News

Guvernul a stabilit programul pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale. Cetățenii, chemați la urne pe 27 septembrie

23.07.2020 | 12:03
Guvernul a stabilit programul pentru organizarea si desfasurarea alegerilor locale Cetatenii chemati la urne pe 27 septembrie
ADVERTISEMENT

În ciuda intensificării crizei pandemiei de Covid-19, Guvernul Orban a stabilit programul pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale.

Data de 27 septembrie, una la care au ajuns de comun acord parlamentarii și cei din Executiv, rămâne cea la care românii vor fi chemați la urne.

ADVERTISEMENT

Măsura guvernului vine la o săptămână după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind organizarea alegerilor de peste două luni.

Guvernul a adoptat, în ședință, programul pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale

În ședința obișnuită de miercuri de la Palatul Victoria, Guvernul Orban a aprobat, printr-o hotărâre, programul calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare organizării şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020.

ADVERTISEMENT

Totodată, Executivul a adoptat și un act normativ privind stabilirea măsurilor tehnice necesare bunei organizări şi desfășurări a alegerilor locale din anul 2020.

Recent, data de 27 septembrie a fost stabilită ca ziua de desfăşurare a alegerilor locale, printr-o lege adoptată de Parlament.

ADVERTISEMENT

Cum decurge programul electoral al alegerilor

Pe 16 iulie, Klaus Iohannis a promulgat legea privind alegerilor locale. Conform legii promulgate de șeful statului, data desfășurării alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020 se stabilește în ziua de duminică, 27 septembrie 2020, pentru:

  • consiliile locale ale comunelor, ale oraşelor, ale municipiilor şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, precum şi pentru primari;
  • Consiliul General al Municipiului Bucureşti, precum şi pentru primarul general al municipiului Bucureşti;
  • consiliile judeţene, precum și pentru președinții consiliilor județene, stabilește legea la articolul 1.
ADVERTISEMENT

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că perioada electorală va începe cel mai târziu la data de 29 iulie, urmând ca la data de 2 august să fie constituit Biroul Electoral Central (BEC).

Birourile electorale de circumscripţie vor fi constituite la data de 8 august, dată de la care vor putea fi înregistrate alianţele electorale şi vor putea fi depuse candidaturile.

“În ceea ce priveşte alianţele electorale, la alegerile locale, acestea se pot constitui între partide politice sau alianțe politice la nivel județean ori local. Un partid politic nu poate face parte, la același nivel, decât dintr-o singură alianță electorală. La alegerile locale din 2020, alianțele electorale se înregistrează la biroul electoral de circumscripție județeană sau la biroul electoral de circumscripție a municipiului București, după caz, până cel mai târziu la data de 11 august 2020.

Perioada de depunere a candidaturilor urmează să se încheie la data de 18 august 2020, birourile electorale de circumscripţie urmând să constate rămânerea definitivă a acestora la data de 24 august 2020.

Campania electorală va începe în data de 28 august 2020 şi se va încheia în ziua de sâmbătă care precedă data alegerilor, respectiv în data de 26 septembrie 2020, ora 7.00″, mai arată un comunicat al AEP.

ADVERTISEMENT