News

Guvernul instituie astăzi starea de alertă! Ce amenzi riscă românii care nu respectă legea

18.05.2020 | 07:38
Guvernul instituie astazi starea de alerta Ce amenzi risca romanii care nu respecta legea
ADVERTISEMENT

Premierul Ludovic Orban a anunțat că a demarat toate procedurile legale pentru ca starea de alertă să fie instituită în cursul zilei de luni, 18 mai. În acest sens, la primele ore ale dimineții au fost convocați atât membrii Comitetului Național pentru Situații de Urgență, cât și cei ai Guvernului pe care îl conduce, principalul punct pe ordinea de zi fiind adoptarea unei HG prin care să se pună în vigoare prevederile legii.

Ludovic Orban convoacă Guvernul în vederea instituirii stării de alertă

Hotărârea de Guvern, conform legii, este actul normativ prin care am decis să instituim starea de alertă, odată cu intrarea în vigoare a legii. Şi pe cele trei zile în care nu a fost în vigoare legea, în baza Ordonanţei 21, am instituit starea de alertă.

ADVERTISEMENT

Decizia pe care am luat-o este aceea ca, odată cu intrarea în vigoare a legii, să instituim starea de alertă prin hotărâre de guvern, în condiţiile prevederilor legale care au fost stabilite de Parlament.

Hotărârea de guvern, evident, va cuprinde tot ceea ce prevede legea, planul de măsuri cu cele trei anexe, şi odată cu adoptarea hotărârii de guvern, practic rămânem în stare de alertă, o stare de alertă în care, de data asta, avem la dispoziţie toate mijloacele necesare pentru a impune respectarea legii”, a declarat Ludovic Orban.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește amenzile pentru nerespectarea regulilor, acestea vor fi cuprinse între 500 și 15.000 de lei, iar persoanele care se deplasează în afara localității fără declarație pe proprie răspundere și fără un motiv întemeiat riscă să scoată din buzunar între 500 și 2.500 de lei. Tot 15.000 de lei ar putea plăti, conform măsurilor legale dispuse în timpul stării de alertă, organizatorii mitingurilor, demonstraţiilor, procesiunilor, concertelor sau altor tipuri de întruniri, în spaţii deschise.

Terasele vor rămâne închise. Ce spune premierul despre cheful din Herăstrău

Totodată, șeful Executivului a precizat că terasele vor rămâne închise și în următoarea perioadă, conform articolului 8, alineatul 1, din legea care reglementează starea de alertă. Cât despre imaginile din parcul Herăstrău, unde sute de tineri s-au adunat weekend-ul trecut pentru a lua parte la o petrecere cu DJ, Orban a admis că este foarte complicat ca echipele de ordine să verifice în fiecare caz în parte în ce măsură sunt respectate regulile stabilite. Din acest motiv, distanţarea fizică ține de responsabilitatea fiecărui om în parte, susține premierul.

ADVERTISEMENT

În mare măsură, respectarea distanţei fizice sanitare, de protecţie sanitară, este un lucru care depinde de fiecare cetăţean în parte. Gândiţi-vă că efectivele poliţiei nu pot să păzească milioane de oameni care sunt în spaţii publice”, a mai spus Ludovic Orban, cerând din nou cetățenilor să respecte regulile recomandate de medici și de autorități.

Între timp, cele două terase din Herăstrău au rămas fără autorizație de funcționare, ca urmare a măsurii dispuse de viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu. Potrivit acestuia, în locațiile respective nu se putea vinde mâncare, nici măcar la pachet, fiind permisă doar comercializarea băuturilor în regim take away.

ADVERTISEMENT

Am dispus anularea autorizaţiei pentru funcţionarea teraselor celor două societăţi comerciale a căror inconştienţă este fără limită, iar măsurile pe linie de ordine publică şi răspundere penală sunt la îndemâna organelor MAI. Ei nu erau autorizaţi să vândă mâncare la casă, erau autorizaţi pentru servire la masă, nu pentru a da mâncare la pachet.

Am discutat cu directorul Poliţiei Municipiului Bucureşti. Vor desfăşura activităţi comune cu Jandarmeria pentru descurajarea acestor fenomene. Este păcat de efortul de investiţie pe care toţi locuitorii Bucureştiului au făcut-o. Nu suntem în recreaţie, trebuie să fim responsabili”, a declarat Bădulescu.

 

ADVERTISEMENT