News

Guvernul înființează ”poliția prețurilor”. Prevederile proiectului, valabile doar în condiții speciale

Guvernul României vrea să înființeze ”poliția prețurilor”, care este un proiect ce prevede, printre altele, amenzi uriașe pentru prețurile ”nejustificat de mari”.
09.06.2022 | 14:43
Guvernul infiinteaza politia preturilor Prevederile proiectului valabile doar in conditii speciale
”Poliția prețurilor” va fi activă doar în anumite condiții. Foto: interest.co.nz, rawpixel.com, commons.wikimedia.org – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Conform jurnaliștilor de la economica.net, este pregătită o Ordonanță de Urgență (OUG) care întrucâtva aduce aminte de legislația din Epoca de Aur, în care specula și stocurile erau considerate infracțiuni grave.

Poliția prețurilor va conta când va fi stare de alertă

Noul proiect de lege este gândit de Consiliul Concurenței și reincriminează specula, dar prevederile acestuia se vor aplica doar în stare de război, de alertă, de urgență sau alte situații speciale.

ADVERTISEMENT

Astfel, Consiliul Concurenței va avea puteri sporite când va trebui să amendeze sancționarea practicilor de concurență neloială. De asemenea, vor fi reintroduce în legislație sancțiuni pentru constituirea de stocuri.

Și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va avea un rol important. Instituția citată va trebui să realizeze o listă cu produsele și serviciile care intră în categoria de risc speculativ.

ADVERTISEMENT

ANAF și ANPC au roluri bine stabilite

Alte două instituții implicate în proceduri, adică Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Consiliul Concurenței se vor ocupa cu verificarea și sancționarea celor care comercializează aceste produse în moduri considerate ilegale în prevederile noii OUG.

Pregătirea proiectului vine în contextul în care inflația a depășit 14% și poate crește ca urmare a efectelor economice generate de războiul din Ucraina. Din cauza acestui conflict au crescut prețurile la energia electrică, gaze naturale și alimente.

ADVERTISEMENT

Astfel, conform prevederilor proiectului poreclit de presa centrală ”poliția prețurilor” se interzice ”practicarea unor prețuri nejustificat de mari, limitarea în mod nejustificat a producției sau a vânzărilor, acumularea de mărfuri în scopul creării uni deficit pe piața românească și a revânzării lor pentru  un preț crescut în mod artificial”.

În cazul constatării abaterilor, ANPC poate aplica celor care încalcă legea amenzi cuprinse între 0,1% și 1% din cifra de afaceri.Sunt extinse și situațiile de concurență neloială, iar amenzile de până la 1% din cifra de afaceri sunt completate cu posibilitatea de a deschide dosar penal.

ADVERTISEMENT

 

 

 

De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate...
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate de județ a fost deja potop
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui...
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui Ion Ţiriac în faţa tuturor: Gratis! Nu ştiu de ce nu am luat două
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară...
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară din plenul Parlamentului European
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu...
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu Iulia Vântur: „Femeia să fie dedicată, să gătească...”