News

Guvernul a adoptat ordonanţa austerităţii. Ce modificări s-au făcut, de unde se vor tăia bani

Ordonanța prin care ar trebui să se reducă cheltuielile bugetare a fost adoptată de guvern. Mai multe tăieri au fost eliminate
12.05.2023 | 13:04
Guvernul a adoptat ordonanta austeritatii Ce modificari sau facut de unde se vor taia bani
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat modificările prevăzute în ordonanță Sursa foto: Facebook Ministerul Finanțelor
ADVERTISEMENT

Prevederile din Ordonanța de reducere a cheltuielilor bugetare au fost prezentate de ministrul finanțelor. Adrian Câciu a explicat că au fost făcute modificări față de varianta de OUG pusă în dezbatere publică.

Ordonanța de reducere a cheltuielilor a fost adoptată

Ministrul a precizat că a fost eliminat articolul legat de sporul de doctorat și dispozițiile legate de cumulul pensie cu salariu, care urmează a fi abordate fie în noua lege a salarizării, fie într-o lege separată.

ADVERTISEMENT

”Faţă de forma pe care am avut-o în transparenţă decizională, au apărut şi câteva modificări”, a precizat ministrul Adrian Câciu, care a mai arătat că ordonanța adoptată vineri stabileşte limite lunare de cheltuieli de către Guvern şi derogarea de la aceste limite doar prin memorandum aprobat tot de către Guvern, reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, cu excepţia cheltuielilor din domeniul sănătăţii şi educaţiei, interzicerea achiziţionării, preluării în leasing sau a închirierii de autoturisme, mobilier şi aparatură, birotică, de către autorităţile şi instituţiile publice, relatează News.ro.

”Aici avem o excepţie privind Programul Rabla, pentru autorităţile care achiziţionează autoturisme nepoluante, suspendarea ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepţia posturilor unice.

ADVERTISEMENT

Aici, prin memorandum sectoarele vor veni în faţa Guvernului, dacă este necesară o derogare pentru acele sectoare unde este necesară în continuare angajarea de personal, inclusiv educaţie şi sănătate”, a mai spus Adrian Câciu.

Sporul de doctorat, reglementat prin noua lege a salarizării

Ministrul a mai explicat și faptul că eliminarea articolului legat de sporul de doctorat s-a făcut pentru ca modul în care va fi acordat acesta să fie clarificat prin noua lege a salarizării.

ADVERTISEMENT

”Faţă de actul normativ pus în transparenţă publică, a fost eliminat articolul legat de sporul de doctorat, în baza discuţiilor pe care le-am avut cu sectoarele.

Acest articol din legea salarizării există, rezidă şi în legea salarizării şi s-a considerat că o complicare a modului în care este acest articol în legea salarizării nu este la acest moment oportună, urmând ca în noua lege a salarizării să se clarifice mai concret modul în care sporul de doctorat va fi acordat”, a mai anunţat ministrul finanţelor.

ADVERTISEMENT

Interzicerea cumulului pensie-salariu, prin lege separată

Reprezentantul guvernului a mai informat că prevedere privind interzicerea cumulului pensie cu salariu se va face prin act normativ la nivel de lege. ”Partea de abordare a cumulului pensie cu salariu se va face prin act normativ la nivel de lege. În primul rând trebuie să spun că încasările statului încep să revină la normalul programat. Deci instituţiile de stat au început să înţeleagă mai bine rolul”, a mai spus ministrul.

Adian Câciu consideră ”că la acest moment în care avem această ordonanţă nu se impune să intervenim pe impozitare. Aceste lucruri, dacă vor fi de luat în discuţie aplicată, se vor lua după ce statul îşi realizează atribuţiile şi după ce se întâmplă ceea ce toţi ne dorim, digitalizarea instituţiilor statului”.

ADVERTISEMENT
Tags:
ANPC explică de ce a închis șapte săli World Class. Sunt nouă motive...
ANPC explică de ce a închis șapte săli World Class. Sunt nouă motive și cinci sancțiuni: „Am propus închiderea pentru până la 12 luni”
Au apărut imaginile: ce au făcut cei de la Galatasaray, după ce Olimpiu...
Au apărut imaginile: ce au făcut cei de la Galatasaray, după ce Olimpiu Moruțan a oferit ”gestul de fair-play al secolului”
O studentă care a vrut se angajeze la supermarket s-a îngrozit când a...
O studentă care a vrut se angajeze la supermarket s-a îngrozit când a aflat că va fi plătită cu 500 de euro
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și...
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și a cumpărat 10 case». L-am întrebat: «Cum a cumpărat atâtea?», și el mi-a spus așa”
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență:...
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență: nu se mai știe cine este proprietarul
Trucul pe care instructorii auto nu-l spun. Cum pot evita șoferii să apese...
Trucul pe care instructorii auto nu-l spun. Cum pot evita șoferii să apese pedala de accelerație în loc de frână
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a...
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a fost găsit mort în Spania
Autoturismul Dacia Duster care nu își găsește cumpărător: de ce costă cât două...
Autoturismul Dacia Duster care nu își găsește cumpărător: de ce costă cât două mașini noi
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră...
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră în Pești și obligă zodiile să fie mai serioase
Ce pensie primește acum un senior care la 1 ianuarie 2024 avea 2.000...
Ce pensie primește acum un senior care la 1 ianuarie 2024 avea 2.000 de lei? Toate calculele
Cătălin Crișan a trecut prin momente cumplite. Cine l-a ridicat de la pământ
Cătălin Crișan a trecut prin momente cumplite. Cine l-a ridicat de la pământ
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Şoc în showbiz. Adi Minune, despre divorţ şi înşelat: "Orice bărbat mai greșește"
Şoc în showbiz. Adi Minune, despre divorţ şi înşelat: "Orice bărbat mai greșește"
Convoi rusesc în miez de noapte. Ce au surprins camerele de supraveghere în...
Convoi rusesc în miez de noapte. Ce au surprins camerele de supraveghere în cazul Navalnîi - VIDEO
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să...
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să pui pentru a-ți ieși ca la restaurant