News

Guvernul crește numărul locurilor ATI din Capitală. Ministrul interimar al Sănătății anunță 144 de paturi noi cu oxigen

Autoritățile anunță măsuri urgente în criza locurilor ATI din București. Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, anunță 144 de paturi noi cu oxigen în Capitală.
08.10.2021 | 23:20
Guvernul creste numarul locurilor ATI din Capitala Ministrul interimar al Sanatatii anunta 144 de paturi noi cu oxigen
ADVERTISEMENT

Criza fără precedent a locurilor pentru pacienții ATI în spitalele din Capitală obligă autoritățile să caute soluții urgente pentru a ține lucrurile sub control.

Vineri, la nivel național, era un singur loc liber la Terapie Intensivă, la Timiș. În Capitală nu mai era niciun loc, iar acest lucru s-a văzut cel mai bine în imaginile apărute în spațiul media, cu ambulanțele pline de bolnavi Covid așteptând să primească oxigen.

ADVERTISEMENT

Autoritățile, măsuri urgente după criza de locuri ATI din București. Cseke Attila: ”Avem 144 de paturi noi cu oxigen”

Prezent vineri seara la o emisiune televizată, ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a precizat că, în urma discuțiilor cu autoritățile s-au găsit mai multe soluții ce vin în sprijinul persoanelor infectate cu Covid-19.

Oficialul Executivului spune că vineri, 8 octombrie, în București au fost avizate 144 de noi paturi cu oxigen pentru pacienții infectați cu noul coronavirus.

ADVERTISEMENT

”În Bucureşti s-au avizat în această zi 144 de paturi cu oxigen. Încercăm să mai descărcam din UPU. Am fost astăzi la platforma din Pipera, am vorbit şi cu primarul general şi există toată colaborarea ca aceasta platformă să se deschidă săptămâna viitoare.

La început probabil cu 100 de paturi şi o să avem concentratoare de oxigen prin mecanismul de protecție civilă.

ADVERTISEMENT

În paralel, vom începe lucrările de infrastructură pentru introducerea rețelei de oxigen, aceste concentratoare sunt individuale. Lucrăm în fiecare zi pentru fiecare pat”, a spus ministrul interimar al Sănătăţii Cseke Attila, la Antena 3.

Ministrul mai spune că al a avertizat încă de acum 3 săptămâni că cele 1.522 de paturi ATI prevăzute în PNNR, la un moment dat nu vor fi suficiente. Acesta lucru s-a adeverit, România fiind azi la 1.561 de bolnavi în aceste secții.

ADVERTISEMENT

România primește ajutor din partea UE: 250 de concentratoare de oxigen

România va primi ajutor prin Mecanismul European de Protecție Civilă și Programul RescEU. Un total de 250 de concentratoare de oxigen prin programul rescUE și de la Polonia.

Aceste concentratoarele pe care le va primi sistemul nostru medical vor fi preluate de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă și apoi distribuite către spitalele care au nevoie de ele. În acest moment, la nivel național, există un singur pat liber la ATI, în județul Timiș, conform informațiilor oficiale.

Vineri, șeful DSU, Raed Arafat a anunțat că nu mai există locuri disponibile la ATI în Capitală. În consecință, 4 pacienți infectați cu Covid-19 au fost transferați la Tulcea și Târgu-Mureș.

ADVERTISEMENT