News

Idei trăsnite ale unor deputaţi: vor să mute tot Parlamentul, pentru o zi, la Alba Iulia! Totul pe banii românilor

05.02.2021 | 07:00
Idei trasnite ale unor deputati vor sa mute tot Parlamentul pentru o zi la Alba Iulia Totul pe banii romanilor
Un deputat vrea să plimbe Parlamentul la Alba-Iulia odată la cinci ani/ Foto: Inquam Photos - George Călin
ADVERTISEMENT

Una dintre extravaganțele legislative din Parlament urmează să intre în curând pe agenda ședinței de plen a Camerei Deputaților. Este vorba de un proiect de lege prin care președintelui României i se impune să depună jurământul de credință la Alba-Iulia.

Numai că textul Constituției impune ca jurământul să fie depus în fața Parlamentului, astfel că deputații și senatorii se vor muta odată la cinci ani la Alba-Iulia, cu cheltuielile aferente,  să asiste la depunerea unui jurământ care durează cam 10-15 secunde.

ADVERTISEMENT

O tentativă similară a avut loc în urmă cu trei ani, când s-a dorit programarea unei ședințe a Parlamentului la Iași, dar demersul s-a soldat cu un fiasco total.

”Parlamentul trebuie să arate mobilitate”

Proiectul de lege a fost inițiat de către un deputat de Alba, Ioan Dîrzu, șeful organizației județene a PSD, și este susținut de alți 19 parlamentari social-democrați.

ADVERTISEMENT

Proiectul constă într-o modificare a Legii pentru alegerea președintelui: „Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru depunerea jurământului candidatului a cărei alegere a fost validată are loc în municipiul Alba Iulia. Autoritățile administrației publice centrale și locale asigura buna organizare și desfășurare a ședinței comune”.

Motivul invocat de Dîrzu este ca președintele și Parlamentul „să vină printre popor, să se reîntoarcă, cel puțin odată la cinci ani, la locul de temelie al construcției noastre naționale moderne, să arate mobilitate și disponibilitate față de poporul român”.

ADVERTISEMENT

„Sacralitatea clădirii Parlamentului”

Numai că mobilitatea de care vorbește inițiatorul presupune ca peste 400 de parlamentari, alături de stafful aferent organizării ceremoniei, zeci de invitați, precum patriarhul ortodox și reprezentanții celorlalte culte, judecătorii CCR sau ambasadori să ia cu asalt urbea transilvană, cu cheltuieli de organizare considerabile pentru o ceremonie de foarte scurtă durată.

Poate că o asemenea decizie stimulează considerabil industria ospitalității, însă este discutabil în ce măsură contribuabilii ar fi fericiți să stimuleze turismul parlamentar la nivel intern. După cum călătoriile regilor din Evul Mediu erau o năpastă financiară pentru orașele în care aceștia binevoiau să zăbovească, și preumblarea curții prezidențiale urmat de întregul Parlament s-ar putea să nu fie un motiv de bucurie pentru  popor.

ADVERTISEMENT

Dîrzu nu se referă la acest aspect, ci este preocupat să dea asigurări bucureștenilor că nu vor avea prestigiul știrbit, le vorbind despre „sacralitatea clădirii Parlamentului”, de parcă ar fi biserică, nu locul de unde au fost recrutați mai mulți locatari ai penitenciarelor patriei.

Prezenta propunere nu dorește să diminueze rolul muncipiului București drept capitală politică și administrativă a României și nici să necinstească sacralitatea clădirii Parlamentului, forul organului reprezentativ suprem al poporului român”, mai scrie Dârzu în expunerea de motive.

Iașii, neîncăpători pentru sutele de parlamentari

Acesta nu este primul care a vrut să pună senatorii și deputații pe drumuri. În noiembrie 2017, conducerea Parlamentului a decis să organizeze o ședință solemnă la Iași în amintirea perioadei din Primul Război Mondial în care Iași a fost capitala României, după ce Miticii din București și-au scăpat pielea din fața armatei germane fugind în capitala Moldovei.

Însă tentativa de a mai reduce dimensiunile complexului de provinciali al ieșenilor a eșuat pentru că ulterior Parlamentul a anunțat că este prea puțin timp pentru organizarea ședinței la termenul stabilit, în condițiile în care efortul logistic viza sute de persoane. Așa că doar Guvernul a ținut o ședință aniversară pe 24 noiembrie la Palatul Culturii. Vorba actorului Gheorghe Dinică: „Țară mică, mese puține!

ADVERTISEMENT