News

Guvernul a adoptat ordonanţa austerităţii. Ce modificări s-au făcut, de unde se vor tăia bani

Ordonanța prin care ar trebui să se reducă cheltuielile bugetare a fost adoptată de guvern. Mai multe tăieri au fost eliminate
12.05.2023 | 13:04
Guvernul a adoptat ordonanta austeritatii Ce modificari sau facut de unde se vor taia bani
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat modificările prevăzute în ordonanță Sursa foto: Facebook Ministerul Finanțelor
ADVERTISEMENT

Prevederile din Ordonanța de reducere a cheltuielilor bugetare au fost prezentate de ministrul finanțelor. Adrian Câciu a explicat că au fost făcute modificări față de varianta de OUG pusă în dezbatere publică.

Ordonanța de reducere a cheltuielilor a fost adoptată

Ministrul a precizat că a fost eliminat articolul legat de sporul de doctorat și dispozițiile legate de cumulul pensie cu salariu, care urmează a fi abordate fie în noua lege a salarizării, fie într-o lege separată.

ADVERTISEMENT

”Faţă de forma pe care am avut-o în transparenţă decizională, au apărut şi câteva modificări”, a precizat ministrul Adrian Câciu, care a mai arătat că ordonanța adoptată vineri stabileşte limite lunare de cheltuieli de către Guvern şi derogarea de la aceste limite doar prin memorandum aprobat tot de către Guvern, reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, cu excepţia cheltuielilor din domeniul sănătăţii şi educaţiei, interzicerea achiziţionării, preluării în leasing sau a închirierii de autoturisme, mobilier şi aparatură, birotică, de către autorităţile şi instituţiile publice, relatează News.ro.

”Aici avem o excepţie privind Programul Rabla, pentru autorităţile care achiziţionează autoturisme nepoluante, suspendarea ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepţia posturilor unice.

ADVERTISEMENT

Aici, prin memorandum sectoarele vor veni în faţa Guvernului, dacă este necesară o derogare pentru acele sectoare unde este necesară în continuare angajarea de personal, inclusiv educaţie şi sănătate”, a mai spus Adrian Câciu.

Sporul de doctorat, reglementat prin noua lege a salarizării

Ministrul a mai explicat și faptul că eliminarea articolului legat de sporul de doctorat s-a făcut pentru ca modul în care va fi acordat acesta să fie clarificat prin noua lege a salarizării.

ADVERTISEMENT

”Faţă de actul normativ pus în transparenţă publică, a fost eliminat articolul legat de sporul de doctorat, în baza discuţiilor pe care le-am avut cu sectoarele.

Acest articol din legea salarizării există, rezidă şi în legea salarizării şi s-a considerat că o complicare a modului în care este acest articol în legea salarizării nu este la acest moment oportună, urmând ca în noua lege a salarizării să se clarifice mai concret modul în care sporul de doctorat va fi acordat”, a mai anunţat ministrul finanţelor.

ADVERTISEMENT

Interzicerea cumulului pensie-salariu, prin lege separată

Reprezentantul guvernului a mai informat că prevedere privind interzicerea cumulului pensie cu salariu se va face prin act normativ la nivel de lege. ”Partea de abordare a cumulului pensie cu salariu se va face prin act normativ la nivel de lege. În primul rând trebuie să spun că încasările statului încep să revină la normalul programat. Deci instituţiile de stat au început să înţeleagă mai bine rolul”, a mai spus ministrul.

Adian Câciu consideră ”că la acest moment în care avem această ordonanţă nu se impune să intervenim pe impozitare. Aceste lucruri, dacă vor fi de luat în discuţie aplicată, se vor lua după ce statul îşi realizează atribuţiile şi după ce se întâmplă ceea ce toţi ne dorim, digitalizarea instituţiilor statului”.

ADVERTISEMENT
Tags: