News

Iași, record de cazuri COVID-19! Medicii, depășiți de situație. „Nu am mai auzit vreun pacient care să vrea să stea acasă. Se lucrează într-un ritm infernal”

23.07.2020 | 19:45
Iasi record de cazuri COVID19 Medicii depasiti de situatie Nu am mai auzit vreun pacient care sa vrea sa stea acasa Se lucreaza intrun ritm infernal
ADVERTISEMENT

Record de cazuri COVID-19 în județul Iași, mai exact la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Sfântul Spiridon. În ultimele 24 de ore, în camera de gardă au ajuns de patru ori mai mulți bolnavi decât media lunii iulie. Mulți veniseră să ceară ajutor medical și pentru alte probleme de sănătate.

Concret, din cei 220 de pacienți care au ajuns la spital, 13 au și fost diagnosticați cu COVID-19. Lista continuă zilnic și crește de la oră la oră.

ADVERTISEMENT

Pacienții care au venit de la bun început cu simptome clare, adică febră și tuse au fost testați imediat. Cei mai mulți au ajuns la urgență pentru a-și trata alte afecțiuni, probleme cardio-vasculare.

Record de cazuri COVID-19 la Iași

Culmea, nici măcar nu bănuiau că sunt infectați cu noul coronavirus. Specialiștii spun că vorbim despre o creștere semnificativă, îngrijorătoare.

ADVERTISEMENT

Începând de ieri, numărul persoanelor diagnosticate cu COVID-19 a crescut de patru ori. În perioada stării de urgență era vorba despre doar un caz la două zile.

Mai mult de atât, la Spitalul de Boli Infecțioase, unde sunt tratate aceste cazuri, deja nu mai sunt locuri pentru suspecți. În clipa de față mai există doar 20 de paturi care sunt rezervate pacienților deja confirmați.

ADVERTISEMENT

 „Dacă astăzi dimineață aveam 20 de paturi libere în zona de confirmați, acum avem 6 și categoric până mâine dimineață și acestea se vor ocupa. Am apelat la spitalul suport CFR, la colegii care ne-au ajutat și până acum.

Acolo se va deschide o secție de 20 de paturi. Încercăm până în cursul zilei de mâine să putem realiza acest lucru, pentru că altfel vom fi puși în imposibilitatea să internăm confirmații, iar la suspecți nu mai avem niciun loc liber. La laborator se lucrează într-un ritm infernal.

ADVERTISEMENT

Cei care se prezintă la spital au forme medii ale bolii, nu mai sunt asimptomatice și ușoare. Cei mai mulți pacienți sunt febrili, fără gust și fără miros.

Nu mai putem vorbi despre pacienți care poate ar vrea să stea acasă. Nu am mai auzit azi pe vreunul din ei să vrea să stea acasă. Unii se știau pozitivi încă de când puteau să stea acasă, dar astăzi au venit să se interneze.

Medicii până acum au făcut față. Nu știu cum va fi de acum încolo. Este un val, până acum de la o gardă la alta aveam și 50 și 70 de locuri libere. Ieri au fost 41 de internări. Atâtea nu aveam nici în luna aprilie.

Deci nu știu cum vom face de aici încolo, pentru că este perioadă de concedii, personalul medical este obosit, trebuie să meargă să se odihnească, iar cei care rămân trebuie să suplinească și munca celor care pleacă în concedii.

Nu va fi deloc ușor. În ceea ce privește volumul de muncă, acesta este foarte mare și va trebui să ne străduim să putem să organizăm încât să și acoperim.

Nu am primit solicitări să detașăm medici, dar nici nu știu cum am putea răspunde la astfel de solicitări, pentru că avem și noi medici în concediu și pe de altă parte trebuie să acoperim la maxim, toate paturile fiind ocupate”, a transmis Carmen Dorobăț, manager al Spitalului de Boli Infecțioase Iași

 

 

ADVERTISEMENT