Life

I se spune asasinul de Anul Nou. El este românul care a ucis ani la rând, doar de Revelion. Povestea lui Grigore Uruc a îngrozit întreaga țară

Asasinul de Anul Nou, criminalul care a ucis ani la rând, numai de Revelion. Povestea lui Grigore Uruc a îngrozit pe toată lumea.
21.11.2023 | 08:17
I se spune asasinul de Anul Nou El este romanul care a ucis ani la rand doar de Revelion Povestea lui Grigore Uruc a ingrozit intreaga tara
Grigore Uruc, asasinul de Anul Nou. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Care e povestea lui Grigore Uruc, cunoscut ca “asasinul de Anul Nou”. Obișnuia să ucidă doar copii orfani, în noaptea de Revelion. A fost prins după ce a comis patru crime.

Grigore Uruc, cunoscut ca asasinul de Anul Nou. Românul care a ucis doar de Revelion, patru ani la rând

Grigore Uruc era un bărbat analfabet din comuna Țintaș, județul Buzău, care a trăit în secolul XX și obișnuia să-și ucidă victimele de Anul Nou. A fost penultimul infractor condamnat la moarte de justiția de la noi din țară.

ADVERTISEMENT

La finalul anilor ’80, chiar și Nicolae Ceaușescu era îngrijorat de Grigore Uruc și de faptele sale. Victimele sale erau doar copiii, nu mai mari de 14 ani. Timp de patru ani la rând, acesta a ucis câte un copil orfan.

Prima sa victimă a fost Cerasela Dimineț, o fată de 14 ani, al cărei trup a fost găsit fără viață pe stradă, în Buzău. Era un copil al străzii, care depindea de mila celor care treceau prin apropiere.  Fata a fost înjunghiată cu brutalitate de către Grigore Uruc. Și-a lovit victima de 24 de ori, în total, după cum au descoperit medicii legiști.

ADVERTISEMENT

La scurt timp după tragedie, judiciariștii Miliției au declanșat o anchetă, însă autoritățile erau slabe la vremea respectivă. Nu existau camere de supraveghere, baza de date computerizate sau analize ADN, așa că făptașul era greu de găsit.

Nu erau nici martori, așa că moartea Ceraselei a fost cu autor necunoscut. Cu toate acestea, Nicolae Ceaușescu a cerut ca dosarul să fie tratat cu seriozitate, fiind marcat de brutalitatea faptei.

ADVERTISEMENT

Faptele îngrozitoare au continuat și în anii următori

După un an, în Buzău a fost descoperită o nouă crimă, tot de Anul Nou, în apropiere de Școala Generală nr. 4. Victima a fost un băiat de 13 ani, sfâșiat de câini. Inițial, autoritățile au presupus că haitele l-au ucis, însă legiștii au descoperit că acesta fusese înjunghiat tot de 24 de ori.

Un alt lucru pe care îl avea în comun cu prima victimă a fost faptul că era tot un copil orfan. Astfel, milițienii au stabilit că autorul celor două crime îngrozitoare era același. Deși a fost făcută o nouă anchetă, încă nu a fost descoperit autorul celor două fapte.

ADVERTISEMENT

Anchetatorii așteptau îngroziți noaptea de Revelion și se temeau că același criminal va comite o nouă faptă. Pe hârtie, cel puțin, au fost luate măsuri de siguranță suplimentare, fiind suplimentate patrulele.

Măsurile nu au fost, însă, de folos, deoarece Cosmin Gruiu, un copil al străzii de 14 ani, a fost găsit fără suflare, într-o baltă de sânge, în noaptea trecerii dintre ani. La fel ca celelalte două victime, medicii legiști au descoperit că băiatul fusese înjunghiat tot de 24 de ori.

Specialiștii au realizat atunci un profil psihologic al criminalului, ajungând la concluzia că ucidea din plăcere și că alegea noaptea de Revelion, o dată atât de precisă, deoarece ar fi putut avea o semnificație pentru el. A fost comparat cu Javed Iqbal Umay, un pakistanez care a omorât 100 de băieți, tot orfani, notează gandul.ro.

Autoritățile au așteptat, cu groază, cel de-al patrulea an în care autorul ar fi putut comite o nouă crimă. Acest lucru s-a și întâmplat, în cele din urmă. La puțin timp după trecerea în anul 1988, autoritățile au descoperit o fetiță de 13 ani, ucisă în același mod, însă criminalul a fost prins.

S-a descoperit atunci că făptașul era, de fapt, un țăran analfabet, arestat și trimis repede în judecată. Nu a găsit argumente care să convingă autoritățile că era nevinovat, așa că procesul său a fost unul rapid. A fost condamnat la moarte prin împușcare, pe 11 iunie 1988.

ADVERTISEMENT
Tags:
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în...
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul...
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul 632 mondial: ”Urăsc acest sport din tot sufletul”
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Coşmar interminabil pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Cine vrea să...
Coşmar interminabil pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Cine vrea să îi ia fetele, după ce a fost aproape de moarte
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au...
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Anunțul trist despre Florin Piersic! Durerea care l-a urmărit: Dacă aş putea, m-aş...
Anunțul trist despre Florin Piersic! Durerea care l-a urmărit: Dacă aş putea, m-aş întoarce...
Slana cu ceapă, un mare pericol. Explicațiile specialistului
Slana cu ceapă, un mare pericol. Explicațiile specialistului
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce...
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce se întâmplă cu copiii
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română