News

Kissinger: Războiul din Ucraina se apropie de deznodământ. Ce spune fostul diplomat despre implicarea Chinei

Henry Kissinger prezice că implicarea Chinei va duce la negocieri de pace în Ucraina. Războiul, aproape de un punct de cotitură.
08.05.2023 | 15:33
Kissinger Razboiul din Ucraina se apropie de deznodamant Ce spune fostul diplomat despre implicarea Chinei
Henry Kissinger spune că se așteaptă la negocieri de pace până la sfârșitul anului. /Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Henry Kissinger, fost secretar de Stat și consilier pentru securitate națională al SUA, a declarat că, în opinia sa, războiul dintre Rusia și Ucraina se apropie de un punct de cotitură și că se așteaptă la negocieri până la sfârșitul anului, datorită eforturilor recente depuse de China.

Diplomația curtată a Beijingului

Politicienii occidentali cer Chinei să facă presiuni asupra Moscovei și să ajute la încheierea războiului din Ucraina.
China susține că este neutră în ceea ce privește conflictul început de Vladimir Putin. În același timp, președintele chinez Xi Jinping a mers la Moscova la sfârșitul lunii martie pentru o lungă întâlnire cu liderul de la Kremlin, aflat acum și pe lista criminalilor de război a Curții Penale de la Haga. Această ambivalență a Chinei naște multe întrebări.

ADVERTISEMENT

După medierea de succes a Chinei între doi dușmani declarați, Arabia Saudită și Iran, va fi pacea în Ucraina următorul succes al diplomației chineze? Oficialii UE și NATO îndeamnă Beijingul să își asume un rol proactiv și să exercite presiuni asupra Moscovei. Ce șanse de reușită are acest lucru?

Un prim refuz din partea Kievului

După mai multe runde de discuții pentru pace între Ucraina și Rusia, în primele luni ale conflictului lansat de președintele rus Vladimir Putin în februarie 2022, nici una dintre părți nu a părut dispusă să se întoarcă la masa negocierilor. Beijingul a încercat aparent să relanseze discuțiile dintre Kiev și Moscova cu un document de poziție în 12 puncte publicat la împlinirea a un an de la invazia Rusiei asupra țării vecine.

ADVERTISEMENT

Pe lângă solicitarea unei încetări a focului, planul chinezesc prevedea manținerea trupelor rusești în teritoriile ocupate din Ucraina și încetarea oricăror sancțiuni care nu sunt aprobate de Consiliul de Securitate al ONU, din care Rusia este membru cu drept de veto. Kievul, deși a declarat că a citit cu atenție propunerile Beijingului, a respins în cele din urmă acest plan calificându-l drept „nerealist”. China nu „trebuie să parieze pe un agresor care a încălcat legislația internațională și care va pierde războiul. Nu este o viziune de viitor”, a scris pe Twitter la acea dată consilierul președintelui Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak.

 

Kissinger: „Vom vorbi chiar de negocieri efective”

Într-un interviu acordat lui Ted Koppel de la CBS News, difuzat duminică, Henry Kissinger s-a arătat încrezător că China va contribui la schimbarea cursului războiului aflat în desfășurare de mai bine de un an. ”Acum că Beijingul a intrat în faza negocierilor, cred că se va ajunge la un punct culminant până la sfârșitul anului”, a spus Kissinger. „Vom vorbi despre procese de negociere și chiar despre negocieri efective”.

ADVERTISEMENT

Fostul ministru de Externe i-a mai spus gazdei sale că el crede că atât președintele chinez Xi Jinping, cât și președintele rus Vladimir Putin ar vorbi cu el, dacă le-ar telefona. Întrebat de Koppel dacă s-ar întâlni cu Putin la Moscova, dacă un șef de stat i-ar fi cerut acest lucru, diplomatul în retragere a spus: ”Aș fi înclinat să o fac, da. Dar aș fi un consilier, nu o persoană activă”.

În ciuda publicării planului de pace în 12 puncte pentru Ucraina, liderul de la Beijing, Xi Jinping, s-a confruntat cu critici din partea comunității internaționale pentru că nu a insistat mult despre invazia lui Putin, și nici nu a condamnat-o. Pe tot parcursul războiului, Xi și alți oficiali de la Beijing au susținut cu fermitate că China este neutră și că dorește doar pace.

ADVERTISEMENT

Parteneriatul „fără limite” China-Rusia

În același timp însă, oficialii chinezi și ruși au vorbit public despre legăturile strânse dintre țările lor, iar Xi Jinping  a călătorit la Moscova, în martie, pentru a se întâlni cu Putin. Înainte de sosirea lui Xi, Vladimir Putin a scris un articol pentru Cotidianul Poporului din China în care a afirmat că relațiile dintre Rusia și China sunt ”fără limite sau tabuuri”.

”China nu este interesată ca Ucraina să câștige războiul și să își recapate toate teritoriile ocupate. Victoria Ucrainei ar însemna pentru China victoria democrației și înfrângerea partenerului său strategic. Beijingul va face totul pentru ca acest lucru să nu se întâmple”, a declarat Oleksandr Merezko, membru al parlamentului ucrainean, pentru Newsweek, după vizita lui Xi Jinping la Moscova.

Cu toate acestea, liderul de la Beijing s-a angajat ulterior într-o conversație telefonică, timp de o oră, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în aprilie. „Pe fondul dezvoltării actuale a gândirii rezonabile și a vocilor din toate părțile, ar trebui să profităm de oportunitatea de a crea condiții favorabile pentru o soluționare politică a crizei”, i-a spus Xi lui Zelenski, potrivit unui rezumat oficial al discuției, potrivit Beijingului.

Kievul nu vrea discuții cu elita rusă

Pe Twitter, Zelenski a declarat că el și Xi ”au avut o convorbire lungă și semnificativă”. El a adăugat că ”această convorbire, precum și numirea ambasadorului Ucrainei în China, vor da un impuls puternic dezvoltării relațiilor noastre bilaterale”. Deși Putin și oficialii de la Kremlin au declarat că sunt deschiși să discute cu Ucraina, condițiile lor pentru astfel de discuții sugerează că o încetare a focului este încă departe.

De asemenea, Ucraina a indicat că nu poate negocia cu Putin din cauza mandatului de arestare emis de Curtea Penală Internațională pentru arestarea sa în legătură cu presupusa deportare a copiilor ucraineni. Consilierul prezidențial ucrainean Miailo Podoliak a scris pe Twitter, după ce mandatul a fost emis, în martie, că identificarea lui Putin ca fiind ”un criminal internațional evident înseamnă direct că nu vor exista negocieri cu actuala elită politică rusă”.

ADVERTISEMENT