Fotbal international

A luat al 21-lea trofeu cu Şahtar şi avertizează Steaua: “Va fi GREU!”

UPDATE 15 iulie, ora 00:11 / Mircea Lucescu a vorbit despre al 21-lea trofeu cîştigat în Ucraina, însă antrenorul o avertizează pe Steaua că nu îi va fi uşor să se califice în Ligă:...
15.07.2015 | 00:00
A luat al 21lea trofeu cu Sahtar si avertizeaza Steaua Va fi GREU
ADVERTISEMENT

UPDATE 15 iulie, ora 00:11 / Mircea Lucescu a vorbit despre al 21-lea trofeu cîştigat în Ucraina, însă antrenorul o avertizează pe Steaua că nu îi va fi uşor să se califice în Ligă:

“Steaua a obţinut un rezultat foarte bun. Dar nu va fi simplu pentru ei. Deocamdată trebuie să se concentreze pe Ligă. Pot prinde din urmă handicapul din campionat, însă Liga nu se mai poate. 

ADVERTISEMENT

Meciurile lui Şahtar sînt spectaculoase. Eu am cerut să se schimbe sistemul, să se joace cu play-off şi play-out, în actualul sistem e foarte greu. Nu există nici o diferenţă între Şahtar şi Dinamo Kiev, mai mult, noi avem un meci mai spectaculos. Peste tot unde ne ducem, suporterii sînt împotriva noastră. Băieţii şi-au dorit mult acest trofeu. 

Ar fi trebuit să încheiem în prima repriză meciul. În partea a doua, Dinamo a fost extrem de agresivă. În final au cedat. Kiev-ul are o echipă puternică, cu jucători buni şi sînt bucuros. Vedem cum vom reuşi să ne organizăm campionatul. Vrem să jucăm la Odessa meciurile cu Dinamo Kiev şi cu Dnipro pentru că la Lvov, suporterii sînt împotriva noastră. 

ADVERTISEMENT

Jucătorii mari care au plecat sînt înlocuiţi cu jucători noi, care ştiu filozofia noastră, mai vedem ce va fi. Pentru Kovalenko au fost multe oferte, e un jucător de perspectivă. 

Următorul obiectiv e Liga Campionilor. E complicat pentru orice echipă să ajungă în grupe. Se joacă într-o săptămînă şi dacă ai jucători accidentaţi e greu. Ne bazăm pe jocul şi spiritul nostru. Merităm să jucăm acolo”, a declarat Lucescu.

ADVERTISEMENT

*******************************************

UPDATE 14 iulie, ora 23:00 / Şahtar Doneţk a cîştigat Supercupa Ucrainei după o victorie cu 2-0 în faţa lui Dinamo Kiev. Ambele reuşite ale Şahtarului au venit după minutul 90. Srna a transformat un penalty în minutul 90+1, iar Bernard a închis tabela în minutul 90+4.

E al 21-lea trofeu al lui Mircea Lucescu în postura de antrenor al lui Şahtar. Victoria reprezintă şi o răzbunare pentru Şahtar, care a pierdut ambele trofee interne din sezonul trecut în faţa lui Dinamo Kiev.

ADVERTISEMENT

VEZI GOLURILE: 

**************************************

Mircea Lucescu nu a avut parte de cel mai bun sezon din cariera lui. În Liga Campionilor a fost eliminat de Bayern Munchen după o înfrîngere istorică, 0-7 în Germania! Apoi, în campionat, Dinamo Kiev a reuşit să oprească seria succeselor lui Şahtar şi are asigurat titlul de campioană. A urmat apoi înfrîngerea din finala Cupei în faţa marii rivale. Dacă mai punem la socoteală că Dnipro, a treia echipă din Ucraina ca valoare, a jucat finala Ligii Europa, putem spune că elevii antrenorului român au rămas datori. Înaintea meciului din Supercupă, astăzi, de la ora 21:00, la Odesa, FANATIK vă prezintă cele mai tari dueluri Şahtar – Dinamo Kiev, disputate în perioada în care Mircea Lucescu a fost pe banca „minerilor”.

 EUROPEANUL

2009: Dubla către succes!

Mircea Lucescu a jucat în perioada petrecută la Şahtar nu mai puţin de 41 de partide împotriva celor de la Dinamo Kiev, dar cele mai importante au fost, fără discuţii, cele din semifinalele Cupei UEFA, în 2009. Atunci, trupa din Doneţk şi Dinamo Kiev au fost nevoite să se dueleze în penultimul act, după o tragere la sorţi la care s-a bănuit că oficialii UEFA nu ar fi vrut să fie două echipe din aceeaşi ţară în finală, mai ales una săracă din Est, cum s-a întîmplat şi la sfertul românesc Steaua – Rapid. Mircea Lucescu a trecut cu bine de dubla cu Dinamo Kiev, reuşind să se califice într-o finală pe care a şi cîştigat-o. În tur, la Kiev, Il Luce pleca după un egal norocos, 1-1, iar pe teren propriu se impunea într-un final dramatic, cu un gol venit în minutul 89, reuşit de Ilsinho cînd toată lumea se pregătea de prelungiri.

UMILINŢA

2009: Revenirea pe Pămînt

La puţin timp după ce a cîştigat Cupa UEFA, Mircea Lucescu a trăit cea mai mare umilinţă din carieră împotriva celor de la Dinamo Kiev. Şahtarul românului a fost învins în meciul din turul sezonului următor de campionat, pe 21 noiembrie 2009, cu 3-0. Aceasta a fost cea mai aspră înfrîngere pe care a trăit-o Lucescu împotriva marii rivale din Kiev. Partida nu părea a avea un astfel de final, mai ales că Şahtar beneficiase de un penalty în minutul 4. Din păcate pentru mineri, Fernandinho l-a ratat, iar ulterior s-a rupt totul. Cu un Răzvan Raţ neputincios pe teren, au început să curgă goluri. Milevski a deschis scorul cu doar cîteva momente înainte de pauză, iar în minutul 54 a dublat diferenţa. Cireaşa de pe tort a fost pusă de golul lui Iarmolenko, în minutul 61, iar ultimele 30 de minute au aparţinut oaspeţilor, însă golul nu a venit. Din fericire pentru Mircea Lucescu, aceasta a fost singura (!) înfrîngere din sezonul 2009-2010, iar Şahtar a luat un nou titlu, terminînd la 6 puncte peste cea care o bătea la începutul sezonului, Dinamo Kiev.

SUPĂRAREA

2011: Nu s-a prezentat la conferinţa de presă

Un meci trist pentru Mircea Lucescu în duelurile cu Dinamo Kiev a fost în mai 2011, cînd a fost învins de rivali cu 3-0. Atunci, tehnicianul a refuzat să participe la conferinţa de presă de la finalul partidei, justificîndu-şi decizia prin faptul că a fost trimis în tribună în minutul 75. „Mister şi-a explicat decizia astfel: «Din moment ce am fost eliminat nu are rost să fac comentarii despre meci»”, nota site-ul shakhtar.com. Răzvan Raţ a fost integralist la Şahtar, iar mijlocaşul Tiberiu Ghioane nu a făcut parte din lotul lui Dinamo pentru acel meci. Chiar şi cu aceea înfrîngere, Şahtar rămînea pe primul loc în clasament, cu trei etape înainte de finalul sezonului, la o diferenţă de 7 puncte în faţa lui Dinamo. Ulterior, a reuşit să cîştige şi campionatul, dar şi Cupa în sezonul respectiv.

START

2015: Egal la zero

Primul meci din 2015 pe care l-a disputat Mircea Lucescu împotriva dinamoviştilor s-a terminat fără goluri, scor 0-0, pe 26 aprilie. Echipa românului avea nevoie disperată de puncte, mai ales că se afla la 5 lungimi în spatele rivalilor din Kiev. Ocazii au fost, însă golurile nu au picat, aşa că speranţele lui Mircea Lucescu de a cîştiga un nou titlu au dispărut, şansele ca Dinamo Kiev să piardă avansul de 5 puncte în ultimele etape fiind minime. Ulterior distanţa s-a mărit, diferenţa între locul 1 şi 2 cu o etapă înainte de finalul campionatului fiind de 10 puncte, 65 Dinamo, în comparaţie 55 ale lui Şahtar. Mircea Lucescu declara la finalul partidei din aprilie că titlul este imposibil de cucerit, iar echipei sale nu îi rămîne decît să îşi asigure locul de Liga Campionilor, în lupta cu Dnipro.

DIFERENŢA

2012: Cea mai clară victorie

Diferenţa de trei goluri este cea mai mare şi în cazul victoriilor lui Şahtar în faţa lui Dinamo. De data aceasta însă, scorul a fost 4-1, pe 23 septembrie 2012. Sorţii au hotărît ca, în primul tur al Cupei, cele mai puternice echipe din Ucraina să se intersecteze, aşa că obişnuita finală a avut loc încă din septembrie, la începutul sezonului. Atunci, „Il Luce” i-a prins pe dinamovişti într-o formă dezastruoasă şi le-a administrat un 4-1 sec. Luiz Adriano a deschis scorul după 22 de minute, Taiwo a egalat la 5 minute, dar a urmat un tăvălug al trupei din Doneţk care a îngenunchiat Dinamo. Alex Teixeira a stabilit scorul pauzei, 2-1, iar Fernandinho şi Srna au decis scorul final. Ulterior, fără cea mai puternică rivală, Şahtar a cîştigat Cupa Ucrainei, trecînd pe rînd de Zakarpattia (4-1), Karpati Lvov (2-1), Sevastopol (4-2) şi Cernomoreţ în finală, 3-0.

AJUTOR

2008: Raţ i-a adus Supercupa

Un trofeu foarte important obţinut de Mircea Lucescu în perioada petrecută la Doneţk a fost Supercupa din 2008. Clasicul Dinamo Kiev – Şahtar Doneţk a avut loc pe 15 iulie, pe stadionul Vorskla din Poltava şi l-a avut la centru pe germanul Wolfgang Stark, din cauza scandalurilor repetate în care a fost implicat Lucescu cu arbitrii. Atunci, trupa din Kiev deschidea scorul repede, prin Milevski în minutul 6, iar Cigrinski a egalat în minutul 38. La finalul timpului regulamentar scorul era egal, 1-1, iar pentru stabilirea cîştigătoarei s-a ajuns la penalty-uri, unde minerii s-au impus cu 5-2. Unul dintre golurile de la loviturile de departajare a fost reuşit de Răzvan Raţ, care făcuse o partidă excelentă în timpul regulamentar. La Dinamo, Ghioane a jucat pînă în minutul 62. Cu această victorie, Şahtar reuşise să cîştige în anul 2008 toate cele 3 trofee interne.

ISTORIE

2011: A devenit regele Cupei

Una dintre cele mai dulci victorii din cariera lui Mircea Lucescu în faţa rivalei din Kiev a avut loc pe 25 mai 2011. Atunci, Şahtar cîştiga a treia Cupă a Ucrainei de cînd se afla Il Luce pe bancă, după 2-0 în faţa lui Dinamo. Victoria a fost adusă de golurile lui Eduardo (64) şi Adriano (87), care l-au transformat pe Mircea Lucescu în cel mai titrat antrenor din istoria acestei competiţii, cu şase finale conduse de pe bancă, dintre care trei cîştigate. Cei doi internaţionali români din loturile finalistelor, Răzvan Raţ şi Tiberiu Ghioane, nu şi-au putut ajuta echipele de pe teren, fiindcă nu au bifat nici un minut. Finalul meciului a fost unul foarte tensionat, cu două cartonaşe roşii, primite de Betao, respectiv Eduardo.

 RECORD

2014: Trofeul cu numărul 20

Şahtar Doneţk începuse cu dreptul sezonul, unul care se anunţa destul de complicat în Ucraina, în special din cauza tensiunii tot mai mari de pe plan politic. Fără brazilienii Alex Teixeira, Fred, Dentinho şi Douglas Costa, respectiv argentinianul Facundo Ferreyra, care nu au venit în Ucraina speriaţi fiind de probleme tot mai mari, Şahtar a găsit resursele să o învingă din nou pe marea rivală Dinamo Kiev, scor 2-0, în Supercupa Ucrainei, pe 22 mai 2014, la Lvov. Cu vedetele Luiz Adriano, Taison şi Ilsinho în teren, Şahtar a controlat meciul din punct de vedere tactic şi a reuşit pînă la urmă să obţină Supercupa înaintea prelungirilor de la Lvov. Gladki a deschis scorul în minutul 75, după ce a scăpat singur cu portarul, iar lovitura decisivă a dat-o brazilianul Marlos, venit de la Metalist Harkov. Cu acest trofeu, Mircea Lucescu a ajuns la 20 de trofee pe banca lui Şahtar, în 11 ani.  Înaintea partidei cu Dinamo Kiev, Lucescu a primit şi trofeul pentru cel mai bun antrenor din Ucraina, pentru a opta oară.

ULTIMUL

2015: Eşec şi în Cupă

“Il Luce” s-a confruntat ultima dată cu Dinamo Kiev pe 4 iunie, cînd formaţia din capitală a reuşit să se impună la lovituri de departajare, după ce a fost 0-0 timp de 120 de minute. Finalul a fost unul cu adevărat dramatic. După primele trei execuţii, Şahtar conducea cu 3-1, iar totul părea că merge conform planului pentru Mircea Lucescu. Gusev şi Iarmolenko au transformat pentru Dinamo, iar Taison şi Rakiţki au ratat loviturile, astfel că s-a ajuns la egalitate după cinci execuţii. După ce au transformat Belhanda şi Teixeira, a urmat ratarea lui Gladky, care a consfinţit înfrîngerea incredibilă a “minerilor”.

20 de trofee a strîns Mircea Lucescu pe banca lui Şahtar

11 ani are Mircea Lucescu de cînd antrenează la Doneţk

20 de victorii din 42 de întîlniri are „Il Luce” împotriva lui Dinamo Kiev pe banca Şahtarului

„Mircea Lucescu este cel mai bun antrenor din lume. A avut rezultate peste tot pe unde s-a dus. Ştie să se adapteze la toate situaţiile. Este un om de o cultură infinită şi este o persoană foarte simplă” (Luciano Spalleti, în 2014)

ADVERTISEMENT