu nu am luat decizia asta, vă dați seama că e complicat, dar alții o să plece. Eu zic că în jur de 15-20 de colegi”, a declarat, pentru FANATIK, unul dintre parlamentarii din tabăra Orban.

Însă este cert că aproape toți se vor opune instalării guvernului lui Ciucă, în cazul în care aceasta se va face cu susținerea parlamentarilor social-democrați.

ADVERTISEMENT

Guvern minoritar Ciucă cu sprijin PSD fără voturile grupării Orban!”, s-a pronunțat categoric deputatul Antonel Tănase, unul dintre apropiații fostului președinte al PNL.

Întrebat dacă nu există posibilitatea unor represalii împotriva liberalilor care nu vor vota învestirea Guvernului Ciucă, Tănase a răspuns: „Ce represalii? Păi să ne excludă, cine nu-i  lasă să ne excludă? În partid nu se mai întâmplă nimic cum trebuie. De altfel, în țara asta nu se mai întâmplă nimic cum trebuie (…) O să plecăm când o să considerăm noi. Dacă vor să ne dea afară, trebuie să ne spună de ce.

ADVERTISEMENT

Nicolae Ciucă nu va fi susținut de oamenii lui Orban

Un  argument al opozanților din PNL este că guvernul condus de către Nicolae Ciucă nu va avea nevoie de voturile lor, dacă este încheiat un acord cu PSD.

Alături de PSD, cu siguranță nu o să-l votez. Dacă obține sprijinul USR-PLUS și al UDMR în sensul refacerii coaliției de guvernare de dreapta, atunci da, voi vota. Alături de PSD nu voi vota indiferent de câte apeluri la criza sanitară vor face și pentru nu doresc să mă compromit votând alături de PSD, mai ales că au voturile necesare și fără votul meu”, a precizat Alexandru Kocsis, deputat de Iași.

Acesta susține că un parteneriat cu PSD nu va aduce decât prejudicii liberalilor, mai ales că experiențele anterioare ar fi trebuit să-i facă mai prudenți în ce privește o asemenea colaborare. „PSD este obișnuit să șantajeze și să usuce orice alt partid cu care colaborează”, crede deputatul.

O parte din susținătorii lui Orban ezită să plece din PNL

Însă deși a fost unul dintre criticii vehemenți la adresa lui Florin Cîțu în legătură cu deciziile acestuia prin care USR a fost scoasă de la guvernare, Kocsis este mai prudent în ce privește plecarea din PNL.

Nu cred voi aștepta să fie represalii dacă vor vota alături de PSD această colaborare sub forma unui USL 2. Cu siguranță mă voi dezafilia de la grupul parlamentar. În privința demisiei nu este ușor de luat o asemenea decizie, voi reflecta bine. Au fost 40 de semnatari ai scrisorii însă aceștia sunt împărțiți în două curente. Cu toții sunt împotriva unei colaborări cu PSD, consideră că o asemenea colaborare ar fi o trădare a mesajelor pe care noi le-am promovat în ultimii patru ani de zile și a opoziției pe care am făcut-o acestui partid, dar doar o parte dintre ei sunt dispuși să înceapă construcția unei noi formațiuni politice în cazul în care se va ajunge ca această colaborare cu PSD să fie  formalizată”, a conchis Alexandru Kocsis.

Un alt parlamentar a explicat motivele pentru care mulți susținători ai lui Orban ezită să-l urmeze pe acesta într-un alt partid.

Nu este ușor să ridici un partid de la zero, mai ales că ar fi un partid de opoziție la o guvernare PNL-PSD. Unii dintre noi sunt oameni cu vechime mare în partid și au relații bune cu filialele lor, cu toate că acestea l-au susținut în majoritate pe Cîțu (…) Am mai discutat cu vreo câțiva care mi-au zis că speră să se schimbe lucrurile în partid în viitor. Au văzut și postarea lui Motreanu și cred că asta l-ar forța pe Cîțu să-și asume responsabilitatea pentru înțelegerea cu PSD și dacă lucrurile merg în  mai rău să aibă motiv să-l dea jos”, a declarat, pentru FANATIK, unul dintre contestatarii alianței cu PSD.

Postarea lui Dan Motreanu, la care a făcut referire sursa din PNL, datează de vineri, iar mesajul președintelui PNL Giurgiu este ca formarea unei majorități în Parlament care să-l susțină pe Nicolae Ciucă este responsabilitatea șefului partidului.

„Neutrii” din partid încep să critice noua conducere

Responsabilitatea politică pentru negocierea și formarea de majorități, precum și colaborarea cu alte forțe politice, reprezintă exclusiv atributul Președintelui PNL și al Biroului Politic al PNL, care trebuie să își asume aceste decizii. În schimb, responsabilitatea desemnării miniștrilor este atributul Prim-ministrului desemnat, așa cum și Florin Cițu a afirmat în nenumărate rânduri”, a scris Motreanu.

Răspunzând apoi unui comentariu la postarea sa, Motreanu a fost chiar mai categoric în ce privește-l privește pe Florin Cîțu.

Orice alianță, sprijin politic trebuie asumate politic de președinte și biroul politic… nu să se ascundă prin declarații publice în spatele premierului desemnat, pentru că astăzi Florin Cîțu conduce partidul! Iar responsabilitatea îi aparține președintelui PNL, atât pentru  orice alianță sau colaborare de orice fel, dar și în cazul în care nu se face o majoritate”, a mai spus Dan Motreanu.

Europarlamentarul Dan Motreanu conduce una dintre cele mai puternice organizații ale PNL, cea de Giurgiu, însă la congresul din 25 septembrie a rămas neutru în confruntarea dintre taberele Orban și Cîțu și nici nu a candidat pentru o funcție de conducere în partid.

ADVERTISEMENT