News

Anunț important al guvernului Ciucă: ”România are suficiente stocuri de alimente și produse neperisabile”

După recenta isterie legată de prețul benzinei și al motorinei sau de o preconizată absență a uleiului din magazine, guvernul României a făcut un anunț important, prin care liniștește populația.
12.03.2022 | 13:50
Anunt important al guvernului Ciuca Romania are suficiente stocuri de alimente si produse neperisabile
ADVERTISEMENT

Țara noastră are suficiente stocuri de alimente și produse neperisabile, se arată într-un comunicat oficial remis de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. ”România are suficiente stocuri de alimente și produse neperisabile. Autoritățile sunt în contact permanent cu retailerii”, a afirmat sâmbătă, 12 martie, oficialul guvernamental.

România are suficiente stocuri de alimente și produse neperisabile. Ce spune ministrul agriculturii

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, există suficientă marfă în depozite și în magazine, așa că populației îi este recomandat să nu mai facă stocuri de ulei, așa cum au arătat imaginile care circulă în prezent pe rețelele de socializare.

ADVERTISEMENT

”Am văzut că s-a iscat iarăşi o mare isterie legată de faptul că România nu va mai avea stocuri de ulei şi toată lumea a dat buluc în magazine să cumpere ulei. Profit de această ocazie să le spun tuturor că avem stocuri de ulei până la noua recoltă, că nici măcar nu a fost însămânţată floarea soarelui, dar avem stocuri de ulei astfel încât să nu apară niciun fel de dezechilibre.

Îi rog pe toţi românii să înţeleagă că tot ceea ce le transmitem pe căile oficiale se bazează pe date reale. Noi, la Ministerul Agriculturii, monitorizăm evoluţia stocurilor în fiecare dimineaţă. Am o celulă de analiză, de criză la Ministerul Agriculturii şi tocmai asta facem, verificăm stocurile şi de cereale, şi de alimente, şi de ulei”, a declarat și ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, citat de news.ro.

ADVERTISEMENT

Cozile uriașe formate la jumătatea acestei săptămâni la mai multe benzinării din Capitală pe fondul zvonului scumpirii carburanților au fost doar ultimul episod dintr-o serie de astfel de evenimente ce a cuprins populația țării în ultimele două săptămâni, pe fondul războiului din Ucraina.

Zilele trecute, românii s-au alarmat și cu privire la un posibil val de radiații produs în urma luptelor de la Cernobîl, chiar lângă centrala nucleară, și au luat cu asalt farmaciile în căutarea unor pastile de iod. La fel, lumea s-a înghesuit pentru înnoirea pașapoartelor de frica aceluiași război, mulți români încercând să plece definitiv în zone mai liniștite de pe continent.

ADVERTISEMENT

”Comportamentul de turmă”, explicat de specialiști

Specialiștii sunt de părere că astfel de episoade sunt doar fenomene iraționale ale unei populații cuprinse de panică, ce denotă o lipsă totală de încredere în autoritățile statului, dar și incapacitatea acestora din urmă de a comunica eficient cu populația.

”Asistăm la o panică care este exprimarea unui comportament de turmă. Comportamentul de turmă este o speță din problema informației asimetrice, un larg capitol din știința economică. Sunt cazuri în care participanții la piață nu au același grad de cunoaștere, nu împărtășesc un grad de cunoaștere similar în legătură cu obiectul schimbului.

ADVERTISEMENT

Apoi, avem și astfel de spețe, în care comportamentul de turmă se produce în cazuri extreme în care se consideră că unu sau câțiva din participanții din piață au o informație net superioară majorității celorlalți. Altfel spus, consideră că distribuția informației este extrem de polarizată. Consideră că doar cineva e foarte deștept, că e în posesia a ceva ce nimeni altcineva nu mai știe. Și atunci toți se iau după acesta”, declara recent pentru FANATIK economistul Bogdan Glăvan.

ADVERTISEMENT