News

Guvernul va majora lefurile bugetarilor prin ordonanță de urgență. „Sporul de complexitate” pentru salariații din ministere va fi acordat prin ocolirea CCR

Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență prin care sunt acordate majorări salariale pentru mai multe categorii de salariați.
05.08.2022 | 18:40
Guvernul va majora lefurile bugetarilor prin ordonanta de urgenta Sporul de complexitate pentru salariatii din ministere va fi acordat prin ocolirea CCR
Guvernul vrea să majoreze lefurile bugetarilor pe care Parlamentul nu a reușit să le crească/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Proiectul de ordonanță publicat, vineri, de către Ministerul Muncii, reia o mare parte dintre prevederile legii care a fost adoptată la începutul lunii iunie, prin care erau acordate majorări salariale unor largi categorii de bugetari. Numai că legea a fost atacată la Curtea Constituțională de către USR, iar CCR a decis să o dezbată abia la finele lunii septembrie, astfel că majorările nu au mai intrat în vigoare de la 1 iulie, cum era preconizat.

Spor de 50% pentru proiectele derulate prin PNRR

Majorarea lefurilor prin intermediul unei ordonanțe de urgență ar avea două avantaje pentru guvernanți. În primul rând, dacă legea votată în iunie va fi respinsă pe considerente procedurale de către Curtea Constituționale, majorările oricum se vor acorda. În al doilea rând, o ordonanță de urgență nu mai poate fi atacată la CCR de către opoziție, singura instituție care poate face acest lucru fiind doar Avocatul Poporului.

ADVERTISEMENT

Trebuie însă precizat că textul legii adoptate în iunie și cel al ordonanței nu coincid complet, existând unele diferențe notabile în ce privește categoriile de bugetari care vor primi bani în plus.

Una dintre aceste diferențe față de legea din iunie îi vizează pe bugetarii care sunt implicați în gestionarea unor proiecte derulate prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Pe vitor, acești vor beneficia de același drepturi ca și bugetarii care gestionează proiecte din fonduri europene, care au un plus la leafă de 50%.

ADVERTISEMENT

Activitatea care urmează a fi desfășurată de personalul implicat în implementarea reformelor din PNRR presupune responsabilități și competențe cel puțin similare celor necesare pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, precum și faptul că activitățile specifice atribuțiilor de coordonator de reformă/investiții sunt de o complexitate deosebită iar pentru recrutarea/retenția unui personal înalt calificat care să asigure implementarea reformelor și investițiilor în termenele asumate este necesară remunerarea în aceleași condiții pentru toate instituțiile cu atribuții și specificități similare”, se arată în nota de fundamentare a ordonanței.

De majorarea cu 50% vor beneficia și primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene, dacă sunt implicați în derularea unor proiecte cuprinse în PNRR.

ADVERTISEMENT

Bugetarii vor primi lefuri mai mari începând din aceasă lună

Un alt element de noutate este creșterea salariilor angajaților Institutului Național de Statistică, atât la nivel central, cât și la cel al direcțiilor județene. În condițiile în care salariile bugetarilor au fost înghețate în ultimii doi ani, pentru INS se face o excepție, iar angajații acestei instituții vor primi banii potrivit grilei valabile pentru 2022, așa cum era ea prevăzută în Legea salarizării din 2017. Majorarea ar urma să se aplice de la 1 august.

Tot din august vor beneficia de majorări și restul bugetarilor care nu au mai beneficiat de majorări de salarii în ultimii doi ani, acest lucru fiind prevăzut și în textul legii care a fost atacate la CCR. „Prin derogare de la prevederile art.38 alin.(4) din Legea-cadru nr.153/2017, cu modificările și completările ulterioare, începând cu luna august 2022, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie și indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021”, se spune în textul OUG.

ADVERTISEMENT

Funcționărimea din ministere, răsplătită pentru „complexitatea muncii”

Măsura este justificată de către Ministerul Muncii prin faptul că în ultimii doi ani nu a mai fost respectat calendarul inițial al măririlor, așa cum era prevăzut în Legea salarizării din 2017, singurii bugetari care au primit mai mulți bani fiind cei din sănătate și educație.

Similar legii aprobate în iunie, proiectul de ordonanță reia și prevederea potrivit căreia funcționarii din ministerele Culturii și Transporturilor vor beneficia de un spor de 15% pentru „complexitatea muncii”, însă acum acesta este prevăzut și pentru angajații INS, precum și pentru funcționarii publici din serviciile publice deconcentrate ale instituțiilor din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerului Sănătății, Ministerului Educației, Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și Ministerului Muncii și Solidarităţii Sociale.

ADVERTISEMENT
Tags:
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
EUROPA intră în RĂZBOI! Decizia Comisiei Europene privind ÎNARMAREA
EUROPA intră în RĂZBOI! Decizia Comisiei Europene privind ÎNARMAREA
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori