News

Hackerii au găsit o nouă metodă de înșelat oamenii. Ce este spoofing și cum funcționează

Escrocii au găsit o nouă metodă pentru a fura banii din conturile oamenilor, iar totul începe acum cu un mesaj prin SMS, un apel telefonic sau un email.
19.03.2024 | 14:46
Hackerii au gasit o noua metoda de inselat oamenii Ce este spoofing si cum functioneaza
Hackerii au găsit o nouă metodă de înșelat oamenii. Ce este spoofing și cum funcționează. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Infractorii dau dovadă de tot mai multă imaginație, astfel că o nouă metodă de fraudă cibernetică este deconspirată de autorități. Oamenii sunt atenționați, așadar, să aibă grijă că există hackeri care se dau drept angajați ai băncilor și le cer oamenilor naivi datele personale și chiar datele bancare.

Ce este spoofing și cum funcționează această metodă de înșelat oamenii

Conform Observatornews.ro, noua metodă de înșelat se numește ”spoofing” și implică trimiterea unor mesaje prin email, SMS sau apeluri telefonice efectuate aparent de instituții bancare considerate de ”încredere”.

ADVERTISEMENT

Clienții acestor bănci sunt avertizați că sunt victima unor plăți suspecte, astfel că sunt puși imediat în alertă. Problema e că hackerii le cer victimelor datele personale, inclusiv datele de pe card și codul de securitate, deși o bancă niciodată nu ar cere astfel de informații prin SMS, email sau telefon.

Așadar, conform oamenilor legii, escrocii susțin că sunt de la un departament anti-fraudă al băncii, după care încearcă să profite de naivitatea persoanelor pe care le abordează. În realitate, lucru ușor de înțeles, datele sunt folosite de hackeri pentru a fura banii din conturi.

ADVERTISEMENT

Polițiștii și băncile reamintesc oamenilor că niciodată o instituție nu va solicita astfel de date sensibile. În astfel de situații oamenii sunt rugați să fie sceptici și să încheie orice conversație, sau să nu răspundă la astfel de mesaje.

Hackerii dezvoltă noi metode de înșelat oamenii pe internet

”De asemenea, este foarte important să nu trimitem informaţiile noastre personale sau datele noastre bancare unor persoane pe care nu le cunoaştem”, au transmis oamenii legii. Anunțul vine la doar câteva zile după ce cunoscuta platformă eEmag își anunța clienții că hackerii încearcă să le fure banii în numele companiei.

ADVERTISEMENT

Pe fir a intrat inclusiv Serviciul Național de Protecție Cibernetică, cel care a emis un avertisment cu privire la această tentativă de fraudă tip pshishing, care se folosește de identitatea virtuală a platformei eMag. Așadar, DNSC anunță că hackerii se folosesc de SMS-uri suspecte care trimit utilizatorilor linkuri.

Aceste mesaje sunt de obicei formulate încât să provoace emoție, în special oamenii sunt anunțați că au câștigat un premiu, astfel că victimele sunt tentate să acceseze acele linkuri. Ulterior, oamenilor li se solicită informații sensibile sau să descarce aplicații malware, care pot cu ușurință să le compromită telefoanele.

ADVERTISEMENT

Și în acest caz experții atrag atenția oamenilor să nu cadă în această capcană și în tentativa de manipulare psihologică a escrocilor.”Folosind tehnici de inginerie socială, atacatorii vizează convingerea utilizatorilor că mesajele provin de la un comerciant cunoscut.

Atunci când formularea textului pare suspectă și sunteți îndemnați prin mesaj să accesați link-uri sau atașamente, mai ales atunci când nu primiți detalii concrete despre motivul pentru care este necesar să faceți acea acțiune, contactați expeditorul pentru lămuriri pe un alt canal de comunicare!”, au transmis reprezentanții DNSC pe Facebook.

ADVERTISEMENT