News

Guvernul a trimis notificarea pentru ca situl de la Roșia Montană să fie introdus în patrimoniul UNESCO. Societatea civilă jubilează. EXCLUSIV

31.01.2020 | 15:32
Guvernul a trimis notificarea pentru ca situl de la Rosia Montana sa fie introdus in patrimoniul UNESCO Societatea civila jubileaza EXCLUSIV
ADVERTISEMENT

Înscrierea sitului de la Roșia Montană pe lista patrimoniului mondial UNESCO urmează să fie reluată, a fost anunțul făcut vineri de către ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, într-o conferință de presă.

Reintroducerea Roșiei Montană pe lista UNESCO a fost posibilă și datorită unor ample proteste făcute de societatea civilă în ultima perioadă. Reamintim că sute de persoane au protestat în ultima săptămână pentru ca Guvernul Orban să se țină de cuvânt pe această speță.

ADVERTISEMENT

De altfel, o întreagă campanie a fost lansată pe internet de cei de la Declic la adresa guvernului pentru a readuce în discuții dosarul Roșiei Montană la UNESCO.

Ministrul Culturii a anunțat că a reluat procedurile pentru includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO

Ministrul Culturii a anunțat că a luat decizia de a relua procedurile pentru includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO după consultări cu premierul Ludovic Orban: „Notificarea va fi depusă astăzi, astfel încadrându-ne în termenul necesar ca dosarul să fie discutat în şedinţa din această vară a Comitetului patrimoniului mondial care va avea loc în China.

ADVERTISEMENT

Am decis să nu amânăm acest demers, chiar dacă termenul final este 1 februarie 2021, şi asta nu doar pentru că este o prioritate asumată prin programul de guvernare al PNL, ci mai ales pentru că datoria Ministerului Culturii este să apere interesele patrimoniului cultural naţional. Ţin să precizez că decizia a fost luată printr-o strânsă comunicare şi consultare cu premierul României, dnul Ludovic Orban”, a afirmat ministrul Culturii.

Astfel, dosarul Roșia Montană în Patrimoniul UNESCO urmează să fie readus în discuții în luna iulie: „Când a fost suspendată procedura, am avut trei ani la dispoziţie. Dosarul expiră la anul. Am decis să o reluăm astăzi, pentru a prinde şedinţa din vara aceasta. Reluând astăzi procedura, practic până diseară fiind trimisă notificarea, din vara aceasta vom relua procedura”, a mai spus Bogdan Gheorghiu.

ADVERTISEMENT

Cum a reacționat societatea civilă în fața acestei „victorii” privind Roșia Montană

Reintroducerea sitului de la Roșia Montană în discuții pentru a intra pe lista UNESCO poate fi pusă și pe seama presiunilor care au avut loc, în ultima perioadă, pe guvernul Ludovic Orban. Astfel, pe internet și nu numai au apărut campanii online pentru ca premierul să își țină promisiunea făcută cu privire la acest subiect.

„Ne bucurăm că au înțeles și guvernanții noștri că dosarul Roșia Montană nu mai poate aștepta și este nevoie de o intervenție rapidă pentru că patrimoniul de acolo se prăbușește de la o zi la alta. Așteptăm cu nerăbdare și celelalte măsuri propuse de ministrul Culturii, de la refacerea planului de urbanism din zonă până la întâlniri cu primarul din localitate.

ADVERTISEMENT

Suntem extem de mulțumiți de decizie. Este o decizie justă care doar face dreptate Roșiei Montane după toți acești ani în care guvernanții au preferat să lase ușile de negociere deschisă cu compania minieră. Vedem acum o decizie corectă în care guvernul României a pus patrimoniul Roșia Montană mai presus de alte lucruri”, a explicat pentru FANATIK Roxana Pencea, campaigner la organizația Declic, cea care a fost printre cele mai vocale în aceste zile.

Unul dintre cele mai originale forme de protest a fost reclama de la Magazinul Cocor din Capitală, pentru care au contribuit câteva sute de români: „Pentru panoul de la Cocor, de exemplu, au contribuit direct financiar 600 de persoane. Numărul a crescut la 1.200 când am publicat și o machetă în Libertatea într-o scrisoare deschisă către Klaus Iohannis. De asemenea, sunt peste 15.000 de persoane care i-au trimis mesaj direct prin email lui Ludovic Orban. Deci numărul persoanelor care au contribuit în acest proiect, prin intermediul nostru doar, este de ordinul zecilor de mii”.

Cu ajutorul a peste 600 de membri Declic care au contribuit financiar, am rezervat cel mai mare panou publicitar din…

Gepostet von Declic am Dienstag, 28. Januar 2020

Reușita în cazul Roșiei Montană a dat un nou suflu celor din societatea civilă: „Simțim că foarte multă lume este implicată, că Roșia Montană a rămas vie în sufletul tuturor, că foarte mulți înțeleg că lucrurile se schimbă interacționând cu autoritățile și cerând ferm să acționeze atunci când se întâmplă lucruri de care ne apasă și clar societatea civilă românească este vie și absolut minunată”, ne-a mai spus Roxana Pencea.

Este important de reținut însă faptul că includerea în patrimoniul UNESCO a zonei Roşia Montană nu înseamnă neapărat atragere de fonduri pentru restaurare. UNESCO poate oferi consultanţă în vederea protejării sitului. În schimb includerea în patrimoniul UNESCO înseamnă creşterea vizibilităţii  zonei la nivel internaţional şi eliminarea riscului de a fi declașată.

ADVERTISEMENT