News

Scenariu sumbru, lansat de Guvern: număr dublu de cazuri de COVID-19 în următoarea lună

16.07.2020 | 14:13
Scenariu sumbru lansat de Guvern numar dublu de cazuri de COVID19 in urmatoarea luna
Guvernul este pesimist în legătură cu evoluția epidemiei. Sursa foto: Inquam photos/Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Experții Guvernului au estimat că numărul de infectări zilnice s-ar putea dubla în următoarele 30 de zile putând ajunge la 1.200-1.600 de cazuri. Cifrele apar în nota de fundamentare a hotărârii prin care s-a decis prelungirea stării de alertă, informează News.ro.

Estimarea a fost făcută pe scenariul menținerii  trendului  actual de creștere a numărului de cazuri de infectare, număr care joi a ajuns deja 777, un record pentru țara noastră.

ADVERTISEMENT

Începând de la jumătatea lunii iunie, evoluţia cazurilor noi confirmate a urmat o rata de reproducere supraunitară. Menţinerea acestui trend de evoluţie a situaţiei ar putea să ducă la atingerea unui număr zilnic de cazuri între 1.200-1.600 la jumătatea lunii august”, se arată în nota de fundamentare.

Concediile amplifică numărul de cazuri noi

Guvernul și-a fundamentat prognoza pesimistă pe două variabile: lipsa cadrului legislativ combaterii eficiente a epidemiei în urma deciziilor Curții Constituționale și intensificarea circulației persoanelor pe durata vacanței de vară.

ADVERTISEMENT

Luând în considerare diferite cifre medii constante de cazuri confirmate pentru următoarea perioadă şi ţinând cont de absenţa legislaţiei în domeniu pentru aplicarea măsurilor specifice de limitare a răspândirii infecţiei poate fi influenţa viteza de evoluţie, în special în contextul estival în care se creează aglomeraţii în zone turistice răspândite pe tot teritoriul naţional ne putem aştepta la o dublare a numărului de cazuri noi la 12-14 zile”, se arată în capitolul ”Prognoze de evoluție” al notei de fundamentare.

De asemenea, Guvernul constată o deteriorare a capacității de control al epidemiei, motiv pentru care este necesară menținerea stării de alertă.

ADVERTISEMENT

Este evident că evoluţia epidemiologică nu poate fi gestionată decât prin, prelungirea stării de alertă, care permite menţinerea activă a tuturor mecanismelor, funcţionarea continuă a componentelor operaţionale de natură să asigure un răspuns coordonat, flexibil şi rapid, precum şi impunerea, la nevoie, a unor măsuri compensatorii proporţionale cu măsurile de relaxare graduală, reprezintă o necesitate justă şi echilibrată raportată la starea actuală, respectiv la evoluţiile prognozate”, se spune în documentul citat.

Prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, începând cu 17 iulie, a fost decisă de către Guvern într-o ședință care a avut loc miercuri seară. Prelungirea stării de alertă nu aduce noi restricții, dar nu sunt prevăzute nici  măsuri suplimentare de relaxare.

ADVERTISEMENT

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat un nou record al cazurilor de infectare cu COVID-19: 777 de infectări în ultimele 24 de ore.

De la începutul epidemiei în Români au fost confirmate 35.003 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.

Dintre acestea, 24.335 persoane au fost externate, dintre care 22.189 de pacienți vindecați și 2.146 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare. Până în prezent, 757 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere.

 

ADVERTISEMENT