News

Noi modificări la Codul Fiscal. Guvernul pregătește introducerea de noi taxe

Guvernul pregătește o nouă modificare a Codului Fiscal. Coaliția PNL-PSD-UDMR vrea să introducă taxe noi, printre care TVA pentru produsele ce conțin zahăr.
08.06.2022 | 12:07
Noi modificari la Codul Fiscal Guvernul pregateste introducerea de noi taxe
TVA pentru produsele din zahăr, printre taxele luate în calcul de către Guvern. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Coaliția de guvernare a început o ședință, miercuri, în care se discută despre modificări ale Codului Fiscal. Sunt vizate taxei noi, precum majorarea accizei la tutun și introducerea de TVA pentru produsele din zahăr.

Modificări ale Codului Fiscal 2022. Ce taxe noi pregătește Guvernul pentru români

De asemenea, Executivul dezbate și o taxă de solidaritate pentru bugetarii cu salarii mari și a celor care beneficiază de pensii speciale.

ADVERTISEMENT

Acciza la tutun și tutun încălzit ar urma să crească cu 60 de bani, iar TVA-ul pentru alimentele din zahăr ar urma să ajungă de la 9%, cât este în momentul actual, la 19%, la propunerea liberalilor.

Despre taxa pe solidaritate, Marcel Ciolacu, liderul PSD, spunea marți că se aplică și în Germania, iar Klaus Iohannis ar accepta-o, deoarece este mai apropiat de sistemul german.

ADVERTISEMENT

”Ea există în Germania, am crezut că domnul președinte e mai apropiat de sistemul german și ar accepta mai ușor”, spunea jurnaliștilor Marcel Ciolacu. Însă, șeful statului s-a pronunțat contra taxei de solidaritate, în Codul Fiscal.

”Personal, nu consider că ar fi optimă sau de dorit sau că ar aduce rezultate”, a spus într-o declarație de presă Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

PNL nu-și dorește taxă pe solidaritate. Ce condiție impune

De altfel, membrii PNL-PSD-UDMR dezbat și acordarea unor deduceri pentru familiile care au venituri mici și medii.

Potrivit unor surse politice ale StirileProtv, PNL ar fi de acord cu taxa pe solidaritate, dar doar de 0,5 procente și care să se aplice tuturor firmelor. Însă, nu s-a ajuns la un consens.

ADVERTISEMENT

Liderul Senatului, Florin Cîțu, s-a exprimat contra unui astfel de demers, subliniind că nu se pot penaliza companiile care au avut succes.

”Nu poți să penalizeze companii care au avut succes doar pentru că au avut succes. Nu face sens această taxă.

Dacă ne uităm la companii, veți vedea că sunt și companii românești de stat care au avut cifră de afaceri peste o sută de milioane de euro și sunt în faliment. Ar fi o nebunie să le taxăm”, declara zilele trecute Florin Cîțu.

Luna trecută, premierul Nicolae Ciucă dădea asigurări că nu se vor face modificări ale Codului Fiscal.

”În discuţiile pe care le-am avut în cadrul coaliţiei, ieri după amiază am stabilut ca la nivelul Ministerului Finanţelor să avem o analiză care ulterior va fi discutată cu reprezentanţii instituţiilor de specialitate, cu mediul de afcaeri şi cu întregul meediu asociativ.

Nu cred că în momentul de faţă trebuie să vorbim de taxe noi, de alte măsuri, în condiţiile în care vedem cu toţii care este contextul în care ne desfăşurăm activitatea”, afirma prim-ministrul.

ADVERTISEMENT