News

Guvernul schimbă taxarea salariilor în România. Cum va funcționa modul de plată în funcție de venit

Guvernul Ciucă analizează o schimbare importantă în ceea ce privește taxarea salariilor angajaților din România. Din 2023, modul de plată va fi adaptat în funcție de venit.
09.06.2022 | 16:21
Guvernul schimba taxarea salariilor in Romania Cum va functiona modul de plata in functie de venit
Guvernul schimbă taxarea salariilor în România. Sursa foto: Guvernul României
ADVERTISEMENT

Guvernul schimbă taxarea salariilor în România. De anul viitor, contribuțiile la sănătate și pensii vor fi adaptate în funcție de venit.

Taxarea salariilor din România s-ar putea schimba din 2023. Cum va funcționa modul de plată gândit de Guvernul Ciucă

Din 2023, angajații din România vor plăti contribuții mai mari la sănătate şi pensii. Vorbim de acei cetățeni care câștigă mai mult.

ADVERTISEMENT

Totul este stabilit în funcție de anumite praguri. Iată schimbările majore la contribuții, din 2023, potrivit unei analize Antena 3:

  • Cetățenii cu venituri anuale de sub 15.300 de lei brut NU vor datora contribuții la sănătate şi pensii. Ei vor plăti doar impozit de 10%;
  • Cetățenii cu venituri între 15.300 de lei 30.600 de lei/an vor plăti contribuţii la pensii şi sănătate doar pe 6 salarii minime. Totodată, ei vor plăti impozit pe venit de 10% (pe toată suma);
  • Angajații care câştigă între 30.600 de lei/an și 61.200 de lei/an vor plăti contribuții la pensii şi sănătate doar pe 12 salarii minime. De asemenea, vor plăti impozit pe venit de 10% (pe toată suma).
ADVERTISEMENT

Ce spune ministrul muncii Marius Budăi de această modificare

La același post de știri, ministrul muncii Marius Budăi recunoaște că nu este la curent cu modificarea, fiind ”o chestiune de fiscalitate”.

”Orice măsură pe care o gândim este în fază de construcție. Ştiu că nu vor fi taxe noi pentru veniturile salariale, ci doar pentru acele venituri ale bugetarilor care depășesc salariul președintelui României.

ADVERTISEMENT

Eu nu am văzut forma finală, pentru că am câteva zile de când nu sunt în țară și aici este o chestiune de fiscalitate, nu de muncă.

Vorbim de veniturile, deci nu de salarii, de veniturile bugetarilor care depășesc, pentru că mai sunt sporuri. Acolo era o discuţie să fie impozitate suplimentar, să fie impozit impozitate progresiv”, a declarat ministrul muncii.

ADVERTISEMENT

Guvernul PNL-PSD-UDMR pregătește mai multe modificări fiscale

Criza generalizată și lipsa banilor la bugetul de stat face ca actuala coaliție de guvernare să se afla în fața unor probleme care trebuie rezolvate.

În consecință, Guvernul PSD-PNL-UDMR pregătește importante modificări fiscale. Mai multe măsuri sunt luate în calcul, unele urmând să intre în vigoare de la 1 iulie, altele de la 1 ianuarie 2023, iar altele gradual până în 2028.

Printre cele mai importante măsuri:

  • Creșterea accizelor la țigări de la 1 iulie
  • Pragul pentru microîntreprinderi ar urma să scadă
  • Impozitare mai mare a clădirilor
  • TVA majorat la băuturile cu zahăr mult
  • Eliminarea facilităților fiscale pentru constructori
  • Eliminarea impozitului specific din turism
  • Modificarea scutirii de impozit pentru vânzarea imobilelor de până în 450.000 lei
  • Taxe mai mari pentru profesii liberale
  • Guvernul vrea să introducă un prag de 6 salarii brute, sub care nu vor fi achitate contribuții.
ADVERTISEMENT