News

Henry Kissinger, omul care a influențat politica externă a SUA timp de decenii, a murit

Henry Kissinger, unul dintre cei mai influenți și controversați diplomați ai secolului al XX-lea, a murit miercuri, la vârsta de 100 de ani.
30.11.2023 | 07:36
Henry Kissinger omul care a influentat politica externa a SUA timp de decenii a murit
Henry Kissinger, figură marcantă a diplomaţiei americane și laureat al Premiului Nobel, a murit la 100 de ani. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Henry Kissinger, omul care a influențat politica externă a SUA timp de mai multe decenii, a murit miercuri, 29 decembrie, la vârsta de 100 de ani. S-a stins la domiciliul său din Connecticut. Anunțul vine de la firma sa de consultanţă, Kissinger Associates într-un comunicat. Nu s-a precizat, momentan, motivul decesului.

Henry Kissinger, figură marcantă a diplomaţiei americane și laureat al Premiului Nobel, a murit la 100 de ani

Pe numele său Heinz Alfred Kissinger, diplomatul s-a născut pe 27 mai 1923 în Furth, un oraș din regiunea bavareză a Germaniei. A devenit american naturalizat în 1943 și a servit în cel de-al Doilea Război Mondial. Ulterior, și-a obținut licența în științe politice și doctoratul la Universitatea Harvard.

ADVERTISEMENT

Henry Kissinger a ocupat funcția de secretar de stat sub președinții Richard Nixon și Gerald Ford în perioada 1969-1977. După aceea, el a rămas un pion important al politicii externe a SUA.

Diplomatul a jucat un rol fundamental în deschiderea relațiilor cu China, începerea destinderii relațiilor cu Uniunea Sovietică (URSS), încheierea războiului din Vietnam și negocierea încheierii războiului Israelului de Yom Kippur din 1973.

ADVERTISEMENT

Kissinger, figură proeminentă în politica externă americană și după plecarea din funcția de la Casa Albă

”Lucrez aproximativ 15 ore pe zi”, spunea pentru CBS News, Kissinger, în 2023, cu doar câteva săptămâni înainte de a împlini 100 de ani. Mai adăuga atunci că are încredere că lideri mondiali precum Xi Jinping sau Vladimir Putin ar trebui să-i asculte sfaturile.

De notat că și după ce a părăsit oficial funcția de la Casa Albă, în 1977, Kissinger a rămas o prezență proeminentă în cercurile de politică externă a SUA timp de decenii. Până la sfârșitul anilor 90, a continuat să analizeze în mod public evenimentele globale. În plus, a oferit consultanță pentru oameni de afaceri și a consiliat în mod privat președinții americani.

ADVERTISEMENT

Am avut onoarea să păstrez dialogul și consultările cu 10 președinți, începând cu Kennedy.  Am avut o relație foarte bună cu Bush. M-a invitat destul de des să vorbesc cu el”, explica diplomatul, în 2012.

Și mai recent, Kissinger a dezvăluit că a oferit sfaturi de politică externă președintelui Donald Trump. Acesta din urmă a lăudat ”talentul imens” al lui Kissinger, la o întâlnire de la Casa Albă din 2017.

ADVERTISEMENT

Fostul președinte al SUA, George W. Bush, a declarat, miercuri, după anunțul decesului lui Kissinger că ”America a pierdut una dintre cele mai de încredere și importante voci în domeniul politicii externe”.

Kissinger a câștigat Premiul Nobel pentru Pace în 1973. S-a spus că a ajutat la orchestrarea Acordului de Pace de la Paris care a negociat ieșirea armatei SUA din Vietnam. Presa americană spunea despre consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui Nixon că el este, de fapt, ”adevăratul președinte”.

ADVERTISEMENT
Tags: