News

Guvernul își asumă răspunderea pe măsurile fiscale. Marcel Ciolacu, în Parlament: “De astăzi s-a terminat cu privilegiile la stat”. Update

Marcel Ciolacu spune că măsurile vizează „stoparea risipei bugetare, lupta împotriva evaziunii și reașezarea sistemului fiscal”
26.09.2023 | 18:39
Guvernul isi asuma raspunderea pe masurile fiscale Marcel Ciolacu in Parlament De astazi sa terminat cu privilegiile la stat Update
Marcel Ciolacu, despre pachetul privind măsurile fiscale. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT
26-09-2023
15:40

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat noile taxe

În urmă cu puțin timp, premierul Marcel Ciolacu a anunțat noile taxe și a ținut un discurs în care a ținut să precizeze că odată cu introducerea acestora „s-a terminat cu privilegiile la stat”.

„Vă spun cu toată responsabilitatea. De astăzi s-a terminat cu dubla măsură. S-a terminat cu privilegiile la stat, s-a terminat cu excepțiile peste excepții din mediul privat. Și mai ales s-a terminat cu banii făcuți ușor din evaziune fiscală.

La fel ca toți românii și eu m-am saturat de ipocrizie. (…) M-am saturat să văd că unii își încasează lună de lună salariul fără să aibă vreo performanță, în vreme ce alții trebuie să muncească pe rupte pentru acel salariu. M-am săturat să vad cum unii își pot plăti corect impozitele, taxele și contribuțiile, iar alții urlă ca din gură de șarpe că nu se poate să fii corect”, a transmis Marcel Ciolacu.

„Nu mai putem să ne mințim unii pe alții, nu mai putem să ne facem că facem, să cerem mereu fără să dăm nimic în schimb. Trebuie să punem tot sistemul pe baze corecte și echitabile pentru toți. De astăzi toată lumea va plăti în funcție de cât câștigă! Nu poți fi milionar, dar să plătești taxele la echivalentul salariului minim pe economie.

Vor fi mai puțini șefi în instituții, vor fi desființate mii de posturi cu toată salba de șoferi, secretare. Va fi implementat un plan de reducere a risipei pentru aparatul de stat, vor fi limitate cheltuielile cu achizițiile, indemnizațiile vor fi plafonate, vom comasa și descentraliza o serie de instituții.”

26-09-2023
15:18

Guvernul își asumă răspunderea pe noile măsuri

Camera Deputaților și Senatul s-au reunit, marți, într-o ședință comună. Guvernul își asumă răspunderea pe noile măsuri fiscal-bugetare, fiind negocieri până pe ultima sută de metri.

La această oră este un protest în desfășurare al opoziției. Reprezentanții USR și AUR au venit cu pancarte la Palatul Parlamentului, pe care sunt scrise mesaje adresate Executivului: „Măriți taxele ca să furați cu portbagajul”, „PNL, poți o zi fără Ciolacu şef?”.

De altfel, în urmă cu câteva ore au apărut informații potrivit cărora un amendament venit de la Ministerul Finanțelor ar fi urmărit ca aderarea la Pilonul II de pensii să nu mai fie obligatorie. Însă, premierul și ministrul Finanțelor au negat această idee.

„Niciodată în coaliție eu sau Nicolae Ciucă nu am vorbit de vreun amendament la Pilonul II de pensii. Vă repet, niciodată înseamnă niciodată. Înseamnă nici măcar acum o lună, nici alaltăieri, niciodată nu a avut nimeni vreo discuție despre Pilonul II de pensie”, a transmis, marți, premierul Marcel Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, marți, că va merge în Parlament pentru asumarea răspunderii pe măsurile fiscale. El susține că acestea au scopul de a stopa risipa bugetară, de a lupta împotriva evaziunii și de a reașeza sistemul fiscal „pe baze echitabile”.

Guvernul merge azi în Parlament pentru asumarea răspunderii pe măsurile fiscale

Totodată, șeful Guvernului spune că trebuie să pună interesul țării peste interesele celor care susțin că fac profituri „nu de miliarde de euro, ci doar de dute de milioane de euro”.

ADVERTISEMENT

„Am decis, așadar, să îmi asum răspunderea în Parlament pe un pachet de măsuri care vizează stoparea risipei bugetare, lupta împotriva evaziunii și reașezarea sistemului fiscal pe baze echitabile.

Ca premier, sunt obligat să pun interesul României mai presus decât interesele unor grupuri nemulţumite că fac profituri nu de miliarde de euro, ci “doar” de sute de milioane de euro”, a transmis premierul României.

ADVERTISEMENT

Ciolacu a amintit că România are printre cele mai mici taxe și impozite pe capital, dar cea mai mare impozitare a muncii din UE. „România de azi nu mai poate trăi cu un sistem fiscal-bugetar ciuruit și plin de aberații.

Avem printre cele mai mici taxe și impozite din Europa pe capital și cea mai mare impozitare a muncii din Uniunea Europeană. Apoi, adunăm cel mai puțin TVA – practic, 35% din acești bani nu-i încasăm, o valoare uriașă care îngrașă profiturile evazioniștilor.

ADVERTISEMENT

La impozitul pe profit încasăm doar un sfert din ce ar trebui din cauza celebrelor optimizări fiscale, iar la impozitul pe venit doar 80%”, a transmis Marcel Ciolacu, potrivit Digi 24.

Ultimele amendamente, depuse până la ora 13:00

Ultimele modificări la proiectul adoptat de Guvern sunt făcute chiar în aceste momente. Senatorii și deputații pot depune amendamente până la ora 13:00. Amintim că pachetul măsurilor fiscal-bugetare a fost adoptat luni.

ADVERTISEMENT

Marți, 26 septembrie, la ora 18:00, Senatul și Camera Deputaților se vor reuni într-o ședință comună, așa cum au decis Birourile reunite. Urmează ca Executivul să își asume răspunderea pentru pachetul de măsuri.

Printre măsurile fiscal-bugetare se numără introducerea impozitului de 1% pe cifra de afaceri a microîntreprinderilor care au venituri până în 60.000 de euro. Cele care trec de această sumă, vor plăti un impozit de 3 % pe cifrei de afaceri. Și companiile cu un profit ce depășește suma de 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri, precum și băncile.

ADVERTISEMENT