News

Civilii israelieni se înarmează masiv, după atacul Hamas din 7 octombrie. Solicitările de noi permise de port-armă au atins cifre record

După atacul Hamas din 7 octombrie, civilii israelieni se înarmează frenetic. Cererile de noi permise port-armă au atins totalul celor înregistrate în ultimii 20 de ani
17.11.2023 | 11:34
Civilii israelieni se inarmeaza masiv dupa atacul Hamas din 7 octombrie Solicitarile de noi permise de portarma au atins cifre record
Peste 236.000 de noi cereri de permise de port-armă au fost depuse din 7 octombrie / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Numărul solicitărilor de permise de port-armă au crescut brusc în Israel, de la masacrul din 7 octombrie făcut de Hamas pe teritoriul statului evreu. Peste 236.000 de persoane au solicitat un permis, un număr similar cu totalul tuturor cererilor înregistrate în ultimele două decenii.

Extrema dreaptă vrea înarmarea civililor

Cererile de permis de port armă au crescut vertiginos de la masacrul comis de Hamas pe teritoriul israelian la 7 octombrie, a anunțat miercuri Ministerul Securității Naționale, în timp ce ministrul său de extremă dreapta, Itamar Ben Gvir, încearcă să înarmeze civilii în urma atacului grupării teroriste palestiniene.

ADVERTISEMENT

Peste 236.000 de noi cereri de permise de port-armă au fost depuse din 7 octombrie – un număr similar cu totalul tuturor cererilor înregistrate în ultimele două decenii, a precizat ministerul într-un comunicat. Ministerul a adăugat că 31.000 de permise au fost acordate până în prezent. Dintre cele 31.000 de persoane care au primit un permis, 18.000 au cumpărat o armă de foc. Aproximativ 1.700 de permise au fost eliberate zilnic de când ministerul a relaxat restricțiile, se arată în comunicat.

Atunci când aproximativ 3.000 de teroriști Hamas au luat cu asalt sudul Israelului în dimineața zilei de 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane – majoritatea civili – și luând peste 240 de ostatici care sunt ținuți captivi în Gaza de atunci, echipele de securitate civilă au fost în prima linie a răspunsului israelian.

ADVERTISEMENT

„Armele salvează vieți”

Ca urmare, Ben Gvir și-a propus să creeze sute de astfel de grupuri pe teritoriul israelian și a achiziționat 10.000 de arme de foc pentru a atinge acest obiectiv, scrie The Times Of Israel. „Fac apel la toți cei care sunt eligibili – aveți răbdare în fața întârzierilor și înarmați-vă. Armele salvează vieți”, a declarat el în octombrie.

Sub autoritatea lui Ben Gvir, criteriile de eligibilitate pentru obținerea unui permis de port-armă au fost semnificativ extinse, incluzând persoanele care au servit în unități de luptă – care nu aveau dreptul să solicite un astfel de permis până acum – personalul voluntar al serviciilor de urgență și noii imigranți în țară care, până acum, trebuiau să aștepte trei ani înainte de a depune o cerere.

ADVERTISEMENT

Comparativ, în noiembrie 2022 au fost eliberate în medie 94 de permise pe zi, iar cu un an mai devreme o medie de 42. Însă mulți sunt îngrijorați de proliferarea armelor. Palestinienii se tem că acestea vor fi folosite împotriva lor de către extremiști, iar grupurile pentru drepturile femeilor au tras un semnal de alarmă, cerând ca presupușii autori de violență domestică să nu fie eligibili pentru permisele de port-armă.

Violența domestică și gloanțele

Potrivit celor mai recente date ale Gun Free Kitchen Tables (GFKT), o inițiativă de control al armelor de foc care urmărește dezarmarea spațiului civil din Israel, 12 femei au fost ucise cu arme de foc în 2021, față de o medie de opt în perioada 2016-2019. Cel puțin 23 de femei au fost ucise ca urmare a violenței domestice sau a suspiciunilor de violență domestică de la începutul anului 2023.

ADVERTISEMENT

La începutul acestei luni, postul de televiziune Keshet 12, cel mai urmărit post comercial din Israel, a raportat că Ministerul Afacerilor Sociale a primit cel puțin 269 de apeluri de la femei care trăiesc în gospodării violente sau potențial violente începând cu 7 octombrie.

Potrivit unui articol publicat de Institutul Zolat pentru Egalitate și Drepturile Omului, afluxul de arme în rândul civililor ar putea aduce beneficii sferei infracționale, punând în pericol oameni nevinovați. „Este foarte îndoielnic, din punct de vedere practic, că poliția va fi capabilă să efectueze o supraveghere eficientă a numărului foarte mare de noi echipe de apărare civilă, mai ales având în vedere deficitul existent de personal de aplicare a legii”, se arată în articol.

Rudele ostaticilor Hamas critică

În plus, Ben Gvir a fost criticat miercuri de ruda unui ostatic după ce s-a lăudat cu condițiile dure impuse membrilor unității de elită a Hamas, forțele Nukhba, care au participat la asaltul din 7 octombrie și care u fost capturați. „În conformitate cu instrucțiunile noastre, teroriștii trăiesc în cele mai dure condiții: opt teroriști încătușați într-o celulă scufundată în întuneric; paturi de fier; o toaletă care constă într-o gaură în podea și imnul Hatikva (imnul național al Israelului) care se aude constant pe fundal”, a scris el pe contul X.

„Sper că cererea mea de dezbatere în cadrul cabinetului privind pedeapsa cu moartea pentru teroriști – o propunere care deja a trecut după o lectură preliminară – va fi acceptată, că legea va fi înaintată și că vom putea să o aplicăm acestor criminali josnici”, a adăugat el.

Gil Dickmann, a cărui verișoară, Carmel Gat, este ținută ostatică în Fâșia Gaza, l-a implorat pe Ben Gvir să nu mai facă publică umilirea prizonierilor Hamas. „Itamar, te implor, vărul meu se află în prezent în mâinile Hamas”, a spus Dickmann. „Cuvintele tale despre temnița întunecată, gaura din podea, cătușele și umilințele o pun în real pericol”.

„Fiecare tweet pe care îl scrieți este un chibrit care arde inimile familiilor noastre. Te implor, Itamar. Sunt israelieni aici ale căror vieți și morți depind de cuvintele tale. Te implor, oprește-te”. Ben Gvir a fost criticat pentru că a pledat pentru politici populiste, în special în închisori, fără a se gândi la potențialele implicații mai largi asupra securității israelienilor.

ADVERTISEMENT
Tags: