Life

Gustările pe care medicii recomandă să nu le mănânci: „Ultraprocesate, au o valoare nutritivă mică sau deloc”

Gustările pe care medicii nu le recomandă. Au un gust bun, dar îți pot pune în pericol sănătatea, au dezvăluit specialiștii.
22.04.2024 | 17:55
Gustarile pe care medicii recomanda sa nu le mananci Ultraprocesate au o valoare nutritiva mica sau deloc
Gustările pe care medicii nu le recomandă. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Gustările pe care medicii nutriționiști nu le recomandă. Alimentele consumate între mese trebuie alese cu grijă, pentru a nu a afecta organismul și a nu ne pune în pericol sănătatea.

Gustările pe care medicii nu le recomandă

În general, nutriționiștii recomandă trei mese pe zi și două gustări. Acestea din urmă, însă, trebuie alese cu mare grijă, pentru că nu tot ceea ce are gust bun este și benefic pentru organism.

ADVERTISEMENT

Doctorul Deborah Lee a explicat că, deși gustările pot fi bune, reducând senzația de foame și restabilirea nivelului de glucoză din sânge, unele pot tăia de tot pofta de mâncare și pot duce la săritul peste anumite mese.

Alimentele bogate în zahăr și grăsimi trebuie evitate, deoarece au ca rezultat pofta de mâncare și conduc la obiceiuri alimentare nesănătoase. Gustările nerecomandate de specialiști sunt unele pe care mulți le consideră delicioase, însă.

ADVERTISEMENT

Lista este una lungă și pe aceasta se află: chipsurile, biscuiții, prăjiturile, produsele de patiserie și ciocolata. Aceste alimente nu sunt recomandate de medici, cu toate că se află la îndemână.

„Gustările nesănătoase sunt cele care constau în alimente procesate și ultraprocesate. Acestea sunt alimente cu un conținut ridicat de calorii și au o valoare nutritivă mică sau deloc. Cu toate acestea, ele sunt adesea foarte gustoase și bogate în zahăr, grăsimi și sare. 

ADVERTISEMENT

Exemple comune ale celor mai nesănătoase gustări sunt chipsurile, biscuiții, prăjiturile, produsele de patiserie, ciocolata, înghețata și deserturile. Producătorii realizează aceste alimente în mod intenționat pentru a le da un gust divin și pentru a se asigura că vrei să continui să le mănânci”, a declarat dr. Lee, conform express.co.uk. 

Care sunt alternativele sănătoase

De fapt, gustările nerecomandate de medici pot duce chiar la dependență. „Cercetările au arătat că consumul de alimente procesate și ultraprocesate stimulează centrul plăcerii din creier exact în același mod ca o doză de cocaină.

ADVERTISEMENT

Zahărul duce la eliberarea de dopamină – hormonul fericirii. Consumul repetat de gustări dulci întărește căile neuronale, ceea ce duce la pofta de zahăr și la simptome de sevraj. Este vital să rupi ciclul și să te ferești de dependența nesănătoasă de zahăr”, a adăugat medicul.

În schimb, gustările pot fi înlocuite cu alternative sănătoase, precum hummus, brânză de vaci sau avocado, întinse pe biscuiți din cereale integrale, fructe, nuci și semințe și iaurt.

ADVERTISEMENT
Tags: