Life

Iahnie de fasole de post ca la Mănăstirea Agapia. Care este secretul măicuțelor

Iahnie de fasole pentru Postul Crăciunului la fel ca la Mănăstirea Agapia. Care o pregătesc întotdeauna măicuțele din Neamț.
22.11.2023 | 08:50
Iahnie de fasole de post ca la Manastirea Agapia Care este secretul maicutelor
Iahnie de fasole pentru Postul Crăciunului la fel ca la Mănăstirea Agapia. Care o pregătesc întotdeauna măicuțele din Neamț. Sursa foto: Pinterest / doxologia.ro. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Iahnie de fasole de post ca la Mănăstirea Agapia. Care este secretul măicuțelor. Preparatul culinar este foarte delicios, consistent și ideal în perioada celor 40 de zile în care credincioșii renunță la carne, lapte și ouă.

Iahnie de fasole pentru Postul Crăciunului la fel ca la Mănăstirea Agapia. Care o pregătesc întotdeauna măicuțele din Neamț

Iahnie de fasole pentru Postul Crăciunului la fel ca la Mănăstirea Agapia. Care o pregătesc întotdeauna măicuțele din Neamț. Mâncarea tradițională românească se pregătește frecvent de gospodinele din țara noastră.

ADVERTISEMENT

Preparatul este consumat des în timpul celor 40 de zile în care creștinii ortodocși renunță la produsele din carne, ouă și lactate. Ingredientele sunt la îndemâna tuturor, iar pașii de urmat nu sunt deloc dificili, ci dimpotrivă.

Concret, printre acestea se numără 350 de grame de fasole albă, 3 linguri de suc de roșii, 2 cepe albe de mărime medie, 2 foi de dafin, 1 morcov, 1 ardei roșu mare, 1 cățel de usturoi, 1 lingură de paste de tomate.

ADVERTISEMENT

De asemenea, printre produsele necesare iahniei de fasole pentru Postul Crăciunului se mai află o legătură de pătrunjel, puțin ulei de floarea soarelui, sare și piper. Mâncarea se servește caldă, alături de murături.

Cum se face iahnia de fasole de post

Iahnia de fasole de post nu are un timp de pregătire foarte mare, însă e foarte important să spălăm fasolea și să o lăsăm la înmuiat peste noapte. A doua zi se pune la fiert și apa se schimbă de cel puțin 2-3 ori.

ADVERTISEMENT

Între timp se spală, se curăță și se taie legumele. Toate se toacă foarte mărunt și apoi se călesc într-o tigaie cu puțin ulei încins. În momentul în care fasolea a fiert suficient se adaugă peste legumele călite, sucul de roșii și pasta de tomate.

Se lasă în oală și puțină zeamă din apa în care a fiert fasolea. Se adaugă sare, piper, frunze de dafin și se lasă la fiert preț de câteva minute. Când iahnia de fasole este gata se oprește focul de la aragaz și se pune pătrunjelul proaspăt tocat.

ADVERTISEMENT

Mâncarea este delicioasă și se poate consuma în orice zi din Postul Crăciunului sau din alt mare post din an. Rețeta de la Mănăstirea Agapia nu este una singulară, măicuțele având numeroase preparate pe care le gătesc în această perioadă.

ADVERTISEMENT