News

Guvernul Ciolacu introduce ”Criteriul verde” în licitațiile publice. Măsura favorizează firmele românești

Guvernul condus de Marcel Ciolacu anunță că introduce ”Criteriul verde” în licitațiile publice. Cum avantajează această măsură firmele românești.
08.02.2024 | 12:19
Guvernul Ciolacu introduce Criteriul verde in licitatiile publice Masura favorizeaza firmele romanesti
Guvernul, măsură pentru a avantaje companiile românești la licitațiile publice. Marcel Ciolacu, explicații despre ”Criteriul verde”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În ședința de Guvern de joi, 8 februarie, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Executivul introduce ”Criteriul verde”. Vorbim de o măsură care va veni în avantajul firmelor românești atunci când vine vorba de licitațiile publice.

Guvernul, măsură pentru a avantaje companiile românești la licitațiile publice. Marcel Ciolacu, explicații despre ”Criteriul verde”

Guvernul de coaliție PSD – PNL a adoptat mai multe măsuri în ședința de Guvern de joi. Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că prioritatea absolută a echipei sale de la Palatul Victoria este ca în următoarele două săptămâni să finalizeze setul de norme prin care în toate licitațiile publice să se aplice “Criteriul verde”. Vorbim de o măsură care ar constitui un avantaj pentru companiile românești.

ADVERTISEMENT

Primul-ministru a detaliat acest demers. Astfel, după aplicarea ”Criteriului verde”, toate companiile din țară vor fi avantajate. Vorbim de sectoare variate de activitate. Putem enumera aici: industria auto, construcții sau zona agro-alimentară.

Este cel mai puternic instrument (n.r. Criteriul verde) pentru a susţine companiile româneşti, folosind un principiu european: punctaj suplimentar pentru companiile cu ruta de transport cea mai scurtă, care poluează cel mai puţin.

ADVERTISEMENT

Cu cât ai fabrica mai aproape de client, cu atât eşti mai avantajat. Vrem ca toate firmele româneşti, de la industria auto, cu Dacia şi Ford, la materiale de construcţii şi cea agro-alimentară să beneficieze de aplicarea acestui criteriu.

Va fi unul dintre cei mai importanţi paşi făcuţi pentru a ne susţine toate companiile care produc în ţară”, a declarat premierul Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern, de joi, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT

Guvernul insistă pentru extinderea accelerată a învățământului dual

Tot joi, premierul Ciolacu a anunţat că va propune mediului privat un program naţional pentru extinderea accelerată a învăţământului dual. Prin această măsură se urmărește ca în următorii ani să fie de cinci ori mai multe locuri cerute de mediul de afaceri în învăţământul dual.

”O altă prioritate, după discuţiile din ultimele săptămâni cu reprezentanţii tuturor marilor investitori, atât români, cât şi străini, este să găsim soluţii pentru deficitul forţei de muncă.

ADVERTISEMENT

Este o problemă structurală a economiei. De aceea voi propune mediului privat un program naţional pentru extinderea accelerată a învăţământului dual. Acest parteneriat trebuie să ne permită ca în următorii cinci ani să avem 50.000 de locuri anual cerute de mediul de afaceri în învăţământul dual, de cinci ori mai mult decât acum”, a afirmat Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT