Fotbal intern

Horia Ivanovici despre derby: CFR mai tare decât pandemia! Vintilă a dat verdictul serii: O labă de rezultat, o labă de strategie!

15.06.2020 | 00:07
Horia Ivanovici despre derby CFR mai tare decat pandemia Vintila a dat verdictul serii O laba de rezultat o laba de strategie
Horia Ivanovici despre derby: CFR mai tare decât pandemia! Vintilă a dat verdictul serii: O labă de rezultat, o labă de strategie! (sursă foto: sportpictures.eu)
ADVERTISEMENT

Coronavirusul ne-a schimbat întreaga viață și, probabil, va schimba pentru totdeauna întreaga lume. Un singur lucru a rămas neatins pe acest pământ, parcă imun la pandemie: stilul CFR-ului și al lui Dan Petrescu!😊

Prin Liga 1, mai ales pe la Cluj, parcă nici nu ar fi trecut cele trei luni de izolare totală. Titlul se câștigă în același mod, pragmatic, filosofia lui Petrescu rămânând imbatabilă chiar și împotriva temutului coronavirus.

ADVERTISEMENT

E adevărat, FCSB a avut momente când a jucat mai înțepat, mai bine, când a fost mai periculoasă, dar, la fel ca-n anii trecuți, nu i-a folosit la nimic! Ca și cum timpul ar fi încremenit în loc, pe Someș a rămas aceeași senzație de luptă inechitabilă între bărbați și copii.

Gigi Becali, patron, creditor, ofiţer de presă, antrenor, antrenor secund, scouter, psiholog, duhovnic, sexolog și vrăjitolog… N-ai cum să câștigi așa!

De ce câștigă mereu CFR în ultimii ani? Pentru că discutăm de două sisteme total diferite de a face fotbal, de a gândi fotbal, de două strategii total opuse, nu de un simplu joc câștigat aseară printr-un autogol. La FCSB era haos înainte de coronavirus, acum e haos și mai mare. De când a ieșit de la pușcărie și s-a întors la butoane, Gigi Becali nu a mai câștigat niciun titlu și sunt sceptic că va mai savura gustul inconfundabil al acelei bucurii unice. Oricum, pe patron îl enervează când jucătorii îi fac baie cu șampanie… Totul e praf la Steaua de când Becali a redevenit patron, creditor, ofiţer de presă, antrenor, antrenor secund, scouter, psiholog, duhovnic, sexolog și vrăjitolog… Te uiți la FCSB și nu știi dacă să plângi sau să râzi! Exemplele de penibil absolut nu se mai termină, precum în cea mai proastă comedie pe care românii o tot vizionează de ani buni, cu Gigi şi în rolul împăratului, şi în rolul bufonului. 🙂

ADVERTISEMENT

Vînă, introdus în minutul 33, înlocuit în minutul 62, umilit și terminat definitiv ca fotbalist de nivel mare. „M-a enervat și l-am scos… Am luat țeapă cu el”, declara sfidător bogătașul Becali despre argatul lui, angajat de la malul mării. Ovidiu Popescu, găselnița lui A1 pentru postul de fundaș stânga, autogol, marcă înregistrată pentru un fotbalist debusolat, care nu mai știe săracul unde trebuie să joace. Strategia de transferuri făcută doar pe principiul „cumpără-i la en-gros”, fără nicio gândire temeinică, nu mai vorbim de vreun plan cincinal.

Regula cu 5 schimbări, „as”-ul din mâneca lui Petrescu

Iar începând de aseară, cu noile reguli, cea mai importantă fiind aceasta cu 5 schimbări, CFR Cluj este de departe favorita pentru câștigarea celui de-al treilea titlu consecutiv. Ați văzut, cine are bancă are parte, cine nu culege ghiocei și se joacă… cu ghiocelul în țărână. Manea, Cestor, Aurelio, Chipciu, Adrian Păun, Petrila, Rondon sau Traore pe partea clujenilor, unde consacraţii Țucudean și Golofca nu au prins lotul de 20, contra Udrea, Miron, Moruțan, Petre, Vână, Dumitru, Perianu, Niță sau Pandele pe partea unei foste mari echipe. Nu, nu e vorba de Pandele primarul, deși cred că prietenarul latifundiarului Becali ar juca mai eficient decât toate rezervele la un loc. Când ai posibilitatea să schimbi aproape jumătate de echipă, faci diferența! A devenit evident, cu noua regulă, Petrescu e mare favorit să fie din nou tartorele Ligii 1.

ADVERTISEMENT

La CFR, nimic ieșit din comun, care să mă impresioneze… Dăruire, experiență, un fotbal urât dar înțelept, care într-o Liga 1 mediocră n-are cum să nu se impună. Poate o vorbă bună pentru Neluţu Varga, patronul-silent al CFR-ului care are înţelepciunea să-l lase pe Dan Petrescu să-şi impună în integralitate principiile şi filosofia. Genial finalul reportajului semnat de colegul Marian Popovici și de Marius Tuhuț, corespondentul nostru de la Cluj: „Campionatul a început sâmbătă și s-a terminat duminică!” Atât de liniștiți au abordat clujenii „finala campionatului”, încât și-au permis și extravaganțe tehnice, cum a fost cea din minutul 15 când Omrani – singur în fața porții – a încercat un „călcâi” de Champions League.

Cum Omrani nu s-a întâlnit cu mingea, așa nu se întâlnește nici bietul Grădinescu cu fotbalul

Prilej cu care am mai aflat încă o dată că bietul Emil Grădinescu a rămas paralel cu fotbalul după o viață de comentat. Doamne, cum o fi să nu pricepi nimic din sportul ăsta, să n-ai nicio noțiune de finețe a fotbalului și lumea să te tot umfle că ești mare comentator? „Centrare perfectă a lui Itu, dar Omrani nu se întâlnește cu balonul, ceea ce i se întâmplă foarte rar golgheterului clujean”, ne-a plictisit Grădinescu. Nea Milică, fii puțin atent poate se lipește ceva de tine: Omrani, măi dragă, a încercat un călcâi de efect, un procedeu tehnic de mare dificultate… Tu nu te întâlnești cu fotbalul după două decenii de comentarii insipide precum personajul! Ce să mai vorbim că, în minutul 69, Grădinescu nu s-a prins că șutul lui Florinel Coman a mușcat bara. Hiberna în continuare, ca după o plăcută și îndestulătoare izolare!

ADVERTISEMENT

Arlauskis, o știre mică, dar cu impact mare!

Cea mai importantă știre a zilei de ieri a dat-o colegul meu Cristi Coste, pe FANATIK. Arlauskis și-a prelungit contractul cu CFR, care expira pe 30 iunie, adică peste două săptămâni. Închipuiți-vă echipa lui Petrescu fără Arlauskis în ultimele etape din play-off. După meciul de aseară, e de neînchipuit… Lituanianul a fost din nou perfect în poarta campionilor, aducându-i pe steliști la disperare.

Concluzia serii a tras-o însuși Vintilă, antrenorul-surogat al FCSB. Gestul de final, frustrat, plin de dezgust al lui Vintilă spune totul despre cum arată astăzi o grupare care pe vremuri se numea, glorios, Steaua București. Cum, nu l-ați văzut pe antrenorul FCSB? A ridicat mâna a lehamite, cu pumnul strâns, și a frecat aerul în stilul rușinos pe care îl știți cu toții. Adică… o labă de rezultat, o labă de strategie!

ADVERTISEMENT