Life

“Balaurul”, criminalul care a îngrozit Bucureștiul. Își dorea să fie cel mai mare lider mafiot din România

Cine a fost “Balaurul”, criminalul care a îngrozit Bucureștiul. Acesta își dorea să fie cel mai mare lider mafiot din România.
29.08.2023 | 19:23
Balaurul criminalul care a ingrozit Bucurestiul Isi dorea sa fie cel mai mare lider mafiot din Romania
“Balaurul”, criminalul care a îngrozit Bucureștiul. Sursa foto: Ziua de Constanta, Evenimentul Istoric/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cine a fost “Balaurul”, criminalul care a îngrozit Bucureștiul? Bărbatul avea dorința de a deveni cel mai mare lider mafiot din România. Cum și-a găsit sfârșitul?

“Balaurul”, criminalul în serie care a îngrozit Bucureștiul după Al Doilea Război Mondial

Gică Cioc, cunoscut sub numele de “Balaurul”, a fost un personaj care a terorizat Capitala în perioada 1944 – 1945, împreună cu banda sa. Originar din Ferentari, criminalul își executa victimele folosind un pistol rusesc. A căpătat această poreclă din cauza temperamentului violent.

ADVERTISEMENT

Balaurul ucidea oamenii pentru că își dorea să se impună ca un lider mafiot, luând modelul gangsterilor americani. De altfel, după cel de-Al Doilea Război Mondial, în România era o situație dificilă din punctul de vedere al infracțiunilor, care erau greu de gestionat de către autorități, cum nu s-a mai întâlnit până la acel moment.

Grațierile din anul 1944 au contribuit la acest lucru. Pe străzi au ajuns mii de deținuți, iar civilii mai aveau armele de după război. Tâlhăriile, jafurile și crimele reprezentau ceva la ordinea zilei atunci.

ADVERTISEMENT

Noaptea era cel mai periculos, mai ales că rețeaua de iluminat public a fost distrusă de bombardamente. Cei care se aventurau în zonele de periferie riscau să fie atacați în timpul nopții.

La vremea respectivă, gangsterii din Capitală obișnuiau să se întâlnească în cârciumile din Brezoianu, 11 iunie sau Piața Matache Măcelaru, acolo unde planificau următoarele lovituri.

ADVERTISEMENT

În vara din anul 1945, mai multe crime inexplicabile au avut loc în București. Pentru ca fenomenul infracțional să poată fi combătut, era nevoie ca organele statului să aibă putere. A fost înființată, astfel, “Brigada Fulger”, o echipă de mai mulți polițiști, la cârma căreia se afla comisarul Eugen Alimănescu.

Din echipă făceau parte 22 de tineri agenți, pregătiți să acționeze în situațiile critice. “Soluția finală” pentru rezolvarea cazurilor era lichidarea celor mai periculoși interlopi de atunci. Infractorii erau împușcați pe loc, chiar și după ce se predau, după cum a explicat istoricul Dan Falcan.

ADVERTISEMENT

Cum și-a găsit sfârșitul Gică Cioc

Gică Cioc sau “Balaurul” nu a fost arestat, dar polițiștii îl suspectau pentru comiterea mai multor crime în București. Pentru cinci dintre ele, comisarul Alimănescu avea suficiente probe pentru a-l putea aresta.

Un eveniment nemaiîntâlnit a avut loc în vara lui 1945. Mai mult de zece persoane au fost împușcate, iar gloanțele proveneau din arme rusești. Doar Eugen Alimănescu a avut curajul de a cerceta o astfel de faptă îngrozitoare.

Comisarul a realizat, în urma anchetei, că nu soldații sovietici au comis crimele respective, ci românii. Victimele reprezentau rezultatul războiului pe care l-au dus grupările de tip mafiot, notează cespun.eu.

Gică Cioc și aliatul său “ și, totodată, rivalul –, Sandu Moise, au fost cei care au comis crimele. Acesta din urmă avea o mustață asemănătoare cu cea a lui Hitler, motiv pentru care era poreclit cu numele dictatorului nazist.

Comisarul Alimănescu a aflat de la un informator, pe 31 decembrie 1945, că Hitler va petrece la restaurantul “La Colonerul”, de pe Calea Călărașilor, cu ocazia Anului Nou. Amanta lui, Esmeralda, dar și membrii bandei sale urmau să fie prezenți la petrecere.

Brigada Fulger era pregătită atunci să acționeze. Cu toate acestea, lucrurile au luat o întorsătură neașteptată. În noaptea respectivă, comisarul Alimănescu i-a văzut pe Hilter, amanta lui li alți membri într-o baltă de sânge. Acolo se aflau Gică Cioc și unii dintre oamenii lui.

Războiul dintre cei doi mafioți a avut loc din cauza amantei lui Sandu Moise. Tânăra, care era de etnie romă, a avut o relație și cu Balaurul, dar care a ajuns să fie împreună cu Hitler. Interlopii au purtat un război sângeros cu arme automate rusești, în urma căruia s-au ucis reciproc.

ADVERTISEMENT
Tags: