News

Guvernul se reunește în ședință extraordinară. Ordonanța privind comasarea alegerilor urmează să fie aprobată

Ședință extraordinară de Guvern privind comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale. Eecutivul spune care sunt avantajele scrutinului din 9 iunie
08.03.2024 | 15:11
Guvernul se reuneste in sedinta extraordinara Ordonanta privind comasarea alegerilor urmeaza sa fie aprobata
Guvernul mai face o ședință cu orgonanța privind comasarea alegerilor / Foto: Inquam Photos, Sabin Cîrstoveanu
ADVERTISEMENT

Guvernul României se reunește în sedință extraordinară, vineri, pe ordinea de zi figurând un singur punct, și anume proiectul de ordonanță privind comasarea alegerilor.

Comasarea alegerilor, singurul subiect pe ordinea de zi

Guvernul se reunește, vineri, în ședință extraordinară, pentru a adopta proiectul OUG privind comasarea alegerilor locale și europarlamentare la data de 9 iunie.

ADVERTISEMENT

Comasarea alegerilor va fi singurul subiect aflat pe ordinea de zi a acestei ședințe care va începe la ora 17. Joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat că proiectul de ordonanță de urgență „mai necesită câteva avize pe traseul legislativ firesc”.

Luna trecută, la 29 februarie, MAI a pus în transparență publică proiectul pentru comasarea alegerilor pentru reprezentanții României în Parlamentul European cu alegerile pentru administrația publică locală, la 9 iunie.

ADVERTISEMENT

„Va motiva cetățenii”

Potrivit Executivului, comasarea alegerilor „are numeroase beneficii şi poate motiva cetăţenii să se prezinte la urne asigurând o reprezentativitate mai mare a membrilor din România în Parlamentul European, consolidând poziţia României în Uniunea Europeană”, scrie Hotnews.

Potrivit proiectului de ordonanță, „Alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024 se desfășoară în ziua de duminică, 9 iunie 2024”.

ADVERTISEMENT

„Alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024, denumite în continuare, generic, alegerile din data de 9 iunie 2024, se organizează în conformitate cu prevederile Legii nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată, cu modificările ulterioare, respectiv ale Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția dispozițiilor prezentei ordonanțe de urgență”.

„Perioada electorală pentru alegerile din data de 9 iunie 2024 începe la data de 12 martie 2024 și se încheie în termen de 3 zile de la publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial al României”.

ADVERTISEMENT

 „Pentru organizarea și desfășurarea operațiunilor electorale la alegerile din data de 9 iunie 2024, se înființează: Biroul Electoral Central, biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate, birouri electorale de circumscripție județeană, biroul electoral de circumscripție a municipiului București, birouri electorale de circumscripție comunală, orășenească și municipală, birouri electorale de circumscripție ale sectoarelor Municipiului București și birouri electorale ale secțiilor de votare din țară și din străinătate”.

Opțiunile primarilor

Coaliția PSD PNL a decis să reformuleze OUG pentru ca primarii în funcție care doresc să-și depună candidatura la alegerile locale pentru alt partid să poată face acest lucru fără să-și piardă mandatul.

„Prin derogare de la art. 160 alin. (1) lit. h) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, pentru alegerile din 2024, persoanele care exercită funcția de primar își pot depune candidaturile din partea altui partid politic decât cel pe a cărui listă a fost ales, fără să le înceteze de drept mandatul până la depunerea jurământului de către primarul ales în urma alegerilor din data de 9 iunie 2024”.

Ordonanța mai prevede ca atunci când noul mandat al primarului va fi validat, acesta îl va prelua dacă se confirmă apartenența la formațiunea politică pe listele căreia și-a depus candidatura.

 

 

 

ADVERTISEMENT