Life

Locația unică din România în care se află un muzeu deosebit: ”Este un proiect de pionierat în țară”

Regiunea specială din țara noastră unde există un muzeu remarcabil. Toți turiștii se bucură de un model cu totul inedit.
14.07.2023 | 07:45
Locatia unica din Romania in care se afla un muzeu deosebit Este un proiect de pionierat in tara
Regiunea specială din țara noastră unde există un muzeu remarcabil. Toți turiștii se bucură de un model cu totul inedit. Sursa foto: Instagram.com
ADVERTISEMENT

Locația unică din România în care se află un muzeu deosebit. Este un proiect de pionierat în țară care le aduce celor interesați numeroase ateliere de meșteșuguri tradiționale, dar și foarte multă liniște și aer curat.

Regiunea specială din țara noastră unde există un muzeu remarcabil. Toți turiștii se bucură de un model cu totul inedit

Regiunea specială din țara noastră unde există un muzeu remarcabil se numește Agapia și se află în județul Neamț. Toți turiștii se bucură de un model cu totul inedit când ajung să viziteze Muzeul Vivant care este găzduit în una dintre cele mai vechi case ale satului mănăstiresc.

ADVERTISEMENT

Situat la intrare în Mănăstirea Agapia, la o distanță de circa 200 de metri, muzeul este, de fapt, o clădire veche în care s-a locuit constant timp de 3 secole. În plus, prezintă aspecte ale vieții monahale cu toată simplitatea, credinţa şi austeritatea traiului.

De asemenea, reprezintă o adevărată bijuterie a turismului ecumenic românesc, oamenii fiind întâmpinați cu tot felul de ateliere de meşteşuguri tradiţionale, cum ar fi: de ţesut, cu vârtelniţă, fus, suveică, olărit, de brutărie și de patiserie.

ADVERTISEMENT

Totodată, oamenii care ajung la Muzeul Vivant de la Agapia pot realiza icoane brodate sau pot asista la demonstrații practice. De aceste activități sunt atrași și vizitatorii din străinătate care sunt încântați de tot ce observă.

„Este un proiect de pionierat în ţară, pentru că aplică un concept nou al muzeologiei, acela de muzeu viu, care se deschide spre vizitator şi-l implică.

ADVERTISEMENT

Pe lângă casa monahală deschisă integral spre vizitare, mai există atelierele vivante din interior – cel de ţesut şi broderie, cel de olărit şi cel de brutărie -, dar şi o casă a oaspeţilor”, a declarat Eva Giosanu, de la Complexul Muzeal Naţional Moldova, scrie adevarul.ro.

Muzeul Vivant de la Agapia, inaugurat în 2013

Muzeul Vivant de la Agapia a fost inaugurat în august 2013, casa în care este amenajat datând din secolele XVII-XVIII. Clădirea are ziduri de piatră, de un metru grosime, în timp ce la parter se află două chilii şi un chilier, cămară şi o magazie.

ADVERTISEMENT

Din interior nu lipsește războiul de țesut, dar și alte obiecte decorative printre care se numără covoarele de lână de pe pereți și de pe jos, unele vechi de secole. Tot ce se află aici are rolul de a desluși vizitatorilor curioși care sunt tainele vieții monahale.

Asta înseamnă că Muzeul Vivant nu este unul oarecare, ci mai degrabă un loc binecuvântat de Dumnezeu având în vedere unde este așezat. În plus, oamenii care îl vizitează se încarcă cu pace și liniște interioară în acest colț de Rai.

ADVERTISEMENT