Fotbal intern

Hagi, la 10 ani de la debutul în Europa. Regele, destin de campion

Parcă fără să ne dăm seama, au trecut 10 ani... Un deceniu de la debutul antrenorului Gheorghe Hagi în cupele europene. Ca un arc peste timp, e de remarcat că, aşa cum îi stă bine unui om...
27.07.2017 | 12:29
Hagi la 10 ani de la debutul in Europa Regele destin de campion
ADVERTISEMENT

Parcă fără să ne dăm seama, au trecut 10 ani… Un deceniu de la debutul antrenorului Gheorghe Hagi în cupele europene. Ca un arc peste timp, e de remarcat că, aşa cum îi stă bine unui om născut la malul mării, “Regelui” îi prieşte vara. Pe 31 iulie 2007, Hagi şi Steaua făceau un prim pas spre grupele Ligii Campionilor, învingând în Polonia, la Lubin, pe Zaglebie, cu 1-0. Acum, pe 26 iulie, trupa creată după chipul şi asemănarea sa, Viitorul Constanţa, învingea mai clar decât o arată scorul (tot 1-0), o fostă sfert-finalistă a Ligii Campionilor, Apoel Nicosia. Un nou început pentru Hagi, aflat la primul succes şi primul gol marcat de echipa sa în Europa!!

“Steaua are prima şansă cu Zaglebie”

Pe banca unei echipe valoroase şi experimentate, lui Hagi îi dădea mâna în vara lui 2007 să facă declaraţii optimiste. “Steaua are prima şansă în această confruntare cu Zaglebie, pentru că Steaua este Steaua, e un nume mare în Europa! Victoria e singurul rezultat care m-ar satisface. Vreau să câştigăm ambele manşe! Dică este cel mai bun fotbalist din România. Poate schimba soarta unui meci prin inteligenţa din teren şi prin executiile pe care le are”, declara Hagi înaintea dublei din turul II preliminar al Ligii Campionilor cu Zaglebie Lubin.

ADVERTISEMENT

Era anul în care Steaua încheia campionatul pe locul secund, la un punct distanţă de CFR Cluj. Un sezon cu celebrele cazuri “Bricheta” şi “Valiza”, în urma celui din urmă patronul Gigi Becali fiind condamnat la 3 ani de închisoare.

Schemă veche şi… Goian înscrie cu capul

Cum singur se lăuda, Hagi avea la acea vreme mulţi jucători care puteau decide meciurile. Unul dintre aceştia, “stâlpul” apărării, Dorin Goian, care urca deseori la fazele fixe în careul advers şi înscria cu capul. Aşa s-a întâmplat şi în minutul 56 al întâlnirii de la Lubin, când Dică a executat perfect un corner, iar Goian a marcat singurul gol al meciului. Cum arăta Steaua pe atunci:

ADVERTISEMENT

Cernea – Golanski (min. 73, Neşu), D. Goian, Rada, P. Marin – Nicoliţă (min. 78, V. Bădoi), Lovin, Rădoi, Croitoru (min. 88, Ov. Petre) – Neaga, N. Dică. Antrenor: Gheorghe Hagi.

“O să mă bucur la Bucureşti, după ce câştigăm şi meciul doi, dar sunt bucuros după această victorie, din ce în ce mergem mai bine”, spunea “Regele” după meci. Şi a fost calificare, după 2-1 în retur, la Bucureşti. Un sezon în care Steaua prindea – tradiţional, pe atunci – grupele Ligii, după o “dublă”, 2-2 şi 2-0 cu Bate Borisov, urmând să câştige apoi doar un singur punct (1-1 acasă cu Slavia Praga) într-o grupă cu Arsenal, FC Sevilla şi Slavia Praga.

ADVERTISEMENT

Doar 11 meciuri pe banca Stelei

Avându-l drept companion pe bancă, în calitate de secund, pe italianul Massimo Pedrazzini, Hagi a rezistat doar 11 meciuri pe banca Stelei, 6 în Liga I şi 5 în Cupele Europene. Din cele 11 partide cu Hagi pe banca tehnică, “roş-albaştrii” au câştigat 6, au terminat la egalitate 3 şi au pierdut în 2 dintre ele, ultima dată, la Praga (în primul meci din grupele Ligii Campionilor), cu scorul de 2-1. Pe durata mandatului lui Hagi, Steaua a marcat 12 goluri si a primit 7. Finul Gigi Becali l-a “sufocat” apoi cu celebrele sale “imdicaţii”, iar “Regele” a părăsit Steaua, nedorind să-şi calce pe orgoliu.

“Suntem pregătiţi să trecem în turul următor”

După 10 ani, Gică Hagi era înaintea meciului de miercuri, cu Apoel Nicosia, la fel de optimist, acum pe banca Viitorului, echipă pe care el însuşi a inventat-o. „Ne aflăm în faţa unui meci extrem de important, o dublă importantă, în faţa unei echipe cu mult mai multă experienţă internaţională decât de noi. Suntem pregătiţi să câştigăm şi să trecem în turul următor!”, declara Gică Hagi.

ADVERTISEMENT

Aşa a şi fost. Pe teren, parcă rolurile au fost inversate în ceea ce priveşte experienţa. Viitorul a forţat, a înscris un gol de senzaţie în minutul 75 prin Cristi Ganea, şi poate spera la calificare. De Camargo, fostul atacant al Borussiei Monchenglabach nu a putut depăşi defensiva română, şi poate doar eliminarea lui Ţucudean, din minutul 90, a mai umbrit puţin o seară perfectă. Cum a arătat Viitorul:

Râmniceanu – Boli, Ţâru, M. Constantin (min. 46, Vână), Ganea – Benzar, Nedelcu, Cicâldău – Chiţu, Ţucudean, Herea (min. 46, Dani Lopez).

Mai rămâne un pas de făcut, în deplasarea de miercuri 2 august, din Cipru, dar Hagi şi ai săi puşti teribili au arătat deja, ca Steaua de acum 10 ani, că au faţă de Europa.

hagi2007

ADVERTISEMENT
Tags: