News

Guvernul pregăteşte creşterea salariilor pentru o mare parte dintre români. Cine va beneficia de majorare

Salariile cuprinse între 3.000 și 5.000 de lei, brut, vor crește de la 1 ianuarie în urma unor negocieri între sindicaliști și Guvern.
19.12.2022 | 15:25
Guvernul pregateste cresterea salariilor pentru o mare parte dintre romani Cine va beneficia de majorare
Creșteri salariale pentru unii români. Foto: Inquam Photos - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Este vorba, așadar, de românii care au salarii la limita salariului minim pe economie, de aproximativ 1800 de lei în mână (net) și cei care ajung să câștige aproape 3.000 de lei în mână.

Creștere salarială pentru o altă categorie de români

Blocul Național Sindical a transmis că Guvernul a promis că va adopta prin OUG o modificare a Legii dialogului social, prin care vor fi scutite la plata contribuțiilor sociale și salariile cuprinse între 3.001 lei și 5.000 de lei, nu doar cele sub 3.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Așadar, va exista o creștere minimă voluntară de 450 de lei (brut) pentru aceste venituri, pe sistemul salariului minim pe economie. În acest sens, Ministerul Finanțelor a propus ca toate salariile brute care vor fi mărite voluntar de patronat cu 450 de lei să fie scutite cu 200 de lei de la plata contribuțiilor sociale.

Practic, în cazul unui salariu mărit la 3450 de lei brut, de la 3.000 de lei brut, angajatul va rămâne în mână cu aproximativ 200 de lei în plus.

ADVERTISEMENT

”La propunerea BNS, s-a decis şi înfiinţarea unui grup de lucru care să funcţioneze de la începutul anului viitor, la Ministerul Finanţelor Publice, din care să facă parte sindicate, patronate şi reprezentanţi ai Guvernului pe următoarele teme: progresivitatea impozitării veniturilor din muncă, finanţarea sistemului de securitate socială şi tratament fiscal nediscriminatoriu pentru toate veniturile obţinute din relaţiile de muncă”, mai este transmis în comunicatul de presă al sindicaliștilor.

Potrivit datelor Eurostat, România rămâne în continuare la coada clasamentului european atunci când vine vorba de salariul mediu.

ADVERTISEMENT

Concret, un român câștigă în medie 13.000 de euro pe an, față de un bulgar (10.300 de euro) sau un cetățean din Ungaria (12.600 de euro). La polul opus, cel mai bine câștigă locuitorii din Luxemburg (72.200 de euro), Danemarca (63.300 de euro) și Irlanda (50.300 de euro).

Ministrul muncii Marius Budăi vorbea despre majorarea salariului pentru bugetari, însă nu au fost avansate pentru a crește și salariile mediului privat.

ADVERTISEMENT

”Marcel Ciolacu a vorbit când a spus despre banii de la buget să îi cheltuim cu atenție când ne referim la măsuri compensatorii în energie și să venim și cu alte soluții. Marcel Ciolacu a spus că în acest moment lucrăm la un alt pachet cu măsuri sociale și economice. Și salariații de la stat, ca și cei de la privat, sunt cetățeni români. Și ei au fost afectați de aceste majorări de prețuri”, transmitea Budăi la Digi 24.

ADVERTISEMENT
Tags: