Sport

2021, an greu pentru handbalul românesc! Eșecuri răsunătoare, prea multe meciuri de coșmar, perspective sumbre şi puţine speranţe

Anul 2021 a fost plin de provocări pentru handbalul românesc. Performanțele pe plan internațional au lipsit, iar la competițiile mari ori nu ne mai calificăm, ori încheiem departe de locurile fruntașe.
30.12.2021 | 19:56
2021 an greu pentru handbalul romanesc Esecuri rasunatoare prea multe meciuri de cosmar perspective sumbre si putine sperante
Retrospectiva handbalului românesc în 2021. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pentru handbalul românesc, anul 2021 a fost unul foarte important. Naționala feminină avea șansa de a participa la Jocurile Olimpice grație locului 4 obținut la Euro 2018, în timp ce la masculin, “tricolorii” aveau o șansă uriașă de calificare la Campionatul European, după 25 de ani.

2021, an greu pentru handbalul românesc!

Anul a început cu o schimbare pe banca naționalei. Bogdan Burcea a fost înlocuit cu Adi Vasile. Locul 12 obținut de România la Campionatul European a fost prea puțin și Comisia Tehnică a votat pentru înlocuirea selecționerului.

ADVERTISEMENT

Timpul era scurt pentru pregătirea turneului preolimpic de la Podgorica, unde ne luptam cu Norvegia și țara gazdă, Muntenegru, pe două locuri care duceau la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Însă, avea să fie un turneu cu multe regrete pentru naționala noastră.

Ratarea calificării la Jocurile Olimpice, marea decepţie!

România a pierdut cu Norvegia, scor 24-29, însă totul se juca în confruntarea cu Muntenegru. O victorie a “tricolorelor” la cinci goluri califica atât România cât și țara gazdă la Jocurile Olimpice, iar finalul a fost dramatic.

ADVERTISEMENT

Echipa lui Adi Vasile a câștigat cu 28-25 confruntarea cu Muntenegru, însă au ratat la două goluri participarea la Jocurile Olimpice. Avea să fie una dintre cele mai mari decepții ale anului pentru handbalul feminin românesc.

Cristina Neagu, dărâmată după ratarea calificării la Jocurile Olimpice
Cristina Neagu, dărâmată după ratarea calificării la Jocurile Olimpice. Sursa: sportpictures.eu

Cristina Neagu şi-a anunţat retragerea temporară de la echipa naţională

A urmat apoi o “dublă” de baraj cu naționala Macedoniei de Nord pentru calificarea la Campionatul Mondial, în luna aprilie. România a obținut fără emoții tichetele pentru Spania, însă a primit o nouă lovitură, de această dată din partea Cristinei Neagu.

ADVERTISEMENT

Interul stânga a anunțat că va lua o pauză de la echipa națională în 2021 și nu va participa nici la turneul final din Spania. Însă, Neagu a promis că va reveni în 2022 pentru un ultim obiectiv: calificarea la JO 2024.

Fără Cristina Neagu, România a avut mari probleme în primele două meciuri din preliminariile Euro 2022: 26-19 cu Insulele Feroe, echipă care ne-a pus minute bune în dificultate și 33-33, egal smuls în ultimele secunde, în Austria.

ADVERTISEMENT

România, doar locul 13 la CM de handbal! Am câştigat doar cu ţări din lumea a treia

Perspectivele pentru Campionatul Mondial din Spania nu erau bune, iar FRH a stabilit un obiectiv de clasare în primele 10 echipe. La turneul final, România a câștigat doar împotriva echipelor din lumea a treia, însă a oferit și un licăr de speranță pentru viitor.

“Tricolorele” au învins Iran, Kazahstan şi Puerto Rico, însă au pierdut cu Norvegia, Ţările de Jos şi Suedia. Licărul de speranţă este reprezentat de evoluţia din meciul cu Olanda, pierdut cu 30-31, după un nou final de coşmar.

Însă, rezultatele contează şi când s-a tras linie, România a încheiat pe locul 13, cu victorii împotriva unor ţări care nu contează în handbalul mare.

Eşecuri dureroase la masculin! Kosovo ne-a împiedicat să mergem la Campionatul European

Şi la masculin a fost un an dureros. Ne-am obişnuit să nu contăm în ultimii ani cu naţionala masculină, deşi este de patru ori campioană mondială. Însă, în 2021 România chiar avea şansa să obţină o calificare la Euro, după 25 de ani.

Două victorii împotriva naţionalei din Kosovo, atât aveam de obţinut pentru a merge la Euro. Nu s-a întâmplat. Am remizat în deplasare, iar acasă am luat bătaie la 5 goluri, 25-30 cu o naţională care avea câteva victorii în întreaga ei istorie.

Ulterior, înfrângerile cu Suedia şi Muntenegru au pus “cruce” unei calificări pe care România o avea la îndemână. Xavi Pascual a revenit la cârma primei reprezentative şi toată lumea speră ca “tricolorii” să revină la un turneu final în viitorii ani.

România a pierdut acasă împotriva naţionalei din Kosovo, scor 25-30
România a pierdut acasă împotriva naţionalei din Kosovo, scor 25-30. Sursa: sportpictures.eu

CSM Bucureşti a ratat calificarea în Final Four la ultima fază! Retur de coşmar cu ŢSKA

La nivel de club, situaţia a fost în mai multe nuanţe. CSM Bucureşti a reuşit să câştige titlul de campioană a României, însă a ratat dramatic calificarea în Final Four-ul din EHF Champions League.

Echipa lui Adi Vasile a controlat trei din cele patru reprize ale duelului din sferturile de finală cu ŢSKA Moscova, însă a ratat calificarea în primele patru formaţii ale Europei la un singur gol. A fost 32-27 în tur şi 19-24 în retur. Rusoaicele au mers graţie numărului de goluri mai multe marcate în deplasare.

În noul sezon din Champions League, CSM Bucureşti nu a rupt gura târgului până acum. Au obţinut patru victorii şi patru înfrângeri, însă echipa lui Adi Vasile rămâne cu şanse de a urca în clasament.

Baia Mare, gazda Final Four în EHF European League! Minaur a luat bronzul

Baia Mare a fost gazda turneului Final Four din EHF European League, noua competiţie a forului european, a doua ca importanţă. Minaur, vicecampioana României, a pierdut în semifinale cu Nantes.

În schimb, echipa din Maramureş a câştigat medaliile de bronz după ce au învins Ikast Herning în finala mică. Nantes a câştigat competiţia graţie unei victorii în ultimul act împotriva celor de la Siofok. În noul sezon, România are trei reprezentante în grupe: Minaur, SCM Râmnicu Vâlcea şi Măgura Cisnădie.

Dinamo l-a adus pe Xavi Pascual şi a primit wildcard în Champions League

La masculin, Dinamo a reuşit să dea marea lovitură şi să îl aducă pe Xavi Pascual de la Barcelona. După ce au câştigat al cincilea titlu la rând, “dulăii” speră să meargă la următorul nivel şi să obţină performanţă pe plan european cu Pascual.

“Roş-albii” au primit un wild card pentru Champions League, însă competiţia e dură. Dinamo este ultima după 10 etape, cu 6 puncte. Totuşi, elevii lui Pascual sunt în cursa pentru un loc în play-off.

Jucătorii dinamovişti după meciul câştigat cu Vive Kielce în Liga Campionilor
Jucătorii dinamovişti după meciul câştigat cu Vive Kielce în Liga Campionilor. Sursa: sportpictures.eu

Alegeri la FRH în prima parte a anului

În prima parte din 2022 vor fi alegeri la Federaţia Română de Handbal. Alexandru Dedu candidează pentru un nou mandat, iar controversele nu lipsesc din jurul acestor alegeri. Între timp, handbalul românesc obţine din ce în ce mai puţine rezultate, iar problemele pornesc de la copii şi juniori, cu arii de selecţie din ce în ce mai restrânse, probleme de infrastructură şi nicio strategie pentru viitor.

Alexandru Dedu şi Cristina Vărzaru
Alexandru Dedu şi Cristina Vărzaru. Sursa: sportpictures.eu
  • 13 este locul ocupat de România la CM de handbal feminin
  • 25 de ani au trecut de la ultima calificare a naţionalei masculine la un Campionat European
ADVERTISEMENT