News

Hamas, mai cruzi decât naziștii cu israeliencele. Deși există dovezi irefutabile privind atrocitățile, organizațiile internaționale păstrează tăcerea

Nu sunt ochi pentru ororile teroriștilor Hamas împotriva femeilor din Israel. Tăcere îngrijorătoare a organizațiilor internaționale și feministe
24.11.2023 | 16:48
Hamas mai cruzi decat nazistii cu israeliencele Desi exista dovezi irefutabile privind atrocitatile organizatiile internationale pastreaza tacerea
Teroriștii Hamas au săvârșit atrocități inimaginabile împotriva femeilor israeliene / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În atacul lor din 7 octombrie, așa zișii „combatanți” Hamas s-au dedat la cele mai abjecte acte împotriva femeilor israeliene. Dovezile se adună în legătură cu violurile, torturile și crimele comise de organizația palestiniană islamistă și jihadistă. Cu toate acestea, organizațiile internaționale și feministele din întreaga lume – altminteri foarte vocale cu alte ocazii –  rămân tăcute.

„Reacția ONU, dezamăgitoare”

O săptămână, atât i-a trebuit organizației UN Women (entitate a Națiunilor Unite pentru egalitate de gen și emanciparea femeilor în întreaga lume) pentru a comunica după atacul Hamas din 7 octombrie. „Și că reacția (UN Women) a fost dezamăgitoare este puțin spus”, a declarat Sarah Weiss, fost diplomat care a lucrat mulți ani pentru Ministerul israelian de Externe și care este responsabilă, începând cu 7 octombrie, de redactarea documentelor oficiale privind aceste crime islamiste în numele lui Gilad Erdan, ambasadorul Israelului la ONU.

ADVERTISEMENT

Mesajul organizației ONU a fost postat pe Twitter, la 14 octombrie: „UN Women condamnă atacurile împotriva civililor din Israel și din teritoriile palestiniene ocupate și este profund alarmată de impactul devastator asupra civililor, în special asupra femeilor și fetelor”.  Niciun cuvânt despre violurile și agresiunile sexuale comise pe 7 octombrie, deși imaginile de propagandă ale teroriștilor care prezintă trupurile torturate ale femeilor circulau deja peste tot pe rețelele de socializare. Nici un cuvânt despre ostaticii luați în Fâșia Gaza.

„Tăcere dezonorantă”

Sarah Weiss regretă această poziție ambiguă, mai ales când explică faptul că a trimis mai multe scrisori Consiliului de Securitate al ONU, la 7 octombrie, pentru a-l alerta cu privire la crimele comise împotriva femeilor. „Sima Bahous, directoarea UN Women, a primit aceste scrisori și nu a considerat necesar să răspundă. Fie că este vorba de publicații oficiale sau de publicațiile ei, ele nu fac decât să spună povestea dintr-un anumit unghi”.

ADVERTISEMENT

Pe 8 octombrie, a doua zi după „Shabatul negru”, Sima Bahous a publicat un tweet, care folosește aceeași terminologie ca și cea prezentată de ONU: „Escaladarea ostilităților în Israel și în teritoriile palestiniene ocupate este extrem de îngrijorătoare. Este imperativ ca toți civilii, inclusiv femeile și fetele, să fie protejați”.  De atunci, Sima Bahous a continuat să publice mesaje despre civilii palestinieni. Nimic despre femeile care au fost victime ale crimelor sexuale și sălbăticiilor comise de Hamas în Israel, deși dovezile sunt acum din ce în ce mai multe copleșitoare. „Această tăcere o dezonorează”, spune Sarah Weiss.

„Cum poți contextualiza violuri și copii arși?”

La 25 octombrie, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat: „Am condamnat fără echivoc actele oribile și fără precedent de teroare comise de Hamas în Israel la 7 octombrie”. El a adăugat: „De asemenea, este important să recunoaștem că atacurile Hamas nu au avut loc în afara contextului, nu au avut loc în vid”. Remarcile lui Guterres au stârnit furia Israelului. „Pe ce lume trăiți?”, a replicat ambasadorul israelian la ONU, Gilad Erdan. „Teroriștii au decapitat copii, au violat și ars femei (…) iar acum secrertarul general (Guterres) dă vina pe victimă”.

ADVERTISEMENT

„Dar cum poți contextualiza violuri și copii arși?”, a întrebat Sarah Weiss. Unicef și Cedaw (Comitetul pentru eliminarea discriminării împotriva femeilor) au păstrat o tăcere la fel de asurzitoare. Într-un comunicat de presă, Cedaw a declarat că a condamnat „escaladarea violenței în Orientul Mijlociu, care a ucis mii de civili, inclusiv femei și copii”, fără a da alte detalii despre violențele specifice comise împotriva femeilor israeliene la 7 octombrie.

„Au publicat declarații despre violențe sexuale în mai multe contexte, când ISIS controla o parte din Siria, despre războiul din Ucraina. Dar tot ceea ce fac aici este să facă un apel foarte slab către toate părțile ‘să abordeze sistematic dimensiunea de gen a conflictului’, spune Sarah Weiss.

ADVERTISEMENT

„Tăcerea lor e cea mai mare trădare”

Într-un articol publicat la 22 noiembrie de revista americană Newsweek, Michal Herzog, prima doamnă a Israelului, s-a pronunțat pe această temă, scriind că „tăcerea organismelor internaționale în fața violurilor masive comise de Hamas este o trădare a tuturor femeilor”.

Cochav Elkayam Levy, profesor de drept internațional care a înființat o comisie civilă „privind crimele comise de Hamas împotriva femeilor și copiilor la 7 octombrie” la o săptămână după atentate, explică faptul că se simte abandonată de aceste organizații internaționale. „Ele ar trebui să protejeze drepturile femeilor, dar au rămas tăcute și nu au făcut publică nici o informație, deși aceasta este cea mai documentată crimă din istorie. Tăcerea lor este cea mai mare trădare”, spune ea.

Declarația lui Levy a fost făcută cu câteva zile înainte de 18 octombrie.  În acea zi, un centru de ajutor pentru victimele agresiunilor sexuale de la o universitate din Canada a semnat o scrisoare deschisă prin care nega că femeile ar fi fost violate pe 7 octombrie. „Nu mai am cuvinte (…) Femeile și fetele au fost ucise, torturate, terorizate și violate. Dovezile sunt copleșitoare și de netăgăduit. Și, încă o dată, același mecanism de negare aplicat victimelor individuale ale violului este acum aplicat asupra noastră, a tuturor – femei, fiice, mame, surori și fiice din Israel. De către cine?”, întreabă Cochav pe contul său de Twitter. „Tocmai de către cei care ar trebui să știe, să înțeleagă, să creadă”.

„Unde sunt toate celebritățile?”

În Israel, un colectiv de femei a creat un hashtag #MeTooUnlessYouAreAJew și a lansat o campanie cu fotografii ale unor femei israeliene însoțite de cuvintele: „UN Women, UNacceptable, UNforgivable, Unjustified”. Într-un videoclip filmat în alb-negru și postat pe contul lor de Instagram, o tânără în lacrimi mărturisește: „Când ești victima unui viol și restul lumii cere dovezi, neagă, minimalizează sau justifică violul tău, este ca și cum ar trebui să îl retrăiești iar și iar”.

„În mod normal, feministele din întreaga lume sunt de acord cu experiența universală de suferință pe care o reprezintă violul. Dar, dintr-o dată, femeile evreice nu merită ‘vă cedem’ din partea restului lumii”, spune Ayelet Razin Bet Or, fost director al Autorității pentru promovarea statutului femeii în Israel. „Unde sunt, este adevărat, toate celebritățile din întreaga lume care țineau în mâini pancartele #BringBackOurGirls când, în 2014, 276 de liceene din Chibok au fost răpite de gruparea islamistă Boko Haram în Nigeria?. Ne-am dat seama că eram singure în lupta noastră”, spune Ayelet.

La 21 noiembrie, ambasadorul Gilad Erdan a decis să-i trimită o scrisoare înapoi lui Sima Bahous, pe care Le Point a putut să o consulte. „Din nefericire, în ciuda primirii de către misiunea noastră a unor descrieri foarte crude – precum și a unor informații suplimentare care au devenit publice între timp și a nenumăratelor scrisori și petiții care v-au fost trimise de către societatea civilă israeliană – dumneavoastră și organizația pe care o conduceți ați rămas complet și total tăcuți în fața acestor crime, fără nici o condamnare a actelor de viol și violență sexuală comise de Hamas și fără nicio expresie de solidaritate pentru femeile și fetele din Israel”.

La începutul lunii noiembrie, asociația „Paroles de femmes”a lansat o petiție pentru recunoașterea unui feminicid în masă comis în Israel la 7 octombrie. Dar, încă o dată, ca și în ziua masacrelor, feministele din întreaga lume au rămas tăcute.

„A împușcat-o în cap în timp ce o viola”

Trupuri goale de femei, mărturii ale supraviețuitoarelor și imagini de pe camerele de supraveghere: la mai bine de o lună și jumătate de la atacul terorist al Hamas, poliția israeliană încearcă să pună cap la cap indicii privind violențele sexuale care ar fi fost comise de atacatorii palestinieni. O fotografie făcută la locul petrecerii rave Re’im, care a fost ținta unuia dintre atacurile Hamas din 7 octombrie, arată corpul unei femei cu partea inferioară a corpului goală, întinsă pe jos pe spate, cu picioarele desfăcute și prezentând urme de arsuri pe talie și pe membre. Au urmat și altele.

În interviul filmat de poliția din Isael cu o supraviețuitoare, aceasta a descris faptul că a văzut o femeie violată de mai mulți bărbați: „O țineau de păr. Unul dintre bărbați a împușcat-o în cap în timp ce o viola”. Poliția israeliană a prezentat presei internaționale o serie de documente care servesc drept bază pentru această anchetă, care va dura „câteva luni”, potrivit lui David Katz, unul dintre șefii unității de poliție judiciară Lahav 443.

Morții nu mai pot depune mărturie

El a anunțat că „lucrează la mai multe cazuri” de agresiune sexuală și că colectează probe medico-legale de la supraviețuitori, imagini de pe camerele de supraveghere și informații din interogatoriile agresorilor palestinieni arestați după masacru, scrie TV5Monde. „Această anchetă este cea mai importantă din istoria noastră”, a declarat comisarul-șef israelian Yaakov Shabtai.

„Marea majoritate a victimelor violurilor și a altor agresiuni sexuale din 7 octombrie, inclusiv a mutilărilor genitale, au fost ucise și nu vor putea niciodată să depună mărturie”, a declarat Cochav Elkayam Levy, președintele comisiei parlamentare privind crimele comise împotriva femeilor la 7 octombrie.

Semne ale ororilor pe cadavre

Dean Elsdunne, purtătorul de cuvânt al poliției israeliene, a declarat că examinările medico-legale au fost efectuate chiar în „zona de luptă”, pe „corpurile recuperate” și apoi duse la baza militară Shura din centrul țării. „Știm, după examinarea cadavrelor pe care le-am identificat pe teren, că au existat violuri și agresiuni sexuale”, a declarat el jurnaliștilor. „Am pus cap la cap indicii vizuale, probe ADN, am făcut fotografii detaliate ale cadavrelor atunci când au ajuns la Shura”, chiar dacă nu toate au putut fi autopsiate și supuse investigațiilor privind cauza morții.

Dintre cele 1.000 de cadavre identificate, „sute” erau într-o stare de degradare, potrivit poliției. Însă, încă din prima săptămână, mărturiile directe ale salvatorilor echipelor Zaka (echipe de urgență formate din voluntari), care au fost printre primele ajunse la fața locului, au menționat violuri.

La centrul de identificare a cadavrelor de la Shura, doctorul Alon Oz, care s-a ocupat de rămășițele a „sute de soldați” care s-au numărat și ei printre victimele din 7 octombrie, a declarat că a văzut „femei arse cu mâinile și picioarele încătușate”. Am văzut găuri de gloanțe în părțile lor intime, un cap și membre lipsă”, a spus el. Un alt lucrător, însărcinat cu toaletele mortuare, a declarat că unele cadavre ale femeilor soldat aveau „lenjeria intimă plină de sânge”. „Alte persoane din echipă au văzut bazine, pelvisuri, și picioare rupte”, a adăugat ea.

„Nimic nu a fost comis la întâmplare”

Atunci când luptătorii Hamas au aruncat în aer punctul de trecere a frontierei Erez dintre Israel și Fâșia Gaza, au ajuns rapid la o bază militară israeliană însărcinată cu paza frontierei, unde activau exclusiv femei soldat. Mai multe femei au fost răpite la acea bază. Una dintre ele a apărut curând într-o înregistrare video difuzată de Hamas, trasă de păr de pe bancheta din spate a unui vehicul în Gaza, cu răni la glezne și pete roșii pe partea din spate a pantalonilor.

În acest stadiu, anchetatorul David Katz a declarat că nu a putut stabili că Hamas a dat instrucțiuni pentru a viola femeile, dar, a spus el, „nimic nu a fost comis la întâmplare”. Rudele ostaticilor, dintre care cel puțin 80 (din 240) sunt femei și fete, potrivit unui bilanț realizat de AFP, sunt terifiate la gândul că ar fi putut fi comise violențe sexuale asupra celor dragi în timp ce erau reținute.

Imaginile devenite virale cu Shany Louk, o israeliano-germană de 22 de ani, care apare dezbrăcată și maltratată de bărbați în spatele unei camionete în Gaza, au creat un climat de angoasă. Moartea tinerei, care participa la petrecerea rave, a fost confirmată de autoritățile israeliene în octombrie. Un protocol a fost deja pus în aplicare în spitalele susceptibile să primească femei care au fost ținute ostatice.

ADVERTISEMENT