News

Guvernul se pregătește să evacueze românii blocați în Israel. Celulă de criză la Palatul Victoria

Reacția României la atacul Iranului asupra Israelului. Guvernul Ciolacu a instituit o unitate de criză și românii blocați vor fi aduși în țară
15.04.2024 | 10:55
Guvernul se pregateste sa evacueze romanii blocati in Israel Celula de criza la Palatul Victoria
Guvernul român înființează o unitate de criză după atacurile Iranului asupra Israel și evacuează românii blocați în zona de conflict. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

În urma unui atac masiv lansat de Iran împotriva Israelului, Guvernul a format o unitate de criză. Autoritățile monitorizează situația din zona conflictului și se pregătesc să evacueze cetățenii români aflați acolo.

Celulă de criză la Guvern

Luni, 15 aprilie, prim-ministrul va participa la o nouă întâlnire în cadrul unității de criză. Totodată, Marcel Ciolacu este în contact cu liderii europeni și partenerii internaționali.

ADVERTISEMENT

De îndată de ieri dimineață, președintele Klaus Iohannis, prim-ministrul, președintele Senatului și miniștrii de Externe și al Apărării au condamnat agresiunea și s-au arătat solidari cu comunitatea evreiască.

Ședința cabinetului de război s-a încheiat fără a se lua vreo decizie cu privire la modul în care Israelul va reacționa la atacul din partea Iranului.

ADVERTISEMENT

„România a condamnat de la cel mai înalt nivel atacul Republicii Islamice Iran asupra Statului Israel şi reiterăm necesitatea evitării escaladărilor. Ne exprimăm preocuprea profundă cu privire la situaţia de securitate din Orientul Mijlociu. Prin misiunile noastre din regiune, monitorizăm situaţia si suntem in legătura cu cetăţenii români”, a spus pentru News.ro purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Mihail Filip.

De asemenea, ședința Executivului ar fi avut loc și în contextul în care Marcel Ciolacu are programată de marți o vizită pe care trebuie să o efectueze în Qatar şi Emiratele Arabe Unite, notează Digi24.ro.

ADVERTISEMENT

Conflict uriaș între Iran și Israel

Armata israeliană a aprobat un set de planuri defensive și ofensive, însă momentan nu a anunțat dacă va răspunde la agresiunea cu peste 300 de drone și rachete lansată de Iran.

Un oficial de rang înalt din administrația Biden a comunicat că a primit asigurări din partea guvernului israelian că acesta nu dorește să intensifice în mod semnificativ conflictul cu Iranul.

ADVERTISEMENT

La început, miniștrii guvernului israelian de orientare de dreapta și parlamentarii au cerut un răspuns rapid și decisiv la atacul aerian al Iranului. Cu toate acestea, premierul Netanyahu a amânat luarea unei decizii privind răspunsul Israelului după o discuție avută cu Joe Biden.

ADVERTISEMENT